برگهای سبز چغندر زیبا را که به چغندر چسبیده اند دور نریزید. چغندر زیبای عجیب و غریب از ریشه تا برگ کاملاً خوراکی است و آن برگهای سبز خوش طعم در بالای چغندر بسیار خوشمزه و مفید هستند!
اگرچه ممکن است با ارزش غذایی باورنکردنی چغندر (بخش پیازی چغندر) بیشتر آشنا باشید، برگ چغندر نیز سرشار از مواد مغذی ابرقهرمانی است. برگ چغندر باعث تقویت ایمنی، کاهش فشار خون، بهبود سلامت روان، تقویت استخوان ها و غیره می شود.
از نظر تاریخی، سبزی چغندر (روی برگ های چغندر) به دلیل خواص درمانی شگفت انگیزشان استفاده می شدهاند، زیرا بقراط معتقد بود که آب حاصل از اتصالات برگ چغندر به بهبود زخم ها کمک می کند. امروزه از برگ چغندر در غذاهای مختلف از چیپس خانگی سبزی چغندر پخته شده، زنجبیل سرخ شده با سبزی چغندر و… استفاده می شود یا به اسموتی یا سالاد مورد علاقه شما اضافه می شود.
کلم پیچ، اسفناج و شاتوت در چند سال اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. با این حال، برگ چغندر نیز سزاوار عشق است. برگ چغندر ارزش غذایی بالایی دارد و مملو از ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدان است. خوردن بیشتر برگ چغندر فواید شگفت انگیز زیادی دارد. بعلاوه – برگ چغندر به قدری همه کاره است که می توان آن را به روش های مختلف مصرف کرد، مانند خام در اسموتی، سرخ شده به عنوان غذای جانبی یا بخار پز در سوپ.
چغندر سرد است یا گرم؟
طبع برگ چغندر گرم و خشک است.
از خواص و مزاج برگ چغندر چه میدانید؟
در طب سنتی در خصوص خواص و مزاج برگ چغندر این گونه آمده است که:
- مزاج آن گرم و خشک است.
- برگ چغندر؛ پاک کننده و باز کننده مجاری است و انسداد طحال را رفع میکند.
- پخته آن به همراه سرکه مقوی طحال، کلیه و مثانه و مفاصل است.
- برگ چغندر برای بیماریهای ریوی (التهابات و عفونتهای پرده دور ریه و بافت ریه) مفید است.
- آشی که در آن برگ چغندر بکار برود برای لینت مزاج و دفع بلغم مفید است.
- برگ چغندر به تحریک قوای جنسی کمک میکند.
- برای خارج کردن بلغم از بدن به همراه ادویه مسهله بکار میرود.
- خواص برگ چغندر از ریشه آن بیشتر است.
- چنانچه پوست در اثر سرما ترک بزند با گذاشتن آن در جوشانده برگ چغندر بهبود مییابد.
خواص برگ چغندر در طب اسلامی
1. برگ چغندر باعث تقویت ایمنی می شود
برگ چغندر سرشار از ویتامین C است که برای تقویت سیستم ایمنی ضروری است. ویتامین C نقش مهمی در کمک به بهبود سیستم ایمنی بدن و مبارزه با ویروس های سرماخوردگی و آنفولانزا دارد. یک فنجان برگ چغندر پخته تقریباً 60 درصد از ارزش غذایی روزانه شما را بدون قند دارد. برگ چغندر نیز چربی و کالری کمی دارد.
2. برگ چغندر فشار خون را کاهش می دهد و عملکرد قلب و عروق را تقویت می کند.
برگ چغندر (و ریشه چغندر) حاوی سطوح بالایی از نیترات است (که در بدن به اکسید نیتریک تبدیل می شود) که سلامت خون را بهبود می بخشد و به کاهش فشار خون کمک می کند. نیترات ها همچنین برای افزایش سطح اکسیژن و بهبود عملکرد قلبی عروقی باورنکردنی هستند.
مطالعات نشان می دهد افرادی که مکمل ها و مواد غذایی (مانند آب چغندر و برگ چغندر) حاوی نیترات طبیعی سالم مصرف می کنند، انرژی و عملکرد قلبی عروقی بدنشان را افزایش داده و خطر بیماری قلبی را کاهش می دهند.
3. برگ چغندر باعث بهبود سلامت چشم می شود
برگ چغندر حاوی ویتامین A (بتا کاروتن) و لوتین است که برای بهبود سلامت چشم مهم است. یک فنجان برگ چغندر معادل بیش از 100 درصد ارزش روزانه ویتامین A است. ما می دانیم که شخصیت کارتونی Bugs Bunny برای افزایش انرژی و بینایی هویج پر از ویتامین A می خورد. هویج تنها سبزی با غلظت بالای این ویتامین ارزشمند نیست. سبزی های دارای برگ های تیره مانند برگ چغندر سرشار از ویتامین A هستند!
4. برگ چغندر باعث تقویت استخوان ها می شود
ممکن است از دوران جوانی به شما آموزش داده شده باشد که برای استحکام استخوان ها به کلسیم نیاز دارید. بله. کلسیم به همراه منیزیم، ویتامین D و ویتامین K برای قوی نگه داشتن استخوان ها مهم هستند. برگ چغندر سرشار از کلسیم است و برای تقویت استخوان ها و جلوگیری از پوکی استخوان بسیار مفید است. برای گیاهخواران، وگان ها و کسانی که غذاهای غیر لبنی را ترجیح می دهند، استفاده از سبزیجات سبز برگ مانند برگ چغندر راهی عالی برای افزودن کلسیم بیشتر به رژیم غذایی و تقویت استخوان ها است.
ویتامین K همچنین برای ساخت استخوانهای قوی ضروری است و یک فنجان برگ چغندر بیش از 100 درصد از نیاز روزانه شما را تامین میکند.
مضرات مصرف برگ چغندر
- مصرف آن در برخی افراد ایجاد دلپیچه و حالت تهوع میکند.
زیاده روی در مصرف برگ چغندر برای چه افرادی مضر است؟
- افراد مبتلا به قند خون
- افراد مبتلا به سوء هاضمه
- افراد مبتلا به فشار خون
- افراد مبتلا به ناراحتیهای معده
مصلح برگ چغندر چیست؟
مصرف برگ چغندر با آبغوره و یا پختن آن با عدس مصلح آن بوده و برای کاهش ضرر مفید هستند.
مهدی
سلام ، با عرض ادب ،
برگ چغندر
بدلیل خاموش کردن حرارت اضافی مزاج گرم و تر (دم)
باعث #کاهش میل جنسی میشود
(زیرا شهوت ناشی از طبع گرم و تر انسان است)
و بسیار خواص دیگر دارد و هیچ عارضه ای ندارد .
منبع : روایات اسلامی ، طب اسلامی آیت الله تبریزیان
(خودم هم استفاده و تجربه کرده ام ، صدق میکند)