خوردن و آشامیدن

مفهوم غذای مطلق، غذای دوایی و دوای غذایی در طب سنتی

آشنایی با مواردی که نقش غذایی داشته و در تغییر یا حفظ تعادل مزاج مؤثرند

از دیدگاه طب سنتی _ ایرانی غذا در تغییر مزاج یا حفظ تعادل مزاج اهمیت بسیار بالایی دارد و موادی که نقش غذایی دارند از نظر طب سنتی به ۳ دسته غذای مطلق و غذای دوایی و دوای غذایی تقسیم می‌شوند. که در این پست به آن ها خواهیم پرداخت.

غذای مطلق چیست؟

  • غذای مطلق غذایی است که با سلامت دستگاه گوارش و خوب پخته شدن و هضم کامل تقریباً تمام آن جذب شده و قابلیت تبدیل به بافت‌های مختلف و ذخایر غذایی را داشته باشد و تغییری در مزاج ایجاد ننماید.
  • یا به گفته دکتر محمد سیادتی: وقتی ماده ای را می‌خوریم آن ماده روی بدن ما اثر می‌کند و بدن ما هم روی آن تأثیر می‌گذارد و کیفیات آن ماده ظاهر می‌شود،
  • این ماده اگر کیفیت اصلی بدن را تغییر ندهد (یعنی مثلاً اگر فردی مزاج معتدل دارد مزاج او را از اعتدال خارج نکند) و همچنین آن غذا بتواند به صورت خلط در آید و آن خلط هم سبب رشد و نمو بدن بشود به آن غذا، غذای مطلق می‌گوئیم.
  • برای پیشگیری از خروج انسان از محدوده تعادل لازم است، انسان عمده غذاهای خود را از غذای مطلق انتخاب کند.

لیستی از غذاهای مطلق

  • آبگوشت های لطیف
  • نان
  • گوشت مرغ
  • گوشت بره و گوساله جوان (یک ساله)
  • گوشت تیهو و کبک 
  • تخم مرغ عسلی
  • گندم
  • خرما (در سرزمین‌هایی که خرما در آن منطقه رویش دارد, مردم آن منطقه مجاز به مصرف آن هستند و مردمی که در منطقه آن‌ها خرما نمی‌روید نباید زیاد خرما مصرف کنند).

غذای دوایی و دوای غذایی

  • به‌طور کلی جسمی را که در برخورد با بدن انسان با ماده خودش عمل کند، غذا می‌نامند و جسمی را که با کیفیت خود بدن را تحت تأثیر قراردهد، دوا می‌گویند.
  • غذای دوایی و دوای غذایی خوراکی‌هایی هستند که هرچند قسمتی از آن‌ها به عنوان غذا جذب شده و ماده اولیه بافت‌ها و ذخایر غذایی قرار می‌گیرد؛ اما بخشی از آن‌ها جذب نشده یا با جذب شدن قابلیت تبدیل ندارد و در بدن ایجاد تغییرات مزاجی می‌کند و می‌تواند بدن را از حالت تعادل خارج کند.
  • غذای دوایی یا دوای غذایی علاوه بر تأثیر مادی با کیفیات خود یعنی سردی، گرمی، خشکی و تری نیز روی بدن اثر می‌گذارند.
  • با این وجود تاثیر دوای غذایی در ایجاد آثار دارویی بیش از غذای دوایی است.
  • بیشتر میوه‌ها و محصولات گیاهی خوراکی یا از دسته غذاهای دوایی هستند یا دوای غذایی و مداومت در خوردن این خوراکی‌ها به شکل خام و اصلاح نشده به تغییرات مزاجی و خروج از حالت اعتدال در افراد سالم منجر می‌گردد.

تعریف غذای دوایی

  • غذای دوایی پس از ورود به بدن هم خود تغییر می‌کند و هم بدن را تغییر می‌دهد.
  • در عمل یکی از پرکاربردترین جهت حفظ سلامت همین غذای دوایی است چرا که میوه ها و سبزیجات در این گروه هستند. ما از این خوراکی‌ها بیشترین بهره را می‌بریم.
  • بارها شنیده ایم که فلان میوه یا سبزیجات را بخور برای بیماری خوبست البته مرز مشخصی بین غذای دوایی و دوای مطلق و غذای مطلق نیست.

لیستی از غذاهای دوایی

  • کاهو
  • خیار بادرنگ
  • کدو
  • هندوانه، خربزه، انجیر، انگور
  • شلغم و زرد و چغندر و کلم
  • ماش و عدس و نخود و لوبیا

تعریف دوای غذایی و تفاوت آن با غذای دوایی

  • فرق دوای غذایی با غذای دوایی در اینست که وقتی غذای دوایی وارد بدن می‌شود اول خودش تغییر می‌کند و جزو بدن می‌شود و بعد بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
  • ولی در دوای غذایی پس از ورود به بدن ابتدا بدن را تغییر می‌دهد بعد خودش تغییر کرده و جذب بدن شده و جزو بدن می‌شود.

لیستی از دواهای غذایی

  • اکثر سبزیجات مانند تره، نعناع، برگ کاسنی
  • سیر و پیاز
  • برخی میوه ها چون توت و آلو
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۵ (۱ رای)

مشاوره دکتر طبایع

همراهان گرامی طبایع می توانند برای تشخیص مزاج و انجام مشاوره تخصصی به لینک زیر مراجعه نمایند...

ورود به سامانه

فروشگاه محصولات سالم

برای خرید محصولات سالم و طبیعی طب سنتی به فروشگاه کنجد زیر نظر سایت طبایع مراجعه نمایید...

فروشگاه کنجد

اپلیکیشن جامع طبایع

برنامه موبایل اندروید طبایع با امکانات بسیار آماده شد! جهت آشنایی با اپلیکیشن و دانلود به لینک زیر بروید...

دانلود برنامه
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
5 (1 رای)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *