به گفته بزرگان طب سنتی، بهترین روش دفع مواد زائد از بدن، ورزش معتدل و متناسب با مزاج است. نه اینکه فرد اصلاً ورزش نکند و نه اینکه در ورزش زیادهروی کند. زیرا ورزش معتدل، بدون خارج کردن مواد مفید از بدن، فقط مواد زائد را از بدن دفع میکند. ورزشی معتدل است که باعث افزایش ضربان قلب، تند شدن تنفس، ایجاد یا افزایش تعریق و سرخ شدن پوست شود. همچنین پس از آن انسان احساس سبکی و شادابی داشته باشد. اما آیا میدانید ورزش مناسب بلغمی ها چیست و یا بهترین ورزش مناسب برای صفراوی ها کدام است؟
- ورزش زیاد، بدون تعادل و غیر متناسب با مزاج، باعث سردی بدن، ضعف، تیرگی پوست (کبودی هنگام ورزش) و پایین نیامدن ضربان قلب تا مدت طولانی بعد از ورزش میشود. این علائم نشاندهنده مضر بودن این ورزش خواهد بود.
- ورزش باعث افزایش حرارت بدن و تحلیل بردن رطوبتهای زائد و دفع آنها از طریق عرق و با واسطه از طریق ادرار و روده میشود. بنابراین ورزش یکی از بهترین روشهای دفع مواد زائد از بدن است. برعکس، بیتحرکی منجر به تجمع مواد زائد در بدن میشود که ریشه بسیاری از مشکلات خواهد بود. اصطلاحاً در طب سنتی به آن امتلاء (پرشدگی بدن از مواد زائد) گفته میشود.
- اگر ورزش شدید، کوتاه و سریع انجام شود، باعث افزایش شدید حرارت بدن میشود. این امر برای افراد با مزاجهای سرد (تر یا خشک) خوب است (مانند ورزشهای بیهوازی). در واقع ورزش مناسب بلغمی ها ورزش های هوازی است.
- افرادی که به دنبال لاغر شدن هستند، از ورزش ملایم، طولانی و کند، بیشترین بهره را میبرند که نقش تحلیل برندگی آن بیشتر است. ورزش ملایم، حرارت بدن را خیلی افزایش نمیدهد و به این ترتیب این ورزشها برای افراد گرم مزاج (تر یا خشک) مناسبتر است.
- تمام افراد به ورزش نیاز دارند، ولی نیاز افراد با مزاج سرد و تر و سپس افراد با مزاج گرم و تر به ورزش بیشتر است.
ارتباط غذا و ورزش و مزاج در طب سنتی
مشخص شد که از دیدگاه مزاجی، کلاً ورزش منجر به افزایش حرارت و به دنبال آن مصرف رطوبتهای زائد بدن، فزونی خشکی یا به طور خلاصه غلبه گرمی و خشکی در بدن میشود. تمام تدابیر گفته شده برای مزاجهای مختلف از نظر غذاهای مفید و مضر، در اینجا نیز صدق میکند. یعنی هر کسی با هر مزاجی باید رعایتهای غذایی مرتبط با مزاج خود را نگه دارد و در کنار آن به تدابیر اختصاصی ورزش هم توجه داشته باشد و آنها را رعایت کند. اکنون به بیان تدابیر مشترک در بحث غذا و ورزش میپردازیم:
نیاز غذایی ورزشکاران بیشتر است
کلاً نیاز غذایی افرادی که ورزش میکنند، بیشتر از افرادی است که ورزش نمیکنند (از نظر کمیت). این اشخاص میتوانند غذای بیشتری بخورند که این امر به دلیل بالا بودن مصرف در بدن این اشخاص است. افراد دارای شغلهایی با فعالیت بدنی سنگین مانند کارگران ساختمانی نیز شامل این مورد میشوند و باید حتماً تمام وعدههای غذایی را در برنامه خود داشته باشند و حجم غذایشان نیز کم نباشد (نه به معنای پرخوری!).
کیفیت غذا اهمیت دارد
ورزش عضلات را درگیر میکند و مزاج عضلات هم گرم و تر است. از آن جایی که قسمت عمده وزن بدن را عضلات تشکیل میدهند، افراد ورزشکار به ویژه ورزشکاران حرفهای بیشتر به غذاهای با مزاج گرم و تر نیاز دارند. این قبیل غذاها عبارتاند از: گوشتهای قرمز، تا حدودی مواد چرب، گندم و فرآوردههای آن (مانند نان و برنج)، مغزها (مانند مغز بادام و پسته) و کلاً موادی که شیرین هستند.
مواد تحلیل رفته و مصرف شده در ورزش باید جایگزین شوند
مواد تحلیل رفته و مصرف شده در ورزش باید جایگزین شوند. کسانی که فعالیت بدنی ندارند و یا شغلهای بدون تحرک (مانند پشتمیزنشینی) یا فعالیتهای فکری دارند (مانند دانشجویان و مدیران) باید حجم غذای خود را کاهش دهند. همچنین بهتر است از غذاهای تولیدکننده خلط دم (خونساز) کمتر استفاده کنند. این قبیل غذاها عبارتاند از: غذاهای سنگین با هضم سخت (مانند گوشت و به ویژه گوشت گاو).
در کل، قدرت هضم در افراد با فعالیت بدنی زیاد، بالاتر است. مواد غذایی در عضلات به مصرف میرسد و در سیستم گوارش جذب میشود. بنابراین افراد با فعالیت بدنی کم باید بیشتر از غذاهای سبک استفاده کنند. از جمله غذاهای سبک میتوان به آش، سوپ و میوهجات اشاره کرد. این در صورتی است که ورزشکاران با مصرف غذاهای سبک دچار ضعف بدن و عدم توفیق در فعالیت خود میشوند.
نتیجه
همانزور که گفته شد، ورزش یکی از فعالیتهایی است که سلامت بدن را به دنبال دارد. اما لازم است افراد بر اساس طبع خود به ورزش کردن بپردازند. این مقاله به شما کمک خواهد کرد که ورزش مناسب بلغمی ها و ورزش مناسب برای صفراوی ها را بشناسید. همچنین ورزش و دفع سودا یکی دیگر از مزایای ورزش است که در این مقاله در خصوص آن نکاتی بیان شد.
منبع: دنیای تغذیه – دکتر سید مهدی میرغضنفری
احمد
سلام لطفا دقیقا بگید ورزش چه ساعتی از روز برای مزاج های مختلف مناسب است مخصوصا مزاج سوداوی و بگید دقیق چند دقیقه و با چه شدتی انجام بگیرد