اعصاب ندارم، لفظ نه چندان غریبه دنیای امروز …
استرس، اضطراب، عدم آرامش اعصاب، اعصاب ناآرام و … واژههایی نه چندان غریبه برای انسانهای جوامع امروزی که فاکتورهای استرسزای بسیاری را اطراف خود دارند و درک میکنند نیست ولی مشکل غیرقابل رفعی هم نیستند. چرا که به دلیل پیشرفت علم در طب مدرن و طب سنتی راه و روشهای بسیاری به عنوان راه حل و دارو برای رفع عوارض استرس و آرام اعصاب و روان شناخته و تجویز میشود. در این دنیا پر از خط و خش اعصاب هر کسی برای رسیدن به آرامش روان راهی را انتخاب میکند.
در این میان روشهای گوناگون تسکین اعصاب طب سنتی که در این پست معرفی میکنیم جایگاه خاصی دارد. نسخههای طبیعی برای رسیدن به آرامش اعصاب و روان شامل دمنوشها و داروهای گیاهی هستند که در این بخش به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
تأثیر ناراحتی و مشکلات عصبی بر روح و جسم
شاید برخی گمان کنند مشکلات عصبی و نبود آرامش تنها به روح شخص آسیب میرساند و خللی در جسم ایجاد نمیکند اما امروزه رابطه مستقیم روح و جسم در افراد به اثبات رسیده است. یافتهها نشان میدهد که اعصابی که مداوم ناراحت است میتواند باعث ایجاد انواع بیماریهای جسمی از جمله سردرد، اختلال در خواب و به دنبال آن کماشتهایی و ناراحتیهای معده، افزایش فشار خون و تندی ضربان قلب شود. تمام این موارد نیز میتوانند پیش زمینه انواع بیماریهای سخت در بدن باشد.
مشکلات عصبی ممکن است به دلایل متعدد و در درجات مختلف در فرد بروز کنند و باعث احساسات جسمی ناخوشایند مانند سرگیجه، سردردهای شدید و طولانی و احساس بیثباتی در شخص شود.
نسخه های طب سنتی جهت آرامش و تقویت اعصاب
دمنوشهای تقویت کننده اعصاب
در طب سنتی دمنوش و عرقیات زیادی برای تقویت اعصاب توصیه شده است که در ذیل به آنها اشاره میگردد:
- مصرف دمنوش ترکیبی گیاه زیرفون به همراه هل و به لیمو فوقالعاده آرامبخش، ضدتپش قلب، خوابآور و تقویتکننده اعصاب است.
- دمنوش ترکیبی یک قاشق غذاخوری ریشه سنبل الطیب، برگ نعنا و گیاه اسطوخودوس و دم کردن آن به مدت 30 دقیقه در یک لیوان آب جوش دمنوشی بسیار مفید برای آرامش اعصاب به شمار میرود. افراد میتوانند پس از دم کشیدن آن را صاف کرده و روزی 2 بار، صبح و شب میل کنند.
- همچنین دمکرده 5 گرم گیاه ریحان و گلبرگ شقایق نیز میتواند به عنوان دارویی برای تقویت اعصاب عمل کند.
- دمنوش بابونه فوقالعاده نشاطآور، آرامبخش، تقویتکننده اعصاب و حافظه است.
- دمنوش گیاه نعنا فلفلی تنظیمکننده سیستم عصبی و هورمون در خانمها، ارامبخش، تقویتکننده کبد و ضد تهوع است.
- دمنوش میوه گل نسترن:با 15 عدد میوه گل نسترن میتوانید یک دمنوش آرامبخش اعصاب و روان تهیه کنید. این چای طبیعتی معتدل و تا اندازهای خشک دارد.
- استفاده از دمنوش ترکیبی لاواند، گل محمدی، چند پر گل شقایق و بنفشه دارای طبع معتدل بوده و برای همه مزاجها مفید است. استفاده از آن سبب ایجاد آرامش شده و جایگزین خوبی برای چای است.
- دمنوش چای سفید به تنهایی یا به همراه زنجبیل و به لیمو دارای طبع گرم و آرامبخش است. در افرادی که دارای طبع خیلی سرد و دارای اضافه وزن هستند توصیه میشود.
- دمنوش بادرنجبویه، نشاطآور و آرامبخش اعصاب است. برای استفاده از آن یک قاشق مرباخوری از پودر آن، برای یک فنجان آب جوش در نظر گرفته میشود. از این دمنوش میتوان روزی 3 فنجان نوشید.
- یکی از خواص منحصر به فرد چای یا دمنوش به لیمو، ویژگی آرامبخشی آن است. جالب است بدانید که در علم رایحه درمانی نیز از روغن این گیاه برای درمان بیخوابی شبانه و آرامش اعصاب استفاده میشود.
- تذکر مهم: افراد قبل از استفاده از دمنوشها باید مزاج خود را بشناسند و با توجه به آن از دمنوشهای موثر استفاده کنند.
نسخه معجزه آسای تقویت اعصاب
- برای تقویت اعصاب و آرامش و بیماریهای روانی این نسخه بسیار مجرب و موثر است.
- 8 استکان آب را با 10 گرم لیمو عمانی و 5 گرم گل گاو زبان و 5 گرم سنبل الطیب را در یک قوری چینی ریخته و آن را بجوشانید. طوریکه شش استکان از هشت استکان آب باقی بماند.
- با نبات صبح سه استکان و شب سه استکان میل نمایید و یک هفته یا بیشتر بر حسب نیاز مداومت کنید تا اثر معجزه آسای آن را ببینید.
نقش و عملکرد تغذیه روی آرامش اعصاب و روان
تغذیه روزانه نقش مهمی در آرامش اعصاب و روان دارد. مواد غذایی مانند فلفل سیاه، قهوه اعصاب را بهبود میبخشند. کمبود ویتامینهای ب و د نیز باعث بیاعصابی میشوند.
بهترین مواد غذایی برای درمان ضعف اعصاب
- نقش منیزیم در درمان ضعف اعصاب
مصرف غذاهای غنی از منیزیم مانند شکلات تلخ، سبزیجات برگ سبز، کلم بروکلی، موز، آلو و زرد آلو، یک راه عالی برای مقابله با کمبود این مواد معدنی به طور طبیعی است.
- درمان ضعف اعصاب با اسیدهای چرب امگا ۳
منبع امگا۳ در ماهیهایی مانند ماهی آزاد، قزل آلا، تن، ساردین، شاه ماهی تعریف میشود. در گیاهان هم روغنهای سویا، دانه کتان و گردو، فندق و کنجد حاوی امگا۳ هستند.
- ویتامینها برای درمان ضعف اعصاب
شما میتوانید غذاهای مانند ماهی، نان، غلات، سبزیجات، برنج قهوهای، پنیر و زرده تخم مرغ را مصرف کنید که به طور طبیعی حاوی ویتامین هستند.
کمبود ویتامین B اصلیترین عامل ایجاد افسردگی و مشکلات اعصاب است. مواد غذایی که ویتامین B به وفور در نوعهای مختلف در آن یافت میشود:
- جوانه گندم و جو، غلات و نان سبوسدار، جگر و انواع گوشت
- دانه آفتابگردان و بادام زمینی و نانهای سبوسدار
- جگر، مغز، قلوه، موز، برگه آلو و آب پرتقال
چند تمرین مهم برای تقویت اعصاب
1. آب درمانی
- شما نیاز به آب سرد و آب گرم دارید.
- دوش گرفتن معمول خود را با یک دوش کوتاه سرد به پایان برسانید. یا اینکه یک حوله تمیز را در آب سرد خیس کنید و به آرامی روی بدن خود بمالید و سپس لباس گرم بپوشید.
- شما همچنین میتوانید آب ولرم را برای دوش گرفتن انتخاب کنید. اما مطمئن شوید که حمام خود را با آب سرد (نه خیلی سرد) به اتمام میرسانید. شما باید این درمان را هر روز تکرار کنید.
2. آفتاب درمانی
- تابش اشعه خورشید در صبح زود راه دیگری برای درمان ضعف اعصاب است.
- ضعف اعصاب اغلب به دلیل کمبود ویتامین D است. اشعههای خورشید به بدن کمک میکند تا ویتامینهای D بیشتری تولید کند.
- احتیاط: از قرار گرفتن در برابر خورشید در بعد از ظهرها اجتناب کنید، زیرا ممکن است اثرات نامطلوب بر سلامت بدن داشته باشد.
3. ماساژ درمانی
- شما نیاز به روغن بادام یا کنجد دارید.
- مقدار کافی روغن بادام یا کنجد را کمی گرم کنید و آن را روی بدن خود ماساژ دهید.
- این کار را نیم ساعت قبل از رفتن به حمام انجام دهید. شما باید این کار را هر روز تکرار کنید.
4.تنفس عمیق
این کار به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه و تکرار آن ۲ تا ۳ بار در روز به شما کمک میکند تا با اضطراب و اختلالات مربوط به استرس مبارزه کنید و تواناییهای طبیعی بدن را بهبود میبخشد.
5) ورزش کردن
- ورزش کردن یکی دیگر از راههای کسب آرامش و نشاط بدن هست.
- روزانه نیم ساعت ورزش صبحگاهی میتواند شمارا در طول روز و در حین کار کردن سرحال و شاداب نگه دارد.
- مدیتیشن، یوگا و جلسات شکرگزاری نیز در آرامش اعصاب موثرند.
مریم
عاااالی ممنونم