در ادامه این پست قصد داریم شما را با یک دمنوش یا چای مفید برای مبتلایان به سندرم تخمدان پلی کیستیک (تنبلی تخمدان) و هیرسوتیسم (پُرمویی) آشنا نماییم. پس با ما همراه باشید.
پرمویی یا هیرسوتیسم چیست؟
پرمویی زنانه یا هیرسوتیسم (Hirsutism) به رشد غیرطبیعی موهای ضخیم، زبر و تیرزه در زنان با الگوی مردانه (در نواحی از بدن که مردان معمولاً در این نواحی مو دارند) اطلاق میشود.
نواحی رویش موی غیرطبیعی در زنان عبارتند از: صورت (گونهها، فک، چانه، گردن) قفسه سینه، بازو، شکم (قسمت میانی شکم و از حط ناف به پایین) و ناحیه پشت (پایین و انتهای کمر).
علل پرمویی یا هیرسوتیسم در بدن زنان
هورمونهایی که آندروژن نامیده میشوند، علت اصلی رشد موهای بدن هستند، پزشکان از آندروژنها با عنوان « هورمونهای مردانه» یاد میکنند اگرچه هم مردان و هم زنان، این هورمونها را تولید میکنند. هنگامی که در بدن یک زن، آندروژن بیش از حدی تولید میشود، موهای بدن او نسبت به حالت معمول بیشتر میشود. وضعیتهای محتلفی میتوانند موجب شوند که بدن مقدار بیش از اندازهای آندروژن تولید کند.
1) علل مطرح در طب سنتی
- تجمع و رسوب سودا اضافه در زیر پوست
- یبوستهای کهنه و مزمن
- افزایش خشکی مزاج یا بالارفتن صفرا
- مصرف تغذیه های گرم و خشک یا مصرف بیش از اندازه غذاهای مولد سودا
- غلظت خون
2) علل مطرح در طب رایج
- ارث و ژنتیک
- بیماریها یا اختلالات هورمونی (بالا رفتن میزان هورمون مردانه) مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک
- اختلالات تیروئیدی
- افزایش ترشح هورمون پرولاکتین
- اضافه وزن و چاقی
- عوارض مصرف برخی داروها
آنچه در درمان این اختلال مهم است:
در قدم اول تشخیص علت میباشد که پس از اخذ شرح حال دقیق توسط پزشک، معاینه فیزیکی، سونوگرافی لگنی جهت بررسی تخمدانها و انجام آزمایشات هورمونی مشخص میشود.
درمان کامل این اختلال هم براساس علت زمینهای، به روشهای مختلف صورت میگیرد.
چای و دمنوش مفید برای پُرمویی
شایعترین وضعیتی که سبب افزایش سطح هورمونهای مردانه در زنان میشود، سندرم تخمدان پلی کیستیک است، البته این سندرم با علائمی مانند بینظمی در سیکل قاعدگی، افزایش وزن، آکنه، ریزش موی جلوی سر و گاه افسردگی همراه میباشد.
چای نعنا
چای نعنا، با اثرات آندروژنیک (کاهش هورمونهای مردانه) و تنظیم هورمونهای جنسی، باعث بهبود وضعیت هورمونی و کاهش پرمویی در خانمهای مبتلا به تنبلی تخمدان میشود.
فواید دمنوش نعنا
- علاوه بر اثرات مفیدی که چای نعنا در بالانس هورمونی مبتلایان به سندرم تخمدان پلی کیستیک دارد، فواید دیگری نیز دارد که باعث کاهش مشکلات متابولیک، گوارشی، پوستی، خلقی میگردد و در مجموع دمنوشی سودمند و گزینهای خوب برای این بیماران است.
- چای نعنا باعث کاهش نفخ، اسپاسم و تقویت هاضمه میگردد.
- در بهبود آکنههای پوستی موثر است.
- اثرات نشاط آور و ضدافسردگی دارد.
نحوه مصرف دمنوش نعنا
- نوشیدن روزانه دو فنجان کوچک چای نعنا، سطح هورمون آندروژن را در زنان مبتلا به هیرسوتیسم کاهش میدهد
- از دم کردن، 5 گرم برگهای خشک نعنا در 250 سی سی آب جوش به مدت 5 تا 10 دقیقه، دمنوش نعنا تهیه میشود، میتوانید از برگ تازه آن نیز بهره بگیرید).
- بهتر است با فاصله از غذا مصرف گردد.
احتیاط در مصرف
- نعنا باعث تشدید رفلاکس میشود در این افراد جایگزین در هیرسوتیسم و پرمویی، گزنه و شنبلیله است.
- دمنوش نعنا، بیش از 2 هفته متوالی نباید مصرف نشود.
منبع
دکتر فرنوش فلاحت