پخت و پزدسر

خواص فالوده و طرز تهیه آن

آشنایی با خواص دسر فالوده و طرز تهیه آن در منزل

فالوده یا پالوده نوعی دسر بهاره ایرانی است که با قرار دادن رشته‌های باریک نشاسته در محلول آب و شکر تهیه می‌شود و اصالت آن را متعلق به شهرهایی مثل شیراز و کرمان می‌دانند. این دسر معروف، در طب سنتی نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته و در صورت مصرف متعادل از خواص خوبی برخوردار است، ما در این پست، شما را با این دسر پرطرفدار ایرانی، خواص و طرز تهیه آن آشنا خواهیم کرد.

خواص فالوده

  • دارای طبع سرد و تر است.
  • ارزش غذایی بالایی دارد.
  • فالوده در رفع اسهال ناشی از حرارت و گرمازدگی کمک‌کننده است.
  • برای برخی ناراحتی‌های ریه و حلق به‌ویژه در فصول گرم سال مفید است.
  • اگر تخم ریحان یا تخم شربتی به فالوده اضافه شود، در تقویت معده و قطع اسهال قوی‌تر عمل می‌کند.

دستور تهیه فالوده خانگی برای ۴ نفر

مواد لازم

  • نشاسته: ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرم
  • گلاب: ۱/۴ یا ۱/۳ لیوان
  • آب: ۴ لیوان
  • لیموتازه یک عدد درشت یا آبلیمو: به مقدار لازم
  • شکر : لیوان (برای تهیه یخ پودر شده)، البته می‌توان در تهیه آن به جای شکر، از عسل، قند و نبات هم استفاده کرد.

مراحل تهیه

گام اول

  1. ابتدا ۲ لیوان آب در قابلمه ای ریخته و شکر را به آن اضافه نمایید و روی حرارت متوسط بگذارید.
  2. آنگاه با قاشق هم زده تا شکر زودتر در آب کاملاً حل شود و بعد از حل شدن شکر،صبر نمایید تا شربت کمی قوام بگیرد.
  3. و بعد گلاب را اضافه کرده و هم بزنید و صبر کنید تا شربت چند جوش بزند و بعد از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید تا خنک شود.
  4. و بعد شربت سرد شده را در کاسه ای بریزید و داخل فریزر بگذارید تا کاملا یخ بزند.
  5. سپس شربت یخ زده را از فریزر بیرون آوردید و در مخلوط کن بریزید تا پودر شود.
  6. مجددا شربت پودر شده را در کاسه ای ریخته و در فریزر بگذارید تا به صورت پودر باقی بماند.

گام دوم

  1. داخل یک ظرف، دو لیوان آب را با نشاسته مخلوط کنید.
  2. مخلوط را داخل یک قابلمه نچسب ریخته و آن را روی حرارت قرار دهید. سپس به وسیله یک قاشق چوبی مرتب هم بزنید تا مایه فالوده به جوش بیاید.
  3. گلاب را اضافه کنید و به هم زدن ادامه دهید تا مخلوط غلیظ و کشدار شود. حدود ۲۰ دقیقه این مرحله طول می‌کشد.
  4. وقتی مایه به شکل یک توپ درآمد؛ یک دمکنی روی قابلمه قرار دهید و شعله را تا حد ممکن ملایم کنید تا خامی نشاسته گرفته شود.
  5. چرخ گوشت را آماده کرده و ریزترین پنجره آن را وصل کنید.
  6. یک کاسه برداشته و مقداری آب و یخ داخل آن بریزید سپس طوری کنار چرخ گوشت قرار دهید تا رشته‌های فالوده به محض بیرون آمدن از چرخ گوشت، داخل آن بریزند.
  7. در صورت عدم استفاده از چرخ گوشت، نشاسته کشدار و غلیظ را در آبکش با سوراخ های ریز بریزید.
  8. و با فشار روی نشاسته ها باعث شوید تا نشاسته ها از سوراخ های ریز رد شوند و به شکل رشته هایی نازک از آبکش بیرون بیایند.
  9. و کاسه بزرگ یخ را زیر آبکش قرار داده تا رشته های نازک نشاسته روی یخ ها بریزد.
  10. هر چقدر این سوراخ های آبکش ریزتر باشد فالوده زیباتری خواهید داشت.
  11. سپس به صورت مداوم و به آرامی رشته‌ها را درون یخ با دست زیرورو کنید تا سفت شوند، برای این کار بهتر است از دستکش استفاده کنید تا دستتان یخ نزند.
  12. در کاسه ای بزرگ یخ پودر شده بریزید و رشته ها را از یخ بیرون آورده و به یخ پودر شده اضافه کنید و مخلوط کرده تا به همه جای یخ پودر شده رشته ها برسد.
  13. سپس فالوده را متناسب با افراد در کاسه ریخته و روی آن ها آب لیمو ترش یا شربت آلبالو با کمی گلاب می ریزیم.

نکته: در زمان های قدیم در تهیه فالوده از روغن بادام، پسته و روغن های حیوانی نیز استفاده می شده است.

نکات مهم در مصرف فالوده

  • فالوده به صورت تنها یا با بستنی سنتی سرو می‌شود و با انواع چاشنی ها مثل آب لیمو ترش، شربت آلبالو، عرق نسترن و … سرو می‌شود.
  • فالوده، دیر هضم است و مصرف مداوم آن می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در کبد و طحال شود، در نتیجه نباید مدام مصرف شود و بهتر است جهت پیشگیری، از نشاسته کمتری استفاده کرد.
  • توجه شود که مصرف فالوده در افرادی که معده سرد و تر و بیماری‌های کبدی مثل کبد چرب دارند، توصیه نمی‌شود.
  • بهتر است جهت شیرین کردن فالوده در افراد سالمند یا سردمزاجان از عسل استفاده شود.

منبع: با تشکر از دکتر الهام قدمی یزدی برای تهیه این مطلب

دکتر الهام قدمی یزدی

متخصص طب سنتی

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۰ (۰ رای)
برچسب ها

اطلاعیه مهم!

همراهان گرامی طبایع می توانند برای تشخیص مزاج و انجام مشاوره تخصصی به لینک زیر مراجعه نمایند...

توجه توجه!

برای شرکت در کلاس‌های آموزشی با گواهینامه معتبر انجمن علمی به لینک زیر مراجعه نمایید...

مژده مژده!

برنامه موبایل اندروید طبایع با امکانات بسیار آماده شد! جهت آشنایی با اپلیکیشن و دانلود به لینک زیر بروید...

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
0 (0 رای)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

بستن