در خصوص خواص و مزاج به ترش در طب سنتی آمده است که:
- مزاج آن سرد و خشک است.
- بوییدن هر نوع بهی نشاط آور است و سبب بهبود تنگی نفس نیز میشود.
- ترکیب شربت به با شربت لیمو برای نشاط و تقویت قلب بینظیر است.
- خواص مربوط به قبض میوه به در به ترش نسبت به به شیرین بیشتر است. از این رو برای درمان اسهال، رفع سستی دهانه معده، بندآوردن خونریزیها و … به ترش مزه مناسبتر است.
- به ترش برای افراد با مزاج گرم بهتر است. افراد سرد مزاج بهتر است بیشتر به شیرین مصرف کنند.
- جرم به دیرهضم بوده و برای رودهها مضر است؛ همچنین موجب اختلال در هضم غذا میشود. ولی آب به، به تنهایی برای معده و هضم مفید میباشد.
- به باید بعد از غذا خورده شود و مصرف آن قبل از غذا باعث بستن شکم و یبوست میشود.
- مکیدن آب به، دهان راخوش بو میکند.
- مقوی قلب، مغز و اعصاب است.
- يكي از خواص آن مدّر بودن آن است بنابراین برای پاکسازی و شستشوی کلیه و مجاری ادراری مفید است.
- مصرف “به” ملس (میخوش) برای گرم مزاجان مفیدتر است اما شخص باید مراقب یبوست احتمالی ایجاد شده از آن باشد.
- به ترش غیر از قابض بودن و رفع کنندگی اسهالهای ناشی از صفرا و حرارت، مانع صعود و بالا رفتن گازها و بخارات معده به مغز میشود که این گازها به عملکرد مغز آسیب میرساند.
- خاصیت غذایی “به” نسبتاً زیاد بوده ولی نوع ترش آن دیرهضم است.
- جویدن “به” حتی اگر قورت داده نشود باعث پاکسازی دهان و دندانها شده، دهان را خوشبو کرده و اثرات مفیدی برای مغز دارد.
- در زنان باردار هم بوئیدن “به” ویار را مهار میکند. تهوع بارداری را رفع میکند، جنین را از سقط محافظت میکند.
- به اشتها را تحریک کرده و به هضم کمک میکند.
- مانع قی و خمار است و سبب تسکین تشنگی میشود.
- به، قابض است، قبض طبع میآورد و خونریزیهای داخلی را بند میآورد.
- مانند سیب میتوان آب به را گرفته و رب به درست کرد.
مصلح به ترش چیست؟
مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج به ترش ، مصرف آن همراه انیسون یا عسل و مربا کردن آن با عسل است.