این روزها سرماخوردگی بیماری فراگیر و رایجی در بین خانوادههاست و درمان سرماخوردگی به یکی از دغدغههای روز عموم مردم تبدیل شده است. از این رو برای شناخت بهتر؛ سعیکردهایم در این پست با جمعآوری توصیههای مهم و مختلف، به ایجاد یک آگاهی جامع درباره سرماخوردگی و درمان آن برسیم.
واقعیتها و توصیههای مهم سنتی برای درمان سرماخوردگی
1- کماشتهایی در حین سرماخوردگی
کماشتهایی فرآیندی سودمند در جهت پاکسازی دستگاه تنفس، و درمان سریعتر بیماری بشمار میرود. بنابراین اصرار به خوردن غذا (به ویژه غذاهای سنگین) به خصوص در مورد کودکان توصیه نمیشود.
2- غذای مناسب بیمار
موادغذایی ترش و شور و با طبع سرد و تر (مانند ماست و ماهی) و همینطور ادویههای تند و محرک حذف شوند.
3- سرماخوردگی و تب
اگر در حین سرماخوردگی دچار تب شدید، بهتر است که از مصرف گوشت قرمز پرهیز کنید و یا استفاده از آن را به حداقل مقدار ممکن برسانید.
4- بهترین غذا هنگام سرماخوردگی
- بهترین غذاها در طول دوره سرماخوردگی، آش ها و شورباهای ساده هستند.
- برای سرماخوردگیهای عمومی نیز بهتر است در سوپ از برنج، هویج رنده شده، مقداری پیاز، جعفری یا گشنیز و بر اساس ذائقه مقداری آبلیمو یا رب استفاده شود.
5- هنگام سرماخوردگی خوردن چه خوراکیهایی مفید است؟!
استفاده از کدو، شلغم، زردک، هویچ، تره، روغن بادام، آرد جو یا آرد برنج در غذای بیمار مفید است.
6-هنگام سرماخوردگی خوردن چه خوراکی هایی مضر است؟
در طول دوره بیماری از مصرف موادی مانند ماست، پنیر، خامه، ماکارونی، لازانیا، انواع سرخ کردنیها و موز پرهیز کنید.
7- سرماخوردگی ساده
- تا زمانی که سرماخوردگی در حد آبریزش از بینی است از روی آوردن به دارو خودداری کنید. چرا که زکام باعث دفع بلغم و رطوبتهای اضافه ناحیه سر و صورت میشود و سلامتی بدن را ارتقاء میدهد.
- در این مرحله با داشتن برنامه غذایی مناسب و پرهیز از غذاهای مضر، استراحت کافی و داشتن پوشش مناسب اجازه دهیم تا بدن با بیماری مقابله کرده و مواد زائد را به راحتی تخلیه نماید و درمان سرماخوردگی هرچه سریعتر اتفاق بیفتد.
8- عفونت ریه
استفاده از کمپرسگرم روی سر و طاقباز نخوابیدن از ریختن ترشحات حلق به گلو و عفونت ریه جلوگیری میکند و جزء توصیههای مهم برای درمان سرماخوردگی است.
راهکارهای پیشگیری از سرماخوردگی
1. پرهیز از ورود به اماکن عمومی و پرازدحام تا حد امکان.
2. پوشاندن سر بعد از استحمام همچنین در هوای سرد.
3. پرهیز از قرار گرفتن در معرض باد.
4. پرهیز از استشمام بوهای گرم و تند مانند انواع عطرها و ادوکلنهای گرم.
5. در صورت تماس با بیماران مسیر تهویه هوای اتاق از سمت بیمار بهسمت افراد سالم نباشد.
6. کم کردن خوردن غذا و نوشیدنیها.
7. پرهیز از گرسنگی و تشنگی.
8. پرهیز از مصرف آب سرد.
9. کاهش مصرف گوشت و در صورت لزوم استفاده از گوشتهای سریعالهضم مانند بره، بزغاله و پرندگان بهجای گوشتهای دیرهضم مانند گاو و گوساله.
10. کاهش مصرف چربیها.
11. پرهیز از مصرف انواع شیرینیهای چرب و غلیظ.
12. کاهش مصرف غذاها و میوههایی که رطوبت را در بدن افزایش داده و سریع فاسد میشوند مانند ماهی، شیر، ماست، خیار، هندوانه، خربزه و کدو.
13. پرهیز از مصرف سبزیجات تند شامل سیر، پیاز و پیازچه، ترب، تره و شاهی.
14. پرهیز از مصرف سرخکردنیها.
15. پرهیز از مصرف مواد غذایی دارای ادویهجات تند و گرم مانند سوسیس، کالباس، پیتزا و انواع سسها یا به کار بردن زیاد این ادویهجات در پختوپز .
16. مصرف میوههای خوشبو مانند انار، سیب، به، زالزالک و گلابی.
17. مصرف شربتهای ترشطعم تهیهشده از آب انار میخوش، لیموترش، ریباس، سیب ترش و مصرف سکنجبین.
18. استفاده از انواع ترشیها در غذا مانند سرکه، آبغوره، آبلیمو، آبانار ترش، رب انار، زرشک و سماق.
19. مصرف ترشیهای تهیهشده از سرکه طبیعی همراه غذا مانند ترشی کبر، ترشی سیر و ترشی پیاز. (توجه داشته باشید رعایت موارد 17، 18 و 19 مربوط به زمان پیشگیری است نه زمان ابتلا به بیماری است و باید دانست که در حد اندک خورده شود و در مصرف ترشیها نباید زیادهروی کرد).
20. قرار دادن گلسرخ، بنفشه، نیلوفر (از گل خشک هم میتوان استفاده کرد)، سیب، به و کدو در فضای تنفسی و بوئیدن آنها.
21. ضدعفونی هوای تنفسی با دود دادن کندر، گلسرخ و برگ مورد همراه با اسپند.
22. ایجاد لینت مزاج بهویژه در کسانی که یبوست دارند با مصرف مواد غذایی ملین مانند تمرهندی.
23. کاهش آمیزش جنسی، ورزشهای سنگین و حرفهای و حمام بخار یا سونای طولانیمدت.
24. دوری از خشم, غضب, غم و اندوه.
25. پرهیز از ترس بیمورد از ابتلاء به بیماری.