غیر ممکن است به یکی از پیج های طب سنتی سر بزنید در مورد بادام درختی و شیر بادام نوشته نشده باشد، بنابراین ما هم به رسم ادب، در این پست به نکات جالب در مورد بادام، پوست بادام، نحوه مصرف، میزان مصرف و بهترین نوع آن و مدت ماندگاری مغز بادام را برای علاقمندان گردآوری كردهايم. به طور كلی دو نوع بادام درختی تلخ و شيرين وجود دارد. بادام شيرين مصرف خوراكي و بادام تلخ استعمال خارجی دارد. محور بحث ما در اين پست بادام شيرين است.
مروری بر بادام درختی و خواص آن (بادام گرافی)
- به آن معجزه طب سنتی هم میگویند آخه شما یه مشکل رو بگو که بادام درختی براش مفید نباشه.
- کمی گرم و تر بوده و مقوی عمومی بدن به خصوص مغز است.
- رطوبت بخش بدن و پوست و بهبود دهنده کیفیت خواب است.
- ملین مزاج و برای تمام سنین مفید است.
- از کم خونی پیشگیری میکند.
- منبع غنی از ویتامینها از ویتامین B ، E و A گرفته تا آهن، فسفر، روی، کلسیم، آهن، اسید فولیک و آنتی اکسیدان و …
- ضدسرفه و نرم کننده سینه
- خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی و عروقی رو کاهش میهد.
- اثرات آن در کاهش قندخون، چربی خون و … ثابت شده است.
ادامه فواید…
- برای تقویت استخوانهای دلبند شما و بهبودی روند رشدشان مفید است.
- در آینده از احتمال پوسیدگی و پوکی استخوان فرزندتان میکاهد.
- مصرف پودر شده آنهمراه با پودرنبات قبل از خواب تا دوماه، ضعف مغزی را بهبود میبخشد.
- احساس خستگی را در همه کاهش میهد.
- مصرف زیاد آن به تنهایی یا همراه با شکر، اثر چاق کنندگی دارد.
- پوست کنده من به خاطر داشتن فیبر، از یبوست جلوگیری میکند.
- به خاطر داشتن اسید فولیک، برای سلامتی زنان باردار و کاهش نقایص مادرزادی جنین، ضروری است.
- به خاطر داشتن روی، سلنیوم و ویتامین E در سلامت جنسی مردان موثر و تولید اسپرم را زیاد میکند.
- در رژیم بانوان و مردان نابارور، توصیه میشود.
با خوردن روزانه بادام درختی چه اتفاقی در بدن میافتد؟
خوردن حداقل 4 تا 5 عدد بادام ، به طور قابل توجهی باعث:
- بهبود عملکرد مغز
- بهبود دستگاه گوارش
- تثبیت عملکرد قلب
- تقویت و استحکام استخوانها
- موثر در سلامت جنسی و کمک به تولید اسپرم
- کاهش ریسک تشکیل پلاکهای کلسترولی و انسداد رگ ها، لخته خون و رشد غیر عادی بافت ها (تشکیل غده و تومور)
- تقویت موها، ناخن ها و دندان ها
اما از شیر بادام نگیم براتون…
یکی از نوشیدنیهای پرخاصیت، گیاهی و مفید برای هم سنین، همین شیر بادام است که :
- گزینه مناسبی برای افرادی است که با شیر گاو و لبنیات مشکل دارند.
- تقویت کننده معده، مغز و قلب است.
- به درمان پوکی استخوان کمک میکند.
- انرژی بخش و مغذی بدن است.
- تقویت کننده حافظه، بهبود دهنده هضم و خلط آور است.
- برای ناراحتی حنجره و تنگی نفس کاربرد دارد.
چطوری شیر بادام درست کنیم؟
- بادام را در آب جوش بیندازید تا پوست قهوهای آن جدا شود، این جوری هم هضم آن راحتر است و هم ظاهر شیر را حفظ میکند.
- حالا بادامهای پوست کنده را همراه با آب، شکر و کمی گلاب (دلخواه) داخل مخلوط کن بریزید و 5 دقیقه بهم بزنید.
بسته به غلظت و ذائقه، مقدار بادام و آب را مشخص کنید، یک بار درست کنید دستتون میاد ( مثلاً 10 تا 15 عدد بادام و یک لیوان آب برای یک فرد بزرگسال) - مدت زمان همزدن هم حتماً باید 5 دقیقه باشد تا ترکیب یکدست شود و به صورت شن ته ظرف ته نشین نشود
- سعی کن تازه درست کنید و میل کنید، در یخچال کمی تغییر رنگ و بو میدهد.
چرا شکر؟ از عسل نمیشه برای شیر بادام استفاده کرد؟
شکر از عسل برای این ترکیب مناسب تر است چون:
- در کتب طب ایرانی، شکر اصلاح کننده این ترکیبه، اما عسل میتواند در برخی علائمی مانند سوزش گلو، عطش و … ایجاد کند.
- پس شکر در اولویت اول و عسل و خرما در اولویت دوم هستند.
میزان و حدود مجاز مصرف بادام درختی چقدر است؟
درست است که بادام سرشار از خواص است اما افراط و تفریط در مصرف آن نیز مشکل ساز است، چون:
- باعث احساس سنگینی و اختلال هضم میشود.
- در طولانی مدت، خارش و بثورات پوستی ایجاد میکند، خصوصا در گرم مزاجها
- بسته به هدف، سن و شرایط و بودجه فرد، از 5 تا نهایت 40 عدد در روز (آن هم به شکل پوست گرفته) مجاز و قابل توصیه است.
- در افراد سالمند، افراد سوداوی مزاج، زنان باردار و کودکان، افراد داری معده ضعیف، مصرف آن به شکل حریره بادام یا شیربادام از لحاظ هضمی، بهتر است.
مصلحات بادام درختی
عسل، شکر، نبات، مصطکی و ربهای ترش مصلح بادام هستند.
چه نوع بادام درختی بخریم خوب است؟
بهترین و گران ترین نوع بادام درختی، بادام ایرانی است که به صورت مغز بادام، بادام سنگ (همراه پوست سخت چوبی) و بادام کاغذی (پوسته نازک شکننده) عرضه میشود.
- چون در معرض هوا ماندگاری آن کم میشود و زود خواص خود را از دست میدهد؛ بهتره نوع بادام سنگ یا بادام کاغذی که خیلی باز نشده خریداری شود و برای هر بار مصرف شکسته شود.
- حواستان باشد بیشتر از دوماه هوا نخورد، خاصیت آن کم میشود.
7 نکته جالب در مورد پوست بادام که نمیدانستید!
- پوست قهوه ای چسبیده به مغز بادام، دارای مواد غذایی با ارزش و ترکیبات زیست فعال با خاصیت ضدالتهابی است.
- این پوست از سیستم عصبی محافظت میکند.
- پاسخهای سیستم ایمنی را فعال میکند.
- در طب سنتی، غرغره آب جوشانده پوست بادام برای تسکین گلودرد و رفع التهاب مجاری تنفسی موثر است ( 50 گرم پوست بادام در آب جوشانده و صاف شود)
- پوست بادام سنگین است و هضم راحتی ندارد، برای همین به شیرخوارانی که تازه تغذیه کمکی را شروع کردند و افرادی که سیستم گوارش قوی ندارند یا دچار یبوست هستند، توصیه میشود بادام را بدون پوست بخورند.
- وقتی بادام بدون پوست میشود بهتر است سریع خورده شود و زیاد در معرض هوا قرار نگیرد.
- برای بی پوست کردن بادام فقط کافیست چند دقیقه بادام داخل آب جوش ریخته شود یا چند دقیقه در آب جوشانده شود، با این کار پوست به راحتی جدا میشود.
این افراد حتماً بادام درختی بخورند…
افراد زیر اگر برایشان مقدور است حتماً بادام درختی خام یا شیربادام را در برنامه غذایی روزانه بگنجانند:
- افراد دارای ریزش مو
- مبتلایان به پوکی استخوان و کاهش تراکم استخوان
- دارای ضعف حافظه
- دارای سردرد
- دچار اختلال خواب (خصوصا شب هنگام)
- مبتلا به کم خونی
- افراد در رژیم های لاغری
- افراد دارای شکنندگی ناخن
- زوجین در رژیم بارداری و ناباروری
منبع
- تیم محتوایی طبایع
- و با سپاس از (دکتر مژده فیروزی و دکتر الهام پارسا)
محمدی
سلام،
آیا بادام درختی برای کم کاری تیرویید ضرر دارد ؟؟ کسی که کم کاری تیرویید دارد با پوست بخورد یا بدون پوست قهوه ای ؟؟
در کتاب طب سنتی نوشته شده شکوفه های بادام برای کاهش شهوت در خانم ها استفاده شود، آیا مغز بادام درختی باعث کاهش باروری در خانم ها میشود ؟؟
احمد خوانساری
اینکه گفته میشود پوست نازک مغز بادام موجب یبوست میشه صحت دارد بعضی هم میگن ملین است لطفا اگر کسی اطلاعات در این زمینه دارد پاسخ دهد با تشکر
خوانساری
سلام ، در شرح موضوع بادام در اوایل آن گفته شده خوردن زیاد آن خاصیت چاق کنندگی دارد و در انتها برای رژیم لاغری توصیه شده بفرمایید کدام درست است .
ضمنا در مورد پوست نازک روی مغز سفیدرنگ بادام در بند ۵ (نکات ۷ گانه) به مضر بودن پوست نازک روی مغز برای افرادی که معده ضعیف یا یبوست دارند اشاره شده است آیا میتوان گفت پوست نازک خاصیت یبوست زایی دارد.
لطفا اگر زحمت نیست به این آدرس پاسخ دهید با تشکر
Khounsarya@gmail.com
فرزانه
سلام و عرض ادب، برای من پزشکم روزانه بین ده تا چهارده عدد بادام تجویز کردن که در طی روز بخورم اما وقتی مصرف میکنم با اینکه پوست خشکی دارم جوش میزنه صورتم، باید چیکار کنم به نظر شما؟
محمدرضا میر
سلام و عرض ادب
دوست بزرگوار به شکل شیر بادام مصرف کنید ببینید همین مشکل باز براتون پیش میاد یا خیر، یعنی 10 یا 14 عدد بادام رو کمی آب جوش روی آن بریزید و پوست قهوه ای آن را جدا کنید، با یک لیوان آب و با/یا بدون شیرین کننده (عسل، شکر، خرما) درون مخلوط کن بریزید و اجازه بدید کاملاً ترکیب بشه و بعد میل کنید، در غیر این صورت حتما موضوع رو به پزشکتون اطلاع بدید