جگر یکی از غذاهای غنی از نظر تغذیه ای روی کره زمین است. حاوی مقدار قابل توجهی فولات، آهن، ویتامین B، ویتامین A و مس است. خوردن یک وعده جگر میتواند به شما در تامین مقدار توصیه شده روزانه از همه این ویتامین ها و مواد معدنی کمک کند و خطر کمبود مواد مغذی را کاهش میدهد. خواص جگر گوساله در طب سنتی فراوان است.
در خصوص خواص جگر گوسفندی در طب سنتی این گونه آمده است که :
- طبع جگر گوسفندی گرم و تر است.
- جگر بریان شده برای شب کوری مفید است.
- مصرف متعادل آن سبب تقویت قوای جسمی میشود.
- اگر همراه با سرکه و گشنیز تهیه شود، برای اشخاص گرم مزاج نیز خوردن آن جایز است، به شرط آنکه خوب کباب شده باشد.
- جگر سیاه کبابی همراه با سرکه و گشنیز، احتمال خطر و زیان کمی دارد و خونی که از آن حاصل میشود خون سالمتری است.
- چگر سیاه در صورت معصرف متعادل، در افراد سالم و دارای فعالیت بدنی (ورزش) به راحتی قابل هضم است.
جگر یکی از بهترین منابع حیوانی ویتامین A است. یک وعده جگر گوشت گاو بیش از 100 واحد از نیاز روزانه شما به ویتامین A را تامین میکند. دریافت مقدار کافی ویتامین A با کاهش خطر بیماری هایی مانند آب مروارید و سرطان سینه مرتبط است. جگر منبع غنی ویتامین ها و مواد معدنی است. با این حال، همان چیزی که جگر را قوی میکند، میتواند عوارضی را برای افرادی که دارای شرایط خاص پزشکی هستند ایجاد کند.
کمبود آهن یکی از شایع ترین کمبودهای معدنی است که میتواند منجر به انواع خاصی از کم خونی شود که منجر به خستگی، ضعف عضلانی و عدم تمرکز شود. کبد منبع عالی آهن و ویتامین B12 است که به صورت ترکیبی کار میکنند و سلولهای خونی شما را در شرایط کاری خوب نگه میدارند. در واقع، یکی از اولین درمانهای کم خونی خطرناک خوردن منظم جگر گوساله بود. امروزه افزودن چند وعده آهن به رژیم غذایی هفتگی میتواند به کاهش یا جلوگیری از کم خونی کمک کند.
جگر منبع عالی برای موارد زیر است:
- ویتامین B
- ویتامین سی
- اهن
- پتاسیم
- فسفر
- فولات
- مس
- ریبوفلاوین
- نیاسین
بهترین نوع جگر سیاه،چه نوعی است؟
- بهترین آن جگر پرندگان، سپس گوسفند و گوساله جوان است.
- جگر مرغهای پرورشی محل تجمع سموم بدن آنها بوده و بینهایت مضر است. اگر بپرسید طبع جگر مرغ سرد است یا گرم ؟ در پاسخ میگوییم که طبع آن عموما به گرمی میگراید.
مضرات مصرف جگر سیاه
- از آن خون غلیظ و سوداوی تولید میشود و در دراز مدت زمینهساز بیماریهای غلبه سودا میشود.
- باعث تشدید بیماری مبتلایان به صرع میشود.
- جگرخام، غلیظ و دیر هضم است و خون متولد از آن به کندی در مجاری حرکت کرده و سریع متعفن میشود.
جگر سیاه به چند طریق قابل مصرف است؟
جگر سیاه را به دو صورت میتوان مصرف کرد:
- همراه با روغن و مری پخته و مصرف شود.
- پس از اضافه نمودن مقداری نمک و دارچین بر روی سنگ ریزه داغ کباب شود (مانندی پختن نان سنگگ).
مصلح جگر سیاه در گرم مزاجان و سرد مزاجان چیست؟
در گرم مزاجان سرکه و گشینز و در سردمزاجان ادویه گرم مانند دارچین، زیره، نمک مصلح و بهبود دهنده خواص و طبع جگر سیاه است.
نکات مهم در مصرف جگر سیاه
- از آنجا که جگر سیاه (کبد) در موجودات مرکز پاکسازی و سمزدایی بدن است، از مصرف جگر حیواناتی که هورمونی بوده و تغذیه ناسالمی دارند (مانند مرغ های پرورشی) باید اجتناب کرد.
- برخلاف چیزی که در علم تغذیه جدید گفته میشود، مصرف جگر سیاه برای کم خونی مفید نیست. چرا که خون تولیدی از آن غلیظ و سوداوی است.