همانطور که در قسمت اول گفتیم سرمه در طب سنتی علاوه بر استفاده آرایشی و زیبایی، عملکرد درمانی و طبی نیز دارد. در طب سنتی برای بیماری های مختلف سرمه های مخصوصی را معرفی می کند که هر کدام از آن سرمه ها خواص زیادی دارند. به عنوان مثال می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- برای مشکل ریزش مداوم اشک از چشم، سرمه ابریشم.
- برای درمان گل مژه و یا التهابات چشمی، سرمه سنگ مردار.
- برای درمان ریزش ابرو یا مژه، سرمه چهارمغز یا سرمه بادام.
- برای افزایش ضخامت تار مژه و ابرو، سرمه هسته خرما و …
- در ادامه قسمت اول در این قسمت نیز به معرفی چند سرمه دیگر در طب سنتی و روش تهیه و خواص آن ها خواهیم پرداخت.
5: سرمه سنگ مردار
سرمه مردار سنگ برای ورمها و التهابات چشمی و حتی تقویت بینایی مورد استفاده قرار میگیرد.
6: سرمه هسته خرما
هسته خرما خواص بسیار زیادی دارد. امروزه از هسته خرما استفاده های زیادی می شود، حتما اسم قهوه هسته خرما را شنیده اید. یکی از این کاربردها سرمه هسته خرماست. برای تهیه این سرمه هسته خرما را بسوزانید و آن را آسیاب کنید. سعی کنید کاملا پودر صاف و یک دست حاصل شود تا در چشم های شما به صورت گلوله نماند. روزی یک مرتبه این سرمه را در پلک ها بمالید.
خواص سرمه هسته خرما
- تقویت چشم و افزایش نور چشم.
- خاصیت ضد التهابی دارد.
- موجب رفع سوزش و ریزش اشک چشم می شود.
- تقویت ابرو و پرپشت کردن مژه و ابرو.
- مقدار شیر را نیز در زنان شیر ده بسیار بالا می برد.
- در برابر اشعه نور خورشید از چشم مراقبت می نماید.
- باعث از بین رفتن بلغم اضافه موجود در بدن شده و آب دهان را گوارا می سازد.
- چشم را از آلودگی میکروبی وارد به چشم از طریق گرد و غبار محافظت می کند، و آن را خُنک و پاکیزه نگاه می دارد.
- موجب تسکین درد چشم های خسته می شود.
7: سرمه چهارمغز
پسته، بادام و فندق را تهیه نموده و مغز این دانهها را جدا کنید. مغز قلم گاو را بر روی این مغزها بمالید. با استفاده از یک سیم، چنگال و یا میله بلند قلاببافی، مغزها را بر روی حرارت اجاق بگیرید. به آرامی زیر آن سینی یا کاسه استیل یا پیرکس نشکن بگیرید، به طوریکه با یک فاصله اندک، دود حاصل از بادام، فندق و پسته در حال سوختن در سطح ظرف جمع شود.
توجه داشته باشید، فاصله آتش ناشی از سوخته شدن مغز گیاهی و دود کردن آن، از سطح داخل ظرف ۲ سانتیمتر باشد تا به راحتی نشست دوده بر سطح کاسه انجام شود. اگر فاصله کمتر یا بیشتر باشد، دوده از کاسه خارج میشود. اکنون دوده ضخیمی در سطح ظرف دارید که درصورت نگهداری در جای خشک و خنک تا دو سال امکان نگهداری از آن را دارید.
خواص سرمه چهارمغز
- تقویت قوه بینایی.
- پیشگیری از ضعیف شدن چشم.
- افزایش زلالی و براقی چشم.
- خواص ضد میکروبی دارد.
- باز کردن عروق است.
- ضد التهاب است.
- رنگ چهره را روشن می کند.
- کاهش فشار داخل چشم.
- پیشگیری از ابتلا به آب مروارید و آب سیاه.
- تقویت و افزایش رشد مژهها.
- آب دهان را شیرین و گوارا و دهان را خوشبو میکند.
- پیشگیری از ابتلا به پیرچشمی زودرس.
- حساسیت و اشک ریزش چشم را قطع می کند.
- نرم کردن عضلات چشم و تسهیل در خونرسانى.
- جلوگیرى از خونریزى داخلى چشم.
- در صورتیکه سرمه را به ابروها بمالید باعث تقویت و پرپشت شدن ابروها می شود.
- پیشگیری از عفونت چشم. سرمه چشم چهار مغز این است که باعث تولید نیتریک اکسید در چشم می شود. افزایش سطح نیتریک اکسید (NO) دارای طیف گسترده ای از فواید است که یکی از آن ها بهبود توانایی سیستم ایمنی در مبارزه با عفونت ها می باشد.
8: سرمه توتیا
این سرمه از ترکیب توتیای هندی و اقلیما الذهب (ماده ایست که در دیواره کوره طلا جمع میشود) و سنگ سرمه اثمد خوب و هلیله زرد و نمک اندرانی (نمک سنگ نمک) به مقدار مساوی از هر کدام تهیه می شود. این مواد را هر کدام جداگانه آسیاب کنید و با مقداری آب باران قاطی کنید.
خواص سرمه توتیا
- درمان آب مروارید.
- صاف کردن گوشت چشم.
- زیاد کننده نور چشم.
- رفع تمام مشکلات چشم.
- تقویت بینایی.
- تقویت مژه و ابرو.
- غدد اشکی را تحریک و سطح کره چشم را مرطوب می کند.
- دارای خواص ضدعفونی کنندگی.
هر شب یک بار، ۳ ، ۵ و یا ۷ مرتبه از چشم راست کشیده شود و دوباره به آن ختم شود. پس از هر بار سرمه کشیدن باید میل سرمه را به سرمه آغشته کرد. برای پاک کردن سرمه می توانید از روغن زیتون استفاده کنید.
9: سرمه بادام شیرین و فندق
در این روش روی یک شعله پخش کن یا سینی مغز بادام و فندق خام را قرار دهید. با سوختن این مغزها، دوده سیاه رنگ ایجاد میشود. سوختن باید تا زمانی که همه مغزها تبدیل به ذغال شوند، ادامه داشته باشد.
دودههای حاصل از سوختن بادام و فندق را جمع کنید. فندق و بادام سوخته را به دودهها اضافه کنید و فشار دهید تا به صورت پودر در بیاید. این پودر در واقع همان سرمه است و میتوان برای استفاده در چشم و ابرو و حتی مژه مورد استفاده قرار داد. سرمه بادام و فندق چرب می باشد و برای چشم های خشک بهتر است.
خواص سرمه بادام شیرین و فندق
- زیبایی، تیرگی و گیرایی چشم ها را دو چندان می کند.
- تقویت بینایی.
- رفع خستگی چشم.
- بهبود دهنده خارش و قرمزی چشم.
- برطرف کننده گل مژه.
10: سرمه استخوان قلم گاو یا گوسفند
ابتدا قلم گاو یا گوساله را از وسط نصف کرده و تمام مغز آن را خارج کنید.سپس این مغزها را داخل کاسه ای ریخته و روی بخار آب بگذارید، تا کاملا آب شود. حالا کاسه را از روی بخار آب برداشته و با دو عدد آجر بر روی زمین یک اجاق درست کنید.
سپس کاسه را روی اجاق گذاشته و داخل آن را یک تکه پنبه و یا یک تکه باند یا گاز قرار دهید، به صورتی که مقداری از باند یا پنبه بیرون از روغن باشد، حالا آن باند یا پنبه را آتش بزنید و یک ظرف بر روی آن برگردانید، البته در نظر داشته باشید که بین آن ها فاصله باشد و گرنه آتش خاموش می شود.
دود حاصل از سوختن به ظرف بالا می چسبد و سرمه را بوجود می آورد، می توانید هر دفعه سرمه ها را خالی کنید تا به داخل ظرف برنگردد. اگر احساس کردید این سرمه اندکی خشک است، میتوانید دو تا سه قطره از انواع روغن به آن اضافه کنید.
خواص سرمه استخوان قلم گاو یا گوسفند
- رفع خشکی چشم.
- درمان سوزش چشم و ریزش اشک.
- تقویت بینایی.
- خاصیت ضد التهابی.
- ضد ریزش و تقویت کننده و پرپشت کننده مژه ها و ابروها.
11: سرمه بادام شیرین
بهترین سرمه برای چشم ،سرمه ی بادام شیرین است. برای اینکار، ابتدا تعدادی بادام را مغز کنید. یک عدد سوزن یا میله ی باریک را درون یک مغز بادام فرو ببرید و روی شعله گاز قرار دهید. وقتی که بادام روشن شد آن را داخل کاسه انداخته و ظرفی را با فاصله روی آن بگذارید، با سوختن بادام دود به طرف ظرف، بالا رفته و سرمه را بوجود می آورد. سرمه فندق هم به طریق سرمه بادام تهیه می شود.
خواص سرمه بادام شیرین
- پیشگیری از کم شدن نور چشم همانند پیرچشمی.
- پرپشت شدن مژه و ابرو.
- تقویت کردن ابرو و مژه.
- تقویت چشم.
- ضد التهاب.
- رفع سوزش و ریزش اشک.
12: سرمه برگ زیتون
- تقویت قوه بینایی.
- درمان آب مروارید.
- درمان خشکی چشم.
- پیشگیری از بیماری های چشمی.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع
سیما بادیان
سلام سرمه ها رو از کجا میتونیم تهیه کنیم؟