امروزه ثابت شده ریشه بسیاری از بیماریها در عادات غذایی ناصحیح دارد. رعایت این اصول، علاوه بر حفظ سلامتی فرد در پیشگیری از بروز بسیاری از بیماریها و همچنین لذت بردن از غذاخوردن نیز موثر است.
هرگز با شکم سیر غذا نخورید
متاسفانه بر خلاف اهمیت این موضوع، در طب جدید آنگونه که باید و شاید به آن توجه نشده و تاحدودی از آن نیز غفلت شده است:
- هرگز با شکم سیر غذا نخورید، برخلاف عادات غلط و رایجی که با رسیدن وقت غذا، باید غذا خورد، بهترین زمان غذاخوردن، زمانی است که فرد احساس گرسنگی و میل به غذاخوردن داشته باشد.
- قورت دادن لقمه غذا با آب و مایعات اشتباه است، باید ضمن اعتدال در مصرف آب و نوشیدنی همراه با غذا، تا حد امکان از خوردن مایعات از نیم ساعت قبل از غذا و تا دو ساعت پس از غذا خودداری کرد.
- فراموش نکنید که مصرف نوشیدنیهای غیرطبیعی و غیربهداشتی مانند انواع نوشابه های گازدار ممنوع است.
- افراد باید لقمه غذا را کوچک بگیرند و از برداشتن لقمه بزرگ خودداری کنند. با لقمه بزرگ، فرآیند جویدن کامل نخواهد بود، طعم غذا به خوبی احساس نمیشود، استعداد به چاقی افزایش یافته و احتمال ابتلاء به بیماریهای گوارشی و سوء هاضمه بیشتر خواهد شد.
- وجود بزاق و مخلوط شدن کامل لقمه غذا با آن برای هضم کامل غذا ضروری است و اینکار تنها با جویدن کامل غذا امکانپذیر میشود که اگر به هر دلیلی احساس میکنید میزان بزاق دهان شما کافی نیست، حتماً آن را با پزشکتان در میان بگذارید.
- پس از آنکه لقمه را داخل دهان گذاشته و مشغول جویدن شدید ، قاشق را بر زمین بگذارید و به فکر تدارک و آماده سازی لقمه بعدی نباشید؛ با اینکار بدون عجله کردن در فروبردن لقمه غذا، آن را بطور کامل جویده و از غذاخوردن لذت بیشتری خواهید برد.
- موقع غذاخوردن بیش از آنکه به سفره و محتویات آن فکرکرده و ذهنتان به آنها مشغول شود، به لقمه ای که در دهان گذاشته و آن را می جوید، باشید.
بیشتر بخوانید!
بهترین زمان برای قورت دادن لقمه غذا
- بهترین زمان برای قورت دادن لقمه غذا، زمانی است که آن را بطور کامل جویده و با بزاق کافی مخلوط کرده و به مایعی نسبتاً رقیق تبدیل شده باشد و بلع آن آسان باشد .
- در زمان خوردن غذاهای رقیق و آبکی، از قاشق کوچکتری استفاده کنید و قبل از قورت دادن، آنها را خوب در دهان بچرخانید تا علاوه بر مخلوط شدن با بزاق، دمای آن نیز تعدیل و به دمای دهان و لوله گوارش نزدیک شود.
- اگر با گرسنگی کامل به غذاخوردن مشغول شده و اصول بالا را رعایت کنید، معمولاً 20 تا 30 دقیقه برای سیری کافی خواهدبود و احساس لذت بخشی از غذاخوردن و سیرشدن به شما دست خواهد داد.
- این درحالی است که از نظر کمیت و میزان، با رعایت اصول صحیح غذاخوردن، غذای خورده شده، بسیار کمتر ( گاه تا یک چهارم ) از زمانی است که این اصول رعایت نمی شوند که این موضوع در افراد چاق و پرخور، مهم است.
- نوع نشستن سر سفره غذا و یا میز غذاخوری نیز مهم است، نشستن ناصحیح علاوه بر ایجاد دردهای مزمن در ناحیه پشت و کمر، افزایش گودی کمر، افزایش قوز پشت، ایجاد خستگی و کاهش لذت از غذاخوردن میتواند باعث بلع بیاختیار و زودهنگام لقمه غذا شود. بهتر است زمان غذاخوردن سر و شانه را کمی جلو بگیرید.
- یادتان نرود با احساس سیری و حتی چند لقمه قبل از آن، دست از غذا خوردن کشیده و ادامه ندهید. بیشتر خوردن، باری اضافی برای معده و سیستم گوارش شماست که باید منتظر عواقب ناگوار آن باشید.
منبع
هاله تاج الدینی، متخصص طب سنتی دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان