از جمله بیماریهای رایجی که ارتباط مستقیم با آلودگی هوا و دود سیگار دارند میتوان به سرطان ریه اشاره کرد. افرادی که در شهرهای پرجمعیت و دارای حجم افزونی از آلایندههای زیست محیطی مانند کارخانجات صنعتی و خودروها، زندگی میکنند، بیشتر در معرض این سرطان و علائم ابتلا به آن هستند. ما در این پست قصد داریم شما را با عادات و عواملی که بیشتر به بروز این بیماری دامن میزنند آشنا نماییم تا با ترک آنها یک قدم مفید در راه پیشگیری بردارید.
علل اصلی بروز سرطان ریه به ترتیب اولویت
- سیگار کشیدن و یا در معرض دود سیگار بودن
- تماس با گاز رادیواکتیو و بدون بو رادون که در اثر تجزیه آلومینیوم در سنگ، خاک و هوا پخش و به راحتی از جداره خانهها و از طریق لولهها و فاضلاب شهری انتشار مییابد.
- تماس با مواد شیمیایی موجود در محیطهای کاری مانند آزبستون
- استنشاق هوای حاوی ذرات اورانیوم، آرسنیک و …
- تغذیه و سبک زندگی ناسالم: مصرف بیش از حد چربیهای اشباع شده، زیادهروی در مصرف مواد قندی و گوشت قرمز، استفاده از نوشیدنیهای الکی و استعمال دخانیات
راهکارهای پیشگیرانه و ترک عادات نامناسب
از آنجا که درمان سرطان ریه کار آسانی نیست و نیازمند جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی و … است و با چند دارو یا راهکار خانگی نمیتوان به طور قطع با این بیماری مبارزه کرد، پس بهتر است عادات نامناسبی که زمینه ساز بروز این بیماری هستند را تا حد امکان ترک نموده و پیشگیری را پیشه خود سازیم:
- اول، ترک سیگار! دلیل 90 درصد از سرطانهای ریه، قرار گرفتن در معرض دود دخانیات برای یک مدت طولانی است.
- دوم، اجتناب از قرارگیری در معرض دود سیگار! افرادی که دود سیگار را استنشاق میکنند، شانس ابتلا به سرطان ریه را 20 تا 30 درصد در خود افزایش دادهاند.
- سوم، محافظت در برابر مواد سرطانزا در محیط کار! موادی چون آزبست، گاز رادون، اورانیوم و نیکل عامل پیشتاز در ابتلا به سرطان ریه در محیطهای کاری هستند.
- چهارم، تغذیه سالم! مصرف مواد غذایی مانند بادام، آووکادو و انبه میتواند در جلوگیری از پیشرفت سرطان ریه مؤثر باشد.
- پنجم، تمرینات بدنی مناسب! انجام ورزش و تمرینات بدنی و هوازی کافی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه ضروری است.