عناب جزو میوههای گرمسیری و پرخاصیت است که سرشار از مواد مغذی میباشد. متخصصان طب سنتی که ارزش واقعی عناب را میدانند از آن بهعنوان یک خوراکی مقوی و کپسول سلامتی یاد میکنند. از آنجایی که به استفاده از این میوه در طب سنتی نیز تاکید شده است، قرار است در این مقاله در خصوص آن و طبع عناب نکاتی را بیان کنیم. پس همراه ما باشید تا خواص این میوه و طبیعت عناب را بشناسید.
عناب چیست؟
عناب یا همان «خرمای قرمز» و «خرمای چینی» که نام علمی آن Ziziphus jujube است از جمله میوههای پرخاصیت مناطق گرمسیری میباشد که سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی نظیر ویتامین C و پتاسیم است. عناب میوهی درختچه یا درخت کوچکی میباشد که گلبرگهایی به رنگ سبز مایل به زرد دارد. عناب جزو میوههای هستهدار (شفت) است و رنگشان ترکیبی از قرمزو قهوهای میباشد که از روشن تا سیر در تغییر است. اگر بخواهیم اصالت این میوه را بررسی کنیم باید این گیاه را بومیِ جنوب آسیا ازجمله بخشهای جنوبی و مرکزی چین نسبت دهیم. البته امروزه این میوه در سراسر جهان، بهویژه اروپا، شناختهشده است و حتی در مناطق گرمسیری ایران نیز پرورش داده میشود.
طبع عناب چیست؟
شاید برای شما این سوال وجود داشته باشد که عناب گرم است یا سرد؟ از اینرو پیش از آن که در خصوص خواص این میوه نکاتی را بیان کنیم، لازم است بدانید که طبع عناب خشک شده معتدل و کمی سرد دارد. اما با این وجود خواص زیادی در این میوه نهفته شده است که در ادامه ذکر خواهیم کرد:
خواص درمانی عناب
- عناب خوابآور خوبی است، اعصاب را آرام میکند و تقویت کننده مغز و حافظه است.
- مناسب برای سلامتی بدن، یبوست و لاغری، تقویت سیستم ایمنی بدن و معده
- طبع عناب اگر چه سرد میباشد اما در کنترل چربی، فشار خون و قند خون نیز چارهساز است.
- در طب ایرانی عناب را چاق کننده بدن و مقوی معده و کبد میدانند.
- عناب در کنترل آلرژیهای فصلی، خارش و کهیر نیز موثر است.
- عناب منبع خوب ویتامین C و روی، دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی، مقوی سیستم ایمنی، معده و کبد، تصفیه کننده خون و رافع یبوست، سرماخوردگی و بیماریهای ریوی است.
- به علت طبیعت عناب که سرد است، مصرف عناب باعث کاهش حرارت بدن میشود.
- سلول های مغزی را شستشو میدهد.
- مانع پیری پوست میشود.
- سلامت مغز و مبرزه با آلزایمر از دیگر خواص این میوه است.
نکته: عناب اگرچه میوهای پر خاصیت است اما گاهی ممکن است تداخلات دارویی با آن باعث شود تا نه تنها سلامتی فرد تامین نشود، بلکه در معرض خطر قرار گیرد. از این رو سعی کنید تداخلات دارویی با این میوه را بشناسید و سپس برای استفاده از آن اقدام کنید.
درمان آبریزش بینی با فالوده عناب
این فالوده در کاهش خارش و علایم کهیر، همچنین در درمان سرفه های خشک و آبریزش بینی نیز مفید است. روش آماده کردن یک فالوده سیب و عناب خوب به صورت زیر است:
- چند عدد عناب را به همراه سیب خرد شده روی شعله ملایم بپزید.
- سپس عنابها را با پشت قاشق شیرهکشی کنید و تفاله را دور بریزید.
- اکنون فالوده آماده است.
مضرات عناب
- زیاده روی در خوردن عناب باعث كم شدن غرایز جنسی میشود.
- عناب در اشخاص سرد مزاج، تولید گاز و نفخ میکند و این گونه افراد باید عناب را با مَویز میل نمایند.
- عناب موجب ازدیاد ویتامین k میشود که در نتیجه آن خون غلیظ میشود بنابراین مصرف زیاد آن برای افرادی که دچار غلظت خون هستند، توصیه نمیشود.
- افرادی که از نفخ بیش از حد، انگلهای رودهای و خلط بیش از حد رنج میبرند، بهتر است قبل از مصرف عناب با پزشک مشورت کنند.
- تداخلات دارویی
نتیجه
همانطور که ملاحظه نمودید میوهای گرمسیری است و دارای خواص بیشماری میباشد که برای سلامتی بدن بسیار مفید است. در این مقاله ما سعی کردیم به این پرسش که طبع عناب چیست و یا عناب سرد است یا گرم پاسخ دهیم. طبعیت عناب برای مصرف کنندگان این میوه بسیار مهم است و بر اساس آن میتوانخواص زیادی را که به دنبال دارد دریافت. از اینرو این مقاله به شما کمک خواهد کرد که با این محصول آشنا شوید و خواص و مضرات آن را بشناسید.
محمدرضا سقر
ممنون از زحماتتون برای سالم سازی جامعه مون…همیشه استفاده میکنیم
افشین
سپاس از لطف شما