ارتباط مزاج با خلق و خوی افراد
جالب است بدانید گرمی و سردی مزاج بر روی خلق و خو نیز تاثیر میگذارد در نتیجه از روی اخلاق و رفتار یک شخص نیز میتوان به مزاج او پی برد. مزاج هر فرد از روی گرمی و سردی سطح بدن، درشتی و ریزی جثه، رنگ بدن، میزان مو و … قابل تشخیص است.
رابطه مستقیم مزاج با سلامت و ویژگیهای اخلاقی افراد باعث میشود نسبت به اهمیت مزاجشناسی و تعادل بخشیدن به آن بیتوجه نباشیم تا به سلامت جسمی، روحی و اخلاقی خود کمک کرده باشیم.
دسته بندی خلق و خو از دیدگاه فیلسوفان و دانشمندان گذشته
- بقراط با توجه به فلاسفه قبل از خود، عناصر چهار گانه موجود (باد، آب، خاک و آتش) و با توجه به فیزیولوژی و شرایط بدنی انسانها رفتارهایی که از انسان سر میزند، یا همان خلق و خوی و خصوصیتشان را به چهار دسته تقسیم کرد: صفرای زرد، صفرای سیاه، خون و بلغم. او معتقد بود که با بالا و پایین شدن هر کدام از این اجزاء در بدن هر انسان باعث میشود هر فرد خلق و خو خاصی داشته باشد که میتوان آنها را دسته بندی کرد.
- پس از بقراط جالینوس وارد صحنه شد. او به دنبال دلایلی بود مبنی بر اینکه فیزیولوژی بر رفتار اثرگذار است. او هم بر اساس عناصر چهار گانه اصلی یعنی : آب، باد، خاک و آتش، رفتار و خلق و خوی را در چهار الگوی گرم یا سرد و خشک یا تر دستهبندی کرد. او معتقد بود انسانی ایدهآل است که بتواند تعادل میان این اجزا را برقرار کند. بعدها متوجه شد که چنین چیزی ممکن نیست و او هم انسانها را دستهبندی کرده و شروع به کدگذاریهای خلق و خو گونه کرد: بلغمی، سوداوی، دموی و صفراوی.
همانطور که میبینید هنوز این سیستم خلق و خوی کاملاً کارایی دارد و وقتی که به عطاری میروید یا متحصص طب سنتی را ملاقات میکنید آنها از شما سؤالاتی را میپرسند تا بتوانند خلق و خو یا طبع شما را بدانند.
مزاج شناسی خلق و خو چه کمکی به ما می کند؟
- خلق و خو مشخص کننده این است که افراد چه نیازهایی دارند، برای چه چیزهایی ارزش قائل میشوند و خواهان و مشتاق چه چیزی هستند.
- در واقع خلق و خلو یا مشرب، نیازها، ارزشها، امیال و خواستههای ما را تا حد زیادی مشخص میکند.
- آگاهی از مزاج خلق و خو میتواند بسیار مفید باشد، زیرا میتوانیم بدانیم که منشاء رفتارهایی که فرد در اغلب موقعیتهای زندگی خود نشان میدهد نشانه سردی مزاج یا گرمی مزاج است. همچنین در صورت بروز مشکل، میتوانیم در جهت رفع آن برآییم. این موضوع میتواند به جنبههای مختلفی از زندگی ما کمک کند.
- وقتی که بدانیم مزاج خلق و خوی ما چیست، قطعاً میتوانیم زندگی خود را بهتر مدیریت کنیم.
مزاج شناسی انواع خلق و خو
نشانه های رطوبت و تری مزاج | نشانه های خشکی مزاج | نشانه های سردی مزاج | نشانه های گرمی مزاج |
عدم ثبات در تصمیم و عقیده | پایداری در خشم قهر و آشتی تودار بودن
| ترس و خجالت وقار اهل تعارف بودن یاس و ناامیدی پژمردگی اخلاق زنانه سستی و بیحالی اهل تردید بودن بیخیالی | شجاعت غرور بیپرده سخن گفتن امید نشاط سرسختی اخلاق مردانه عدم سستی و تردید |
مهدی
با سلام،
آیا فرد میتواند مزاج خود را به کلی تغییر دهد؟