در قسمت اول (لینک مشاهده) به معرفی کراتین، تفاوت کراتین بدنسازی با کراتین آرایشگرها، معرفی ساختار کراتین، عملکرد کراتین در بدن و ارتباط کراتین با برخی بیماری ها پرداختیم. در این قسمت مطالب دیگری در مورد کراتین و نقش آن در سلامتی و زیبایی بیان می کنیم.
کراتین در صنعت پوست، مو و زیبایی
در صنعت پوست مو و زیبایی منظورمان از کلمهی کراتین همان Keratin میباشد. کراتین پروتئینی است که از اسیدهای آمینه تشکیل شده است. یکی از این اسیدهای آمینه به نام سیستئین شناخته میشود که پیوندهای قوی در موهای شما ایجاد میکند. ما با پیوندهای قوی سیستئین و یک لایه محافظ صاف از کراتین به دنیا میآییم، بنابراین در همان ابتدا موهایی قوی و بسیار سالم داریم.
با گذشت زمان، آلودگی، افزایش سن، استفاده از شامپوها، نرمکنندهها، محصولات مختلف مو و فرآیندهای شیمیایی مانند رنگکردن، سشوار کشیدن یا اتوکردن مو، پیوندهای سیستئین ضعیف شده و حتی میشکنند و باعث ایجاد موهای آسیبدیده، وز و غیر قابل کنترل میشوند.
این آسیب دقیقا مثل این است که ما اکنون به دلیل از بینرفتن کراتین اصلی در موهایمان، سوراخهایی در سرتاسر ساختار موهای خود داریم. وقتی این سوراخها را روی مو داریم، رطوبت هوا از طریق این سوراخها به درون مو نفوذ کرده و باعث میشود موها علاوه بر اینکه دیگر صاف نیستند، باد کرده و وز به نظر برسند.
بنابراین کاری که باید انجام دهیم این است که سوراخهای درون موها را با تزریق کراتین در جایی که کمبود آن وجود دارد ترمیم کنیم. بدینترتیب میتوانیم لایه محافظ اطراف مو که سوراخها را پر میکند را تجدید کنیم. در اصل اضافهکردن کراتین به موها، پیوندهای بین سلولهای مو را تقویت میکند و یک سطح محافظ کراتینی صاف روی آن ایجاد میکند. این لایه کراتینی رطوبت را دفع میکند و بدینترتیب موهایمان براق و سالم به نظر میرسند.
کراتینه درمانی یک سیستم صافکننده موقت است که با جایگزینی پروتئینهای از دست رفته، موهایی صاف، ابریشمی، براق و نرم به شما میبخشد و وز موها را از بین میبرد. البته پروتئین keratin به تنهایی موها را صاف نمیکند، اما یک عامل پیونددهنده یا ماده فعال به نام اسیدگلیوکسیلیک به همراه حرارت بالای یک اتوی صافکننده، برای تزریق کراتین به موها لازم است تا موهایمان صاف شده و جلوهای براق به خود بگیرند.
اما بهجز مو، ناخن و لایه بیرونی پوست انسان نیز بیشتر از keratin ساخته شدهاند. کراتین به پوست ما نفوذناپذیری میدهد. لایه بیرونی پوست انسان اساسا دارای کراتین با سطوح مختلفی از آب است. در واقع، بیرونیترین لایه پوست با بیرون آمدن کراتینوسیتهای جدید از لایه پایینی پوست ساخته میشود. اگر سطح پوست ما به هر دلیلی خراشیده شود، دوباره لایههای زیرین با تکرار همین عمل پوست جدید را بازیابی میکنند.
کراتین در لایه بیرونی، محافظت از پوست شما را فراهم میکند، یعنی این لایه همراه با برخی پروتئینهای دیگر یک سد رطوبتی و عنصر اصلی ساختار پوست را تشکیل میدهند. اگر سطح پوست را با میکروسکوپ الکترونی نگاه کنید، لایه بیرونی سلولهای کراتینه شده تقریبا شبیه فلسهای مار است. بنابراین کمبود کراتین در بدن، علاوه بر وز و بدحالتشدن موها، باعث چروکیده و پیرشدن پوست هم میشود.
پس بهطور کلی، keratin در بدن انسان وظیفه حمایتی و محافظتی دارد. مو، ناخن و پوست برای سلامت کلی خود به میزان کراتین موجود در بدن شما وابسته هستند. غدد و اندامهای داخلی بدن نیز حتی حاوی کراتین هستند. کراتین مولکولی محکم و قوی است، بنابراین در اسیدهای رقیق، قلیاییها، حلالها یا آب حل نمیشود. بدن شما مواد شیمیایی زیادی در خود دارد و هیچ یک از آنها روی کراتین تاثیر نمیگذارند.
بنابراین، بسیاری بر این باورند که کراتینه درمانی برای مو، ناخن و پوست آنها مفید است. اما چه میشود اگر با مصرف کافی کراتین، جلوی کمبود این مادهی حیاتی را در بدن خود بگیریم؟
همانطور که گفتیم، keratin پروتئین سختی است که مو، ناخن و لایه بیرونی پوست شما را میسازد. افزایش کراتین ممکن است به انعطافپذیری، استحکام و درخشندگی بیشتر به ناخنهای شکننده یا موهای نازک و کم پشت کمک کند. کمبود کراتین میتواند منجربه ریزش مو، افتادگی پوست و شکستگی ناخن شود.
چه کارهایی باعث از بین رفتن کراتین مو و پوست می شود؟
- دکلره و سفیدکردن موها: سفیدکردن موها به keratin و کوتیکول مو آسیب میرساند. استفاده از رنگهای ملایم اشکالی ندارد، اما اگر کراتین قوی و سالمی در موهایتان میخواهید، از سفیدکردن موهای خود اجتناب کنید.
- اتو کشیدن موها: استفاده از اتو موی برقی میتواند ساختار الیاف کراتین را در موهای شما تغییر داده و به آن آسیب برساند. اگر در تلاش برای بهبود و افزایش کراتین هستید، به جای استفاده از اتو صافکننده، موهای خود را در محیطی خنک با سشوار خشک کنید.
- در معرض مداوم تابش مستقیم خورشید بودن: اشعه قوی تابستانی میتواند مانند سفیدکننده روی موهای شما عمل کرده و به keratin آسیب برساند. اگر در خارج از منزل هستید، کلاه لبه پهن بپوشید یا خود را با چتر بپوشانید. موهای نازک و رنگ روشن نسبت به موهای ضخیمتر و زبرتر در برابر نور خورشید آسیبپذیرتر هستند. با پوشاندن یا استفاده از کرم ضدآفتاب روی پوست درمعرض آفتاب، از پوست خود در برابر آسیبهای خورشید محافظت کنید.
- شنا کردن در استخرهای عمومی: زیرا استخرها و جکوزیها حاوی مقدار زیادی کلر هستند. کلر یک ماده شیمیایی است که موهای شما را خشک میکند و به کراتین آن آسیب میرساند. اگر میخواهید در استخر شنا کنید، پس از آن موهای خود را با آب تمیز بشویید.
آزمایش کراتینین و هدف از انجام آن
هدف از انجام این آزمایش، ارزیابی سلامت کلیه ها، تشخیص بیماری کلیوی و پایش وضعیت درمان بیماری کلیه ها است. آزمایش کراتینین نشان می دهد که کلیه ها سالم هستند یا خیر.
آزمایش کراتینین اطلاعات مهمی درباره کلیه فراهم می کند. کراتینین یک ماده شیمیایی زائد است که توسط متابولیسم عضلات و به میزان کمتری با خوردن گوشت تولید می شود. کلیه های سالم کراتینین و سایر مواد زائد را از خون فیلتر می کنند .مواد زائد فیلتر شده از طریق ادرار از بدن خارج می شوند.
اگر کلیه ها به درستی کار نکنند، ممکن است میزان کراتینین خون افزایش یابد. آزمایش کراتینین سطح کراتینین خون را اندازه گیری می کند و تخمین می زند که کلیه ها چطور خون را فیلتر می کنند که به آن میزان فیلتراسیون گلومرولی یا eGFR) estimated glomerular filtration rate) می گویند. آزمایش کراتینین ادرار میزان کراتینین را در ادرار اندازه گیری می کند.
عواملی که میتوانند سطح کراتنین را در آزمایشات افزایش دهند عبارتند از:
- خون در ادرار.
- داروهای خاص مانند آنتیبیوتیکها، داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی (NSAIDs).
- مکملهای کراتین یا آنهایی که حاوی کراتین به عنوان یک ماده هستند.
- عوامل غذایی از جمله مصرف پروتئین بالا.
- تمرین های ورزشی سخت.
- کاهش عملکرد کلیه.
- جریان خون کم.
- کم آبی بدن.
- عفونتها.
- سرطان.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع