امروزه اکثر غذاهایی که در سفره ما هست و ما هر روز از آن ها مصرف می کنیم طبع سرد دارند. به نظر حکمای طب سنتی تنها یک درصد از بیمارانی كه در طول سال به مطب دكترها مراجعه می كنند ناشی از گرم شدن مزاجشان است و 99 درصد از بیماری ها ناشی از طغیان بلغم و سودا یا همان سردی است.
بلغم و سودا یا همان سردی عامل سركشی و طغیانگری است و با طغیان بلغم و سودا بدن سرد و در نتیجه باعث بیماری حتی در انسان های گرم مزاج می شود.
حکمای طب سنتی مصرف خوراک گرم را بهترین كنترل كننده سردی می دانند و طبقه بندی و منشا بروز بیماری های سرد را در معده و دستگاه گوارش گفته اند.
به عبارت دیگر سرد شدن مزاج معده و دستگاه گوارش و غلبه بلغم و سودا علت بسیاری از بیماری هاست و آن هم به دلیل مصرف خوراک های با طبع سرد است.
حتی بیشتر میوه ها و سبزیجاتی که امروزه مصرف می کنیم نیز طبع سرد دارند. میوه ها باید درفصل خودشان مصرف شوند ولی ما می بینیم که مثلا مصرف هندوانه در ابتدای فصل زمستان (شب یلدا) به یک رسم تبدیل شده است.
عدم توجه افراد به نحوه مصرف غذا و زمان مناسب آن و موافق فصل، جنس و حال آن ها باعث سردی گوارش و در نتیجه ایجاد خلط، سردی كبد، خون و عضلات و بروز بیماری های تن و روان می شود كه ساده ترین آن سستی، كرختی و بی حالی است.
غلبه سردی معمولا خود را با احساس سردی در دستها و پاها، خشکی پوست، درد در مفاصل و عضلات، دلپیچه، بیاشتهایی، سوء هاضمه، اضطراب، بی قراری، کمخونی، ضعف جنسی، عدم تمرکز و خستگی مزمن، افزایش وزن، درد شکم و مشکلات گوارشی مانند یبوست، ضعف سیستم ایمنی، سرماخوردگی و عفونتهای مکرر، پوکی استخوان و کاهش جذب کلسیم، ضعف حافظه، درد سر و گردن، ترکهای پوست، آکنه و تهوع نشان می دهد.
خیلی دیگر از بیماری های مهلک مانند انواع سرطان ها و ام اس نیز به عقیده حکمای طب سنتی ناشی از سردی شدید بدن بروز می کنند.
در این مطلب می خواهیم برخی از خوراکی های متداول که دارای طبع گرم هستند را معرفی کنیم تا از این به بعد از آن ها بیشتر در سبد غذایی خود استفاده کنیم.
گوشت ها با طبع گرم کدامند؟
گوشت گوسفند، گوشت شتر، گوشت کبوتر، گوشت گنجشک، گوشت سار ، گوشت خروس، گوشت بوقلمون، گوشت کبک، گوشت قرقاول ، گوشت غاز، گوشت شتر مرغ، قلب یا همان دل، گوشت کهره نر و یا طبع گوشت بزغاله، دنبه گوسفند، جگر گوسفند، زبان، میگو، گوشت آهو، اردک، بلدرچین و گوشت گوزن.
توجه کنید تمامی گوشت های قرمز طبع گرمی دارند ولی درجه و شدت آن ها متفاوت است. حتما شنیده اید می گویند گوشت گاو و گوساله سرد است ولی اشتباه است، گوشت گاو و گوساله هم گرم هستند ولی دیر هضم هستند و برای هضم بدن را دچار سردی می کنند که اگر آن ها را با مصلحاتشان مصرف کنید بدن دچار سردی نمی شود.
مرغ محلی هم به علت تنوع غذایی و جنب و جوشی که دارند جزء گوشت های گرم محسوب می شوند.
میوه های با طبع گرم کدامند؟
آناناس، انجیر (تازه و خشک)، انگور، خرما، سیب (البته شیرین)، قیسی، انبه، به، زیتون، نارگیل، خرمالو، نارنج (نسبت به مرکبات دیگر گرم است)، موز، گلابی، بالنگ، مویز، انواع توت ها و کشمش ها، قیسی، پاپایا، خیار چنبر، طالبی، گرمک، خربزه و انار شیرین.
سبزیجات با طبع گرم کدامند؟
کلم قمری، پونه، نعناع، ترخون، پیازچه، شاهی، جعفری، ریحان، رازیانه، شنبلیله، شوید، کرفس، گزنه، مارچوبه، تره، تره فرنگی، مرزه، برگ چغندر، کرفس، انواع کلم مانند بروکلی، کنگر، بادمجان، فلفل سبز، فلفل قرمز، فلفل دلمه ای، زنجبیل تازه، هویج، شبدر، کنگر فرنگی، بولاغ اوتی، تربچه، ترشک، سوسنبر، والک و یونجه.
بذرهای با طبع گرم کدامند؟
قدومه ی شیرازی، تخم شربتی، تخم ریحان، مرو، کنجد و شاهدانه.
حبوبات با طبع گرم کدامند؟
نخود، لپه، انواع لوبیا و دال عدس.
ادویه ها با طبع گرم کدامند؟
فلفل سفید، سیاه و قرمز، آویشن، خردل، دارچین، زردچوبه، خردل، زعفران، زنجبیل، زنیان، زیره سیاه، زیره سبز، جوز هندی، سیاهدانه، رازیانه، گلپر، وانیل، هل، میخک، بادیان، انیسون، موسیر و نمک.
آجیل ها با طبع گرم کدامند؟
بادام درختی تلخ، بادام کوهی، پسته کوهی، پسته، تخمه آفتابگردان، چلغوز، فندق، گردو، بادام هندی، بادام، بادام زمینی و کشمش.
غذاها با طبع گرم کدامند؟
خورشتهایی که با گوشت یا حبوبات مثل عدس، نخود، لپه و لوبیا پخته میشوند مانند قیمه
سبزی پلو، مرصع پلو، شیرین پلو، دم پختک، حلیم گندم، آش شله قلم کار، اشکنه، آبگوشت، نخود آب، سمنو، کاچی، کباب کوبیده، کباب برگ، بریانی، کوفته، فلافل نخود، تاس کباب، دلمه بادمجان، کوکو سبزی، حلوا، شامی، کله جوش، خوراک لوبیا قرمز، نیمروی پیاز تخم مرغ، فسنجان بادام، فسنجان گردو، خوراک کنگر، آب آبگوشت، گوشت غاز، گوشت کله، خورش قرمه سبزی، آبگوشت به، آبگوشت کلم قمری، لوبیاپلو و بریانی.
عرقیجات با طبع گرم کدامند؟
عرق آویشن، عرق آلاله، عرق اسطوخودوس، عرق اکالیپتوس، عرق اترج، عرق بابونه، عرق بادرنجبویه، عرق نعنا، عرق پونه، عرق برگ توت سیاه، عرق برگ گردو، عرق بهارنارنج، عرق بومادران، عرق ترب، عرق خارخاسک، عرق دارچین، عرق زنجبیل، عرق رازیانه، عرق رزماری، عرق زنیان، عرق زیره سبز، عرق زیره سیاه، عرق زعفران، عرق سنبل الطیب، عرق سیر، عرق شنبلیله، عرق شلغم، عرق شیرین بیان، عرق شوید، عرق طارونه، عرق کاکوتی، عرق کنگر، عرق کرفس، عرق کلپوره، عرق گزنه، عرق مریم گلی، عرق مخلصه، عرق مرزه، عرق مرزنجوش، عرق نسترن، عرق هل، عرق یونجه و گلاب.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع