ثأثیرات بادکش بسیار شبیه به ورزش و ماساژ است. هر سه این موارد با حرکت اندامها و تولید حرارت باعث بهبود جریان خون، تقویت عضو، دفع مواد زائد و تحلیل بلغم میشوند.
بادکشکردن در گذشته با وسایلی مانند شاخ گاو انجام میشده است. امروزه این کار عمدتا به دو روش انجام میشود. یکی بادکش با آتش و دیگری با استفاده از دستگاههای مکنده(ساکشن) دستی یا برقی.
انواع بادکش از نظر تری و خشکی
نوع اوّل بیشتر برای زمانی به کار میرود که تنها خود بادکش کردن هدف باشد و قصد ایجاد خراش و خونگیری در کار نباشد(حجامت گرم و خشک، حجامت بلاشرط، حجامت بدون تیغ زدن، حجامت بدون خونگیری).
امّا در مورد حجامت به معنای متداول آن که توام با ایجاد خراش و خونگیری میباشد (حجامت تر، حجامت معالشرط، حجامت همراه با تیغ زدن) معمولا از لیوانهای یکبار مصرف مخصوص حجامت و دستگاههای مکنده استفاده میشود.
برای افرادی که شرایط حجامت تر (حجامت همراه خونگیری) را ندارند میتوانند حجامت خشک که به بادکش معروف است، انجام دهند.
بادکش برای چه کسانی مناسب است؟
بادکش کردن به شیوه اصولی و زیر نظر طبیب برای افراد مسن و کودکانی که منع انجام حجامت دارند مفید است. از بین مزاجها، افراد سرد و تر بیشترین نفع را از بادکش میبرند، زیرا از یک طرف بلغم اضافی بدن تحلیل میرود و از طرف دیگر خون خوبی برای بدن تولید میشود. همچنین افراد گرم و خشک بهتر است کمتر بادکش انجام دهند.
علّت بادکش گذاری قبل از حجامت
با انجام بادکش، محيطي به وجود میآید كه فشار آن كمتر از فشار پيرامون خود است و پوست واقع در زير ظرف مكش به درون آن رانده میشود.
نتایج اين عمل:
1- ايجاد احتقان و التهاب در موضع میکند.
2- نوعي كرختي(پارستزي) در پوست به وجود میآید كه تيغ زدن را تحمّل پذيرتر ميسازد.
3- طبق نظر برخی صاحب نظران، بادکش قادر است رفلكسهايي را در بدن فعّال سازد(فراخوان گلبولی، تحریک سایتوکاینها، تحریک سیستم ایمنی، تسریع تخلیه لنف و …) امّا درباره ماهیت دقیق این کنش و واکنشها تحقیقات جامعی صورت نگرفته است.
4- بادکش باعث فراخوان خون از تمام بدن به موضع حجامت میشود. در یک توضیح ساده به نظر میرسد که خون فراخوان شده در گذر از محلّ بادکش(که تبدیل به محیطی فشرده و محتقن شده است) موادّ سنگین و زائد خود را به جای میگذارد و خون سبک از منطقه عبور میکند.
با تکرار و ادامه بادکش، به تدریج موادّ زائد زیادی در این منطقه تجمّع پیدا میکنند که با تیغ زدن، از موضع خارج می شوند.
نکته: میزان تاثیرگزاری عمومی حجامت در انواع آن متفاوت است. مثلا تاثیرگزاری حجامت عام یا ساقین بر کلّ بدن بسیار بیشتر از برخی حجامتهای موضعی است. بسیاری از حجامتشوندگان به هنگام انجام حجامت عام، از احساس حرکت خون از کلّ بدن( و حتی از سرانگشتان پاها) به سوی محلّ حجامت عام در بین دو کتف، تجربه شیرین و واضحی را به یاد دارند.
5- در برخی کتب طبّی قدیم اشاره شده است که بادکش، باعث پختن خلط فاسد(نضج) در موضع و آماده شدنش برای خروج میشود.
6-با ایجاد خلاء، درتجمّع (و سپس تخلیه) سموم و عفونتهای موضعی مثلا در گزیدگیها، سلّولیت و …کمککننده است.
7- افزایش خونرسانی موضعی و التهاب ایجاد شده، با فراخوانی سلولهای دفاعی و فاکتورهای ضد التهاب خونی به موضع، باعث تسریع ترمیم آسیبهای بافتی میشود و این میتواند یکی از دلایل مهمّ ترمیم مناسب محلّ حجامت حتّی در افراد دیابتی باشد. البته نقش بیبدیل خود حجامت در ارتقای توان دستگاه ایمنی بدن موضوعی است که صاحبنظران بر آن اتّفاق نظر دارند.
8- رفع خستگی، دفع چربیهای زائد، نضج و پختگی رطوبات و تولید خون، تحلیل بلغم و ریاح (بادی که در عضو باشد و باعث درد و سایر مشکلات شود) از دیگر فواید بادکش کردن است.
توصیه ها
- نباید برای بیماران با مشکلات جدی قلبی یا بیماران مستعد خونریزی، بیماران سرطانی، خانمهای حامله و در دوران پریودی خانمها مورد استفاده قرار بگیرد.
- بادکش را نمیتوان برای نقاطی که زخم دارد یا روی شریانها یا جاهایی که ضربان نبض احساس میشود، به کار بست.
- استفاده از بادکش در بیماران ترومائی یا افرادی که دارای شکستگی استخوان هستند، ممنوع است.
- برآمدگی پوستی که در آنجا بادکش انجام میشود باید حدود 1 تا 1.5 سانتیمتر باشد.
- اگر فرد بیماری خاصی دارد حتما استرولیزاسیون انجام شود.
- ضد عفونی کردن بدن بیمار را میتوان با الکل 75% انجام داد.
سعید
سلام من یک بار بادکش خریدم و کمرم را بعداز چرب کردن با بادکش کردم ولی تیغ نزدم این ضرری دارد برای کمرم که ای کار را دادم.؟؟
الهام
سلام، با تشکر از مطالب خوبتون
آیا درسته که حجامت برای افراد با غلبه بلغم (بلغمی ها) مضر است ؟؟؟
مدیر سایت
سلام بصورت کلی نمیشه حکم کرد ولی خب درسته بلغمیها عمدتا نیازی به حجامت پیدا نمیکنن، ولی باز هم نظر طبیب مهمه