در روزهای سرد پاییز و زمستان، که اکثراً به نوشیدنیهای گرم و دمنوشهای گیاهی روی میآورند، دمنوش گل گاوزبان میتواند گزینه مناسبی برای این فصول باشد؛ خصوصاً برای کسانی که به هر دلیل دچار استرسهای جسمی، فکری و عاطفی زیادی میشوند. اگر میخواهید با خواص این دمنوش و طرز تهیه دو نوع دمنوش گل گاوزبان آشنا شوید، این پست را از دست ندهید.
گل گاوزبان
طبع گل گاوزبان گرم و تر است. در طب سنتی، گل گاوزبان معمولاً برای کاهش اضطراب و تپش قلب تجویز میشود. این گیاه آرام بخش و سرشار از آنتی اکسیدان، ویتامینهای B، ویتامین C، منیزیم، کلسیم، آهن و پتاسیم میباشد. مزاج گرم و تر آن به تغییر مزاج بدن کمک میکند و باعث کاهش سودای بدن میشود،
برای بهره بردن از خواص درمانی این گیاه، گلها و برگهای گل گاوزبان را خشک میکنند و از آن برای تهیه چای و دمنوش، شربت و عرق گل گاوزبان استفاده میکنند.
دمنوش گل گاوزبان
خاصیت آرامبخشی گل گاوزبان و طبع گرم و تر آن باعث میشود، مصرف آن بهعنوان یک دمنوش عالی برای شبهای سرد زمستانی و یک نوشیدنی پس از شام، توصیه گردد. اما برای تهیه این دمنوش لازم است یکسری نکات رعایت گردد.
نکات و توصیههای لازم در تهیه و مصرف دمنوش گل گاوزبان
- برای تهیه این دمنوش، برگ و گل آن را باید از مکانها و عطاریهای معتبر، خریداری کرد چون گاهی در مخلوط کردن برگها و گلها در برخی عطاریها و مراکز فروش این محصولات تقلب اتفاق میافتد.
- به طور مداوم از این دمنوش استفاده نکنید چون مسمومیت کبدی به همراه خواهد داشت. (میتوان پس از ۵ روز استفاده از آن در صورت نیاز، ۳ روز فاصله انداخته و سپس دوباره مصرف کرد).
- روزانه بیش از دو فنجان از دمنوش گل گاوزبان مصرف نکنید.
- دمنوش گل گاوزبان را همراه با غذا مصرف نکنید، بلکه باید یک ساعت قبل و بعد از غذا آن را مصرف کرد تا معده خالی باشد و اثر آن بهتر باشد.
- بهترین روش تهیه این دمنوش، مخلوط کردن گل و آبجوش و دم کردن آن به مدت حدود ۱۰ دقیقه روی حرارت غیرمستقیم مانند بخار کتری یا سماور است.
- برای دم کردن گل گاوزبان بیش از ۱۰ الی دقیقه، زمان لازم نیست، چون ممکن است عطر، طعم و خاصیت آن در اثر دم کردن طولانیمدت از دست برود.
- این نوشیدنی میتواند باعث افزایش فشارخون در برخی افراد حساس شود. بههمین دلیل بهتر است دمنوش آن را با افزودن چند قطره آبلیمو میل کرد.
- مخلوط کردن گل گاوزبان با سنبلالطیب، قبل از دمکردن آن هم میتواند خاصیت افزایشدهنده فشار خون دمنوش گل گاوزبان را تعدیل کند.
- بهترین شیرینکننده این دمنوش، مقداری نبات یا عسل است که میتوان نبات را از همان ابتدا داخل قوری دمنوش انداخت.
- افرادی که رنگ سیاه این دمنوش را دوست ندارند؛ میتوانند با افزودن یک عدد لیموعمانی کوچک به قوری دمنوش یا چند قطره آبلیمو هنگام سرو آن، باعث ارغوانی شدن رنگ این نوشیدنی آرامبخش و مدر شوند.
- دمنوش مانده و سردشده گل گاوزبان، خاصیت چندانی ندارد و توصیه شده تا یکی دو ساعت بعد از دم کشیدن، حتما مصرف شود.
خواص درمانی دمنوش گل گاوزبان
- تقویتکننده قلب و اعصاب
- نشاط آور و آرامبخش
- باز و شاداب کردن رنگ چهره
- کمک به درمان دردهای ناشی از سنگ کلیه و دفع سنگ مثانه
- کاهش شدت سرطان پانکراس (به دلیل دارا بودن آنتی اکسیئان و خواص ضد التهابی)
- همراه با عسل به درمان تنگی نفس، آسم خفیف و سرفههای خشک کمک میکند.
- کمک به درمان بیماریهای سوداوی، وسواس و خفقان
دمنوش گل گاوزبان و لیمو عمانی (برای 4 تا 6 نفر)
مواد لازم:
- گل گاوزبان ۳ قاشق غذاخوری
- لیموعمانی شکسته ۱ عدد
- عسل ۲ قاشق مرباخوری
- آب جوش ۴ لیوان
طرز تهیه:
- لیموعمانیها را سوراخ کرده و یا از وسط نصف کنید.
- لیموها را به همراه گل گاوزبان و آب جوش در قوری چینی بریزید و اجازه دهید روی حرارت غیر مستقیم به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دم بکشد.
- سپس مقداری عسل یا نبات به آن اضافه نموده و میل کنید. توجه داشته باشید برای اینکه خواص عسل نیز حفظ شود صبر کنید تا دمنوش شما ولرم شود و سپس به آن عسل را اضافه نمایید.
دمنوش گل گاوزبان و سنبل الطیب (برای 4 تا 6 نفر)
مواد لازم:
سنبل الطیب ۱ قاشق غذاخوری
آب جوش ۲ لیوان
طرز تهیه:
- این دو گیاه را به نسبت ۱ به ۲ مخلوط کنید و ترکیب گیاهان را داخل قوری چینی بریزید.
- آب جوش را به آن اضافه کنید و اجازه دهید بر روی حرارت غیرمستقیم ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دم بکشد. مراقب باشید که دم نوش نباید در این مرحله بجوشد.
- در نهایت بسته به ذائقه این دمنوش را با عسل، نبات، خرما یا توت میل کنید.
دمنوش گل گاوزبان و بادرنجبویه (مناسب برای مزاج گرم و خشک)
مواد لازم:
گل گاوزبان ۱ قاشق غذاخوری
سنبل الطیب ۱ قاشق غذاخوری
آب جوش ۲ لیوان
طرز تهیه:
- این دو گیاه را به نسبت ۱ به ۱ مخلوط کنید و ترکیب گیاهان را داخل لیوان بریزید.
- آب جوش را به آن اضافه کنید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه دم بکشد.
- در نهایت بسته به ذائقه این دمنوش را با نبات یا عسل میل کنید.
اگر مزاج خود را نمیشناسید، با شرکت در تست مزاج شناسی طبایع همین الان آن را تشخیص دهید.
دمنوش گل گاوزبان، بابونه، سنبل الطیب و گل شقایق
ترکیبی از گیاهان بالا را به میزان ۲ قاشق غذاخوری در قوری چینی ریخته و روی آن آب جوش بریزید و همانند روشهای قبل اجازه دهید بر روی حرارت غیرمستقیم دم بکشد. این دمنوش خاصیت فوق العاده برای درمان سرفههای خشک، سرفههای مزمن، وقفههای تنفسی و آسمهای خفیف دارد.