شاید برای شما هم پیش آمده که بعد از مصرف غذا دچار نفخ، سوزش سر دل، ترش کردن معده و یبوست شده باشید یا اینکه سکسکه امانتان را بریده باشد؛ اما نگران نباشید با چند نسخه ساده طب سنتی میتوانید از این مشکلات گوارشی رهایی یافته یا آنها را تسکین دهید.
از دیدگاه طب سنتی، عوامل زیر از جمله مهمترین دلایل بروز مشکلات گوارشی هستند.
- نوع مزاج
- اهمیت ندادن به نوع تغذیه
- مصرف غذاهایی که به اصطلاح با هم نمیسازند.
- سبک زندگی ناسالم و…
رفع مشکلات گوارشی با توصیه های طب سنتی
درمان نفخ در طب سنتی
به گفته متخصصان طب سنتی وجود گاز در دستگاه گوارش طبیعی است اما مقدار زیاد آن فرد را دچار نفخ میکند که برای رفع این مشکل گوارشی ابتدا باید سبک غذایی اصلاح شود. فرد مبتلا به نفخ باید از خوردن لوبیا، نخودفرنگی، ذرت پرهیز کند. خوردن غذاهایی که از نظر ظاهر لزج و غلیظ هستند مانند آشهای غلیظ، حلیم، کله پاچه، بامیه خورشی و سیب زمینی آبپز نیز توصیه نمیشود. حتی مصرف غذاهای سرد و غلیظ مثل پنیرهای لزج، کشک و ماست نیز ممنوع است. ماش تنها حبوباتی است نفاخ نیست. بعد از نوع تغذیه، افزایش تحرک و فعالیت بدنی یکی از مهمترین توصیههای طب سنتی برای درمان نفخ است.
نفخ و مشکلات گوارشیبسیاری از متخصصان طب سنتی برای درمان نفخ، پاکسازی کل بدن، پاکسازی کبد و در نهایت تمرکز روی دستگاه گوارش مصرف داروهای گیاهی را تجویز میکنند. در چنین شرایطی میتوانید از نعنا، گشنیز، بادرنجبویه، دارچین و هل چه به صورت عرقیجات گیاهی و چه به صورت انواع دم نوش کمک بگیرید. یادتان باشد هر یک از گیاهان دارویی خواص متعددی دارند اما خاصیت مشترک همه آنها ضدنفخ و بادشکن بودنشان است.
در صورتی که بیشتر مواقع بعد از صرف وعدههای غذایی دچار نفخ یا سوزش سر دل می شوید؛ بهتر است با یک متخصص طب سنتی مشورت کنید تا بعد از مشخص شدن دلیل اصلی بروز این مشکل درمان شوید.
زیره و خواص ضد نفخ
زیره از جمله ادویههایی است که در بسیاری از غذاها، به ویژه غذاهای محلی ایرانی کاربرد دارد. به گفته حکمای طب سنتی، زیره ضدنفخ است و باعث دفع گاز معده میشود. همچنین برای رفع برونشیت و سوء هاضمه مفید است و اشتها را تحریک میکند.
جوشاندههایی که با زیره تهیه میشوند در مقایسه با زیرهای که به مقدار کم به عنوان چاشنی در غذاها استفاده میشود، خواص بیشتری دارند اما در صورت مصرف مداوم این ادویه در غذاها دچار نفخ نمیشوید. برای مثال زیره بهترین ادویه برای طبخ غذاهایی است که حاوی مواد نفاخ مثل حبوبات هستند. بنابراین هنگام طبخ آبگوشت و انواع آش میتوانید از زیره برای طعمدار کردن غذا استفاده کنید.
زیره پلو هم از غذاهای محلی استان کرمان است. برای تهیه این غذای مخصوص باید زیره را لا به لای برنج آبکش شده بپاشید؛ درست مثل شوید هنگام طبخ باقالی پلو. بعد قطعات مرغ پخته شده را بین لایههای برنج قرار دهید و اجازه بدهید برنج دم بکشد. سپس پلو را با زعفران و زرشک تزئین کنید و مرغها را در همان دیس برنج قرار دهید و سر سفره بیاورید.
عرق نعنا و رفع مشکلات گوارشی
بسیاری از افراد بر این باورند که مصرف عرق نعنا بعد از غذا از بروز ناراحتیهای گوارشی پیشگیری میکند، هضم را راحت می کند و نفخ و دل دردهای ناشی از آن را کاهش میدهد. یکی از مهمترین ویژگیهای عرق نعنا رفع اسهال است. افرادی که یبوست دارند باید این عرق گیاهی را با احتیاط مصرف کنند.
کیفیت عرق نعنا نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. برای مثال نوع مرغوب آن باید شفاف باشد و بوی مطبوع آن از شیشه دربسته تا حدودی استشمام شود. در این بین میتوانید برای پیشگیری از بروز نفخ و دلدرد، به ویژه پس از مصرف غذاهای نفاخ، نوشیدن دمنوش نعنا یک ساعت پس از صرف غذا امتحان کنید.
برای تهیه این دم نوش کافی است مقداری برگ نعنای تازه را در قوری چینی بریزید. به آن آب جوش اضافه کنید تا حدود ۲۰ دقیقه دم بکشد. دمنوش شما آماده سرو است.
درمان یبوست در طب سنتی
بابونه از جمله گیاهان ضدیبوست است و در درمان یبوست با طب سنتی کاربرد دارد. به طوری که با نوشیدن روزانه یک فنجان بابونه به مدت یک تا دو ماه مشکل یبوست برطرف میشود. برای تهیه این چای گیاهی باید یک قاشق چایخوری بابونه را در یک لیوان آب جوش بریزید. این چای باید روی شعله غیرمستقیم تا حدود ۱۰ دقیقه دم بکشد. البته افرادی که حساسیت دارند باید در مصرف این دمنوش احتیاط کنند و سراغ درمانهای جایگزین بروند.
دمنوش بابونه برای درمان یبوستفلوس گیاهی است که در طب سنتی و رفع مشکلات گوارشی کاربردهای متفاوتی دارد. یک ملین و مسهل قوی است و یبوستهای مقاوم به درمان و مزمن را درمان میکند. به همین دلیل افرادی که از مشکل یبوست رنج میبرند و به هر دلیلی نمیتوانند چای بابونه مصرف کنند باید با مصرف دم نوش فلوس تحت درمان قرار بگیرند که روش تهیه آسانی هم دارد.
کافی است ۱۰ گرم فلوس را داخل یک لیتر آب جوش بریزید و اجازه دهید تا ۲۰ دقیقه دم بکشد. بعد از شیرین کردن با عسل، روزانه یک تا دو فنجان از این دمنوش بنوشید اما زیادهروی نکنید.
درمان گیاهی سوزش سردل
کم نیستند افرادی که مشکلات گوارشی سوزش سردل و به اصطلاح رفلاکس معده را به ویژه پس از صرف غذا تجربه کردهاند.
اگر این مشکل همیشگی شماست برای درمان رفلاکس معده با طب سنتی باید به یک متخصص طب سنتی مراجعه کنید و مشاوره پزشکی بگیرید؛ اما در صورتی که هر چند وقت یکبار دچار این عارضه میشوید میتوانید سراغ معجون جادویی شیرین بیان بروید.
کافی است دو لیوان آب را داخل ظرف مناسب تهیه چای (قوری فلزی) بریزید و روی شعله گاز قرار دهید. بعد از به جوش آمدن، حدود یک و نیم قاشق چایخوری ریشه شیرین بیان رنده شده و یک قاشق چایخوری زنجبیل تازه خرد شده داخل آن بریزید. این دمنوش باید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بجوشد. سپس قوری را از روی حرارت بردارید و یک قاشق چایخوری گل بابونه خشک شده به مخلوط اضافه کنید. حالا باید روی ظرف را بپوشانید و اجازه دهید چای ۱۰ دقیقه دم بکشد. بعد از صاف کردن آماده مصرف است.
درمان ترش کردن معده با چای پونه
بسیاری از افراد که دچار مشکلات گوارشی هستند پس از صرف غذا دچار معده درد میشوند و به اصطلاح ترش میکنند. غلیان اسید معده غیرقابل تحمل است و گاهی دارو هم آن طور که باید تاثیرگذار نیست. اگر شما هم از این مشکل رنج میبرید بهتر است چای پونه را امتحان کنید.
برای تهیه این نوشیدنی و البته داروی گیاهی باید یک قاشق چایخوری پونه را با یک قاشق چایخوری بابونه خشک مخلوط کرده و داخل یک لیوان آب جوش بریزید. بعد از اینکه به مدت ۱۰ دقیقه دم کشید آن را صاف کرده و بنوشید.
مصرف روزانه یک لیوان چای پونه (نصف لیوان پس از ناهار و نصف لیوان پس از شام) برای رفع مشکل گوارشی ترش کردن معده تا حد زیادی مفید است.