بعضیها با شروع فصل پاییز حالشان بهتر میشود و قدم زدن زیر نمنم باران را با دنیا عوض نمیکنند، برخی دیگر هم با رسیدن پاییز دچار غم و اندوه و افسردگی میشوند؛ اما این که علت این غم و انده و افسردگی چه میتواند باشد و چاره چیست، موضوعیست که در این پست از مجله اینترنتی طبایع به آن پرداخته میشود.
غم و اندوه پاییز ناشی از چیست؟
همانطور که گفته شده افرادی هستند که آمدن پاییز، برایشان چیزی جز غم و اندوه به همراه ندارد، اختلالی که با تغییر ساعت و کوتاه شدن روز؛ تاریک شدن زود هنگام و ابری شدن هوا و کم شدن تابش نور خورشید در پاییز و زمستان خودش را نشان داده و تا اوایل فصل بهار مهمان اجباری جان و روان این افراد میشود که از آن به «افسردگی پاییزی» نیز تعبیر میگردد.
عوارض و پیامدهای شدت گرفتن غم و اندوه پاییزی
عموماً در فصل پاییز یا زمستان، با کوتاه شدن روزها و کم شدن شدت تابش خورشید، ترشح برخی از ناقلهای عصبی در بدن برخی افراد نیز دچار اختلال میشود، و این اختلال به مرور شدت گرفته و با بروز علائم افسردگی شدید، کاهش اشتها، کاهش انرژی و مختل شدن روند طبیعی زندگی افراد را نیز در پی خواهد داشت.
از نظر طب سنتی نیز، باید از غم و اندوه و ناراحتیهای روانی در فصل پاییز دوری جست؛ چرا که این حالات روحی دارای طبع سرد و خشک هستند و موجب افزایش سردی و خشکی (سودا) بدن شده و سلامت افراد را به خطر میاندازند.
اما در یک جمع بندی کلی میتوان پیامدهای ناشی از شدت گرفتن غم و اندوه که نهایتاً خود را به شکل افسردگی نشان میدهد را در موارد زیر خلاصه کرد:
- تغییرات خلقی و احساس غم و اندوه شدید
- کاهش احساس لذت یا علاقه به فعالیتها
- کم اشتهایی
- کم خوابی
- عدم تمرکز و کند شدن حرکات
- خستگی و ضعف
- کاهش انرژی
- از دست دادن اعتماد و عزت نفس
با افسردگی و غم و اندوه پاییزی چه کنیم؟
هرکدام از حالات روحی مختلف مانتد ( غم / شادی / اضطراب و نگرانی / خشم و ..) تاثیر ویژهای بر ما میگذارند که تدابیر خاص خود را میطلبند.
- از تنشهای احتمالی دوری کنید و روزه خبری بگیرید. «روزه خبری» به معنای آن نیست که به اخبار بیتوجه باشیم بلکه به این معناست که اولاً انتظار خبر معجزه آسایی را نداشته باشیم، و ثانیاً همه اصول مبتنی بر سبک زندگی صحیح و سالم را رعایت کنیم اما وقت زیادی (شاید در حد حداکثر ده دقیقه) را صرف اخبار نکنیم و حتی اگر از آن هم بگذریم شاید بهتر باشد.
- دستور تنفس عمیق را فراموش نکنید(هردوساعت در طول روز برای ایجاد حس آرامش و نشاط)
- باغبانی کنید (حتی در آپارتمان)
- با هم بازی کنید بخصوص با فرزندان و از حرکات ورزشی سبک و گروهی خصوصاً پیاده روی و ورزش های فکری مانند یوگا غافل نشوید.
- موسیقی مناسب گوش کنید (در افراد با غلبه گرمی و خشکی و امکان پرخاشگری از موسیقی آرام و ملایم و در افراد با احساس حزن و اندوه در کنار سایردرمانها از موسیقیهای شاد و فرح بخش استفاده نمود)
- رنگ های مناسب انتخاب کنید. (هر رنگ طبعی دارد. افراد با احساس بی قراری، اضطراب، یا پرخاشگری از رنگهای ملایم آبی، سبز کمرنگ، بنفش یا صورتی ملایم و افراد با احساس کسالت، خستگی یا افسردگی از رنگهای پرانرژی مانند زرد براق، نارنجی، قرمز و طلایی در محیط پیرامون خود استفاده نمایند).
- طلوع خورشید را دریابید و سحرخیزی را عادت خود سازید.
- عطرهای مناسب برگزینید. (برای افراد با احساس اندوه نرگس، اسطوخدوس، مریم، یاس، میخک طبی و در موارد خاص عنبر و مشک و برای افراد تندخو و پرخاشگر با سوء مزاج گرم عطر گلاب، ،خیار تازه، ،بنفشه، نیلوفر و در موارد خاص کافور و صندل مناسب خواهدبود).
- از مشاهده زیاد تلویزیون و یا کار طولانی با رایانه و گوشی همراه بپرهیزید.
- به علت کم شدن شدت تابش و کمبود ویتامین D، نوردرمانی کنید و بیشتر در معرض تابش نور قرار بگیرید.
- از عطرها و ادکلنهای شیمیایی که زمینه ساز بروز حساسیتهای پاییزی و مشکلات تنفسی هستند، پرهیز کنید.
- افزایش فعالیتها و ورزش کردن هم در این راه مؤثر است.
- ارتباطات اجتماعی را افزایش داده و به افکار مثبت روی آورید، شکرگزاری و تمرینات یوگا به شما در این راه کمک میکند.
- بیشتر در معاشرتهای خانوادگی حضور یابید.
- فضا و عادتهای زندگی روزمره خود را تغییر دهید.
- از گوشت بره، زرده تخم مرغ عسلی، شیر برنج، حریره بادام، شیر بادام، مربای بالنگ مصرف کنید.
- دمنوشها و شربتهای مفرح با توجه به سازگاری مزاجی مثل فالوده سیب شیرین رسیده و تخم شربتی، شربت تخم بالنگو، شربت گلاب و بیدمشک، شربت بهار نارنج را دریابید.
متین
عالی بود
محمدرضا میر
لطف دارید دوست عزیز