خواص
کلانه اگرچه بیشتر به عنوان یک نوع نان شناخته شده، اما در واقع یک وعده غذایی کامل سنتی است و میتوان از آن به عنوان یکی از قدیمیترین فست فود ها نام برد که برخلاف فست فود های رایج، علاوه بر خوشمزگی، به علت سلامت غذایی و غنی بودن از انواع ویتامینها و فواید بهداشتی، در زمره سالمترین غذاها قرار دارد.
مواد لازم (برای ۵ نفر)
- آرد گندم: ۱ کیلو
- پیازچه خردشده یا پیچک: ۱ کیلو
- روغن حیوانی: ۱۵۰ گرم
- نمک بدون ید: به میزان لازم
- خمیر مایه: به میزان لازم (در صورت تمایل)
دستور پخت
- ابتدا ۱ کیلو آرد گندم را ۳بار به خوبی الک کنید
- در کاسه بزرگی بریزید و وسط آن را گود کنید.
- خمیرمایه را با آب ولرم مخلوط کنید و ۱۵ دقیقه در جای گرمی بگذارید تا عمل بیاید.
- سپس آن را وسط گودی آرد اضافه کنید، کمی نمک بریزید و سپس کمکم آب را بیفزایید تا خمیر نرم و لطیفی به دست آید.
- خمیر را آنقدر ورز دهید تا دیگر به دست و ظرف نچسبد.
- روی خمیر را با سلفون یا کیسه نایلونی بپوشانید و پارچه تمیز و ضخیمی را کمی نمدار کرده و روی ظرف بیندازید و آن را در جای گرمی قرار دهید تا به مدت ۳ ساعت استراحت کند و یه حالتی برسد که به دست نچسبد.
- سبزی پیچک یا پیازچه را هم ریز خُرد کنید.
- روی میز کار را کمی آرد بپاشید و با کمک وردنه، خمیر را نازک باز کنید.
- سبزیجات را روی نیمی از خمیر بریزید و طرف دیگر خمیر را روی آنها برگردانید و کنارههای خمیر را با انگشت به هم بچسبانید.
- کلانه معمولاً روی ساج پخته میشود. اگر دسترسی به ساج داشتید که چه بهتر، وگرنه میتوانید از پشت یک سینی یا یک ماهیتابه بزرگ استفاده کنید.
- حالا هرکدام از اینها را که موجود است، روی بزرگترین شعله گاز بگذارید و مطمئن شوید روی حرارت مناسب، خوب داغ شده است.
- بهتر است حرارت متوسط باشد چون اگر زیاد داغ باشد، نانها میسوزند و اگر هم حرارت کم باشد، نانها خشک و سفت میشوند.
- خمیر را روی تابه بیندازید تا کلانه بپزد.
- وقتی یک طرف خمیر پخت و خالهای قهوهای به خودش گرفت، طرف دیگر خمیر را برگردانید تا بپزد.
- در آخر کار کلانهها را با روغن حیوانی چرب کنید و با دوغ و ماست محلی نوش جان بفرمایید.
- درباره خمیر دقت کنید که نباید چسبناک باشد ولی نباید خشک هم باشد. این نان را بدون خمیرمایه هم میتوان پخت و در این حالت، چون خمیر خیلی نازک باز میشود، نان لطیفی به دست میآید.
- در صورت تمایل میتوانید کمی سیر رنده شده و زعفران هم به خمیر بیفزایید.