یکی از بدترین رفتارها در فصل پاییز، خوابیدن هنگام غروب آفتاب میباشد که در طب سنتی ایران به خواب هلاکت معروف است و بدترین زمان خواب به حساب میآید.
بنابراین در این پست از مجله اینترنتی طبایع قصد داریم به عوارض و پیامدهای جبران ناپذیر خواب هنگام غروب (خواب هلاکت) از دیدگاه طب سنتی اشاره کرده و مشخص نماییم که بهترین زمان برای خوابیدن در طول شبانه روز چه موقع است.
زمان خواب
بدن و مغز انسان از لحاظ عملکردی دارای یک مکانیزم مشخص است و برای این که بتواند به خوبی عمل کرده و فعالیتهای خود را به نحو احسن انجام دهد، باید در ساعات و زمان مشخصی بخوابد در غیر این صورت با مشکل مواجه خواهد شد.
بنابراین، زمان خواب و تنظیم آن در برنامه روزمره زندگی، جزء مواردی است که بسیاری از افراد تلاش میکنند تا حدامکان آن را در زندگیشان رعایت کنند و در زمان مناسب به رختخواب بروند تا نه تنها در روز آتی برایشان مشکلی بوجود نیاید بلکه به بدن و روحشان آرامش و راحتی ببخشند.
اگر خواب آرام ندارید این نوشته را بخوانید.
خواب هنگام غروب (خواب هلاکت)
متأسفانه افرادی نیز هستند که بیدارماندن در شب و بهرهمندی از آرامش و سکوت آن را به خوابیدن ترجیح میدهند و عادت کردهاند که در طول روز برای جبران آن بخوابند که این مسئله بر سیستم بدنی آنها تاثیرگذار است و همیشه با مشکل کمبود خواب روبرو هستند.
از منظر طب سنتی، خواب افراد در غروب خصوصاٌ غروب پاییز (بعد از نماز عصر تا غروب آفتاب)، خواب هلاکت یا خواب مرگ نام دارد، که بدترین زمان خواب به حساب میآید و باعث از دست رفتن انرژی میشود.
در نتیجه؛ در فصل پاییز در طی روز و همچنین یک ساعت قبل از غروب هرگز نخوابید، زیرا در همه مزاجها بسیار مضر است و بلغم و سودا را افزایش میدهد. همچنین باعث سنگینی سر و کند شدن فعالیتهای مغزی میشود.
نگاه طب سنتی به خوابیدن در روز
طب سنتی معنقد است، خواب روز، خصوصاً در هنگام غروب، «رطوبت» و «نزله» آرَد، خصوصاً در زمستان، و رنگ چهره را تباه و تن را سست کند و کسلی و سقوط شهوت آرد.
بدترین چیز برای مزاج سرد بسیار خفتن است، و کسانی که به بسیار خفتن در روز عادت کرده باشند، باید بتدریج از آن عادت بازگردند، و خواب روز جاىگزین خواب شب نیست و چهره را زرد می کند.
عوارض خواب هلاکت
- افزایش سودا در بدن
- بدخلقی
- کند ذهنی
- فراموشی
- افسردگی
- سکته مغزی
- حملات تشنجی
- کوتاهی عمر
بهترین زمان خواب از منظر طب سنتی
بهترین زمان خواب از منظر طب سنتی، از 9 شب تا 2 صبح یا از 11 شب تا 4 صبح است (پس از نماز عشاء و پیش از نیمه شب، به عبارتی تا زمانی که هنوز یک سوم از شب باقی مانده باشد). چون در این بازه زمانی مغز هورمونهایی را ترشح میکند که برای سلولهای مغزی مفید است و در این زمان غده هیپوتالاموس بیشترین فعالیت خود را دارد.
عوارض عمده بیخوابی یا خوابیدن در زمان نامناسب
- بینظمی و عدم تعیین زمان مشخص برای خواب، اختلال عملکردی مغز را به دنبال دارد.
- باعث تأثیر منفی و مستقیم بر هورمون کورتیزول که بر سوخت و ساز قند، پروتئینها و بسیاری از قسمتهای سیستم بدن تاثیر میگذارد، میشود.
- خوابیدن در روز برای جبران کمخوابی یا بدخوابی شب، منجر به تیرگی و بدی رنگ پوست و ایجاد بیماریهای پوستی بهعلت عدم هضم غذاها بههنگام روز میشود.