همه سرکهها از انواع میوههای شیرین همچون سیب، سرکه انگور (مویز)، خرما، عسل، شیره نیشکر و شیره انگور دارای دو پایه مزاجی مختلف هستند. یک پایه مزاجی گرم به دلیل ماده اولیه شیرینی که از آن ساخته شدهاند، پدید میآید و پایه دیگری سرد است که به دلیل طعم ترش و تیزی آن متفاوت از پایه دیگر به نظر میرسد. اما بین این دو طبع متضاد، طبع سرد سرکه غالب است.
سرکه برای چه مفید است؟
- در پاکسازی بدن از سموم و از بین بردن رطوبات میتواند نقش بسزایی داشته باشد.
- باعث بهبود هضم برخی مواد غذایی مانند گوشتها میشود.
- خوردن کمی از این ماده قبل از غذا باعث تحریک بیشتر اشتها میشود.
- اندک اندک خوردن یا غرغره آن موجب بهبود سرفه مزمن میشود.
- گذاشتن ظرف آن به صورت سرباز با تبخیر آهسته آن باعث تعدیل هوای مرطوب و آلوده میشود.
- بوی آن هوشیارکننده است و خوابآلودگی بهاری را کمتر میکند.
- مصرف آن در آب و هوای آلوده یا مخلوط آن با آب کمکیفیت، باعث جلوگیری از آسیب آنها میشود.
- اگر با سرکه مسواک بزنید لثههایتان ضدعفونی شده و دندانهایتان براقتر میشود.
سرکه برای چه کسانی مضر است؟
- مصرف سرکه در مبتلایان به زخم معده و ضعف اعصاب میتواند زیانبخش باشد.
- برای افراد مسن و سوداوی مزاجها مضر است.
- برای کسانی که بیماریهای ریه دارند، مضر است.
- مصرف زیاد آن باعث کاهش قوای جنسی میشود.
- مصرف زیاد آن برای روده نیز مضر است.
- مصرف بیرویه و غیر متعارف آن موجب ضعف بینایی میشود و رنگ چهره را زرد میکند.
- مصرف افراطی و همزمان سرکه و برنج در روده، قولنج و اسپاسم و انسداد گوارشی را به همراه دارد. برای جلوگیری از این بیماریها باید بین مصرف این دو غذا فاصله حداقلی ایجاد کرد تا تداخل غذایی برطرف گردد.
بخور دادن
بخور دادن سر و صورت با بخارات سرکه (در دمای اتاق یا کمی حرارت دادن سرکه)، باعث رقیق شدن ترشحات و باز شدن انسدادهای تشکیل شده در مجاری بینی، گوش (استاش: مجرایی که بین حلق و گوش میانی کشیده شده است) و سینوس ها شده؛ لذا منجر به پیشگیری و درمان انواعی از گوش درد، کمشنوایی، کیپی گوش و بینی، سینوزیت و اختلالات بویایی میگردد.
محمد
سلام. در حدیث داریم سرکه سودا و صفرا رو کاهش میده ولی شما توی مطلبتون نوشتید که برای افراد سوداوی مناسب نیست و این تضاده