حجامت یکی از سنتیترین درمانهایی است که در کشورمان دارای قدمت طولانی است؛ در انجام حجامت، عوامل گوناگونی موثر هستند. یکی از این عوامل، تغذیه قبل و بعد از حجامت است که ما در این مطلب قصد داریم به شما آموزش دهیم که بعد از حجامت چه بخوریم و با بهترین خوراکی قبل از حجامت و بعد از آن چیست.
خواص حجامت
- در افزایش اکسیژن رسانی به بافتهای خون و عضلات نقش موثری دارد به طوری که منجر به عملکرد بهتر اعضای بدن میشود.
- همچنین در تنظیم سیستم ایمنی و ترشحات غدد هورمونی بدن، تنظیم دستگاه اعصاب، سمزدایی از بدن، کاهش چربی خون، کاهش کلسترول و اوره، فشار خون و هم چنین قند خون کاربرد فراوانی دارد.
- دفع سموم از بدن و درمان و پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی و بیماریهای مغزی از دیگر فواید آن است،
- حتی یکی از روش های پیشگیری و درمان بیماری های ناشی از پرخونی به حساب میآید.
- بدن را سبک می کند و بر خلاف خون دادن، قوت بدن را نمیگیرد، اما موضع حجامت تا زمان بهبودی کمی ضعیف میشود.
آداب حجامت
اگرچه حجامت خواص زیادی به دنبال دارد اما باید آداب حجامت را در انجام و پس از انجام آن که در برگیرنده سوالاتی مانند این است که بعد از حجامت چه بخوریم را رعایت کنید. یکی از مهمترین این موارد این است که:
در غذا خوردن بعد از حجامت عجله نکنید!
این سوال که چه چیزهایی بعد از حجامت باید خورده شود و چه غذاهایی را نباید خورد؟ ممکن است برای تمام افرادی که حجامت میکنند پیش بیاید. از اینرو لازم است برای تجربه کردن شرایط خوب بعد از انجام حجامت، بهترین خوراکی قبل از حجامت را بشناسید.
بعد از حجامت چه غذا و نوشیدنیهایی بخوریم؟
اگر بنا به توصیه پزشکتان، به سلامتی و مبارکی، حجامت انجام دادید، شاید این سوال برای شما وجود داشته باشد که بعد از حجامت نکاتی را باید رعایت کرد. در ادامه تعدادی از این نکات را برای شما ذکر خواهیم کرد:
- خوردن آبغوره و سوپ جو را هنگام حجامت یا خون گیری توصیه شده؛ این مواد خون را رقیق میکند و موجب دفع مواد زائد بیشتری از خون میشود.
- بعد از حجامت، بهتر است غذا کمتری خورده شود و آشامیدنی بیشتر مصرف گردد.
- بعد از حجامت، شربت عسل، سکنجبین و عرق کاسنی بنوشید.
- خوردن آب انار و با انار شیرین بعد از حجامت نیز بسیار مفید است.
- گرم مزاجان بیشتر انار یا آب آن، آب کاسنی با شکر، کاهو با سکنجبین، شربت گلاب، گوشت جوجه یا آش آبغوره میل نمایند.
- توصیه ما این است که اگر قصد مصرف قند یا شکر را بعد از حجامت داشتید، ترجیحا از شکر سرخ استفاده کنید.
- در چند روز اوّل بعد از حجامت، اولویت با مصرف آش ها، شورباها و سوپ های مقوی امّا سهل الهضم و سبک است.
در صورت ضعف و بی حالی بعد از حجامت، مجاز به خوردن چه چیزهایی هستیم؟
سردی ناگهانی تن، بیحالی و ضعف در لحظه حجامت یا بعد از آن بیشتر در افراد دموی مشهود است؛ پس برای اینکه بهموقع ضعف و بیحالی فرد جبران شود لازم است بدانیم بعد از حجامت چه بخوریم طب اسلامی نیز آن را تایید کند:
- قبل از حجامت یکی از این شربتها را آماده کند تا بعد از حجامت میل شود: شربت زعفران و عسل، شربت عرق نعناع و عسل، شربت عرق بهارنارنج با عسل، گلاب با عسل یا آبلیمو با عسل.
- در فصل سرما بهتر است برای جبران ضعف، سکنجبین عسلى استفاده شود.
- طبق گفته برخی از منابع، طی ۶ ساعت اول پس از حجامت، خوردن شربت عسل (یک قاشق عسل با یک لیوان آب ولرم مخلوط کرده) سکنجبین و ماءالشعیر طبی با عسل مطلوبست.
- اگر فرد در اثر ضعف ناگهانی، احساس سرگیجه و سردرد دارد به جای غذا خوردن، دستمالی را به گلاب یا عطر گل محمدی یا عطرهای گرممزاج دیگر (مریم، یاس و…) آغشته کنید و برای استنشاق به بینی او نزدیک کنید، سردرد او به سرعت بهبود مییابد.
توجه توجه: در ایامی که روزه هستید و بسیار بیخواب بودهاید یا در حال مصرف داروهای آنتی بیوتیکی هستید، نباید حجامت کنید.
بعد از حجامت چه غذا و خوراکیهایی نخوریم؟
- اگر ضعف، سرگیجه یا افت فشار ندارید تا یک ساعت پس از حجامت چیزی نخورید.
- در صورت وجود مشکل، قرار دادن کمی عسل در دهان یا زیر زبان تا خودش کم کم آب شود یا نوشیدن شربت عسل کفایت میکند و نیازی به غذا خوردن نیست.
- پرخوری و یا خوردن غذاهای سنگین، چرب و دیرهضم، ( ترجیحا تا 24 ساعت) بعد از حجامت به تاخیر انداخته شود.
- پس، بعد از حجامت، از مصرف غذاهای یبوست زا و غلیظ، مانند غذاهای خمیری چون آش رشته، ماکارونی، پیتزا و لازانیا پرهیز شود.
- برای جبران خون از دست رفته در این کار، اصراری بر مصرف امعاء و احشاء حیوانات (جگر، قلوه و …) و غذاهای سنگین دیگر نداشته باشید.
- در روز انجام حجامت و بعد آن، از مصرف ترشی و غذاهای ترش، لبنیات، گوشتهای سرد مزاج مانند ماهی هم پرهیز شود.
- به ویژه شام با ماست خورده نشود.
- البته در برخی احادیث توصیه به خوردن ماهی بعد از حجامت شده است که توصیه ای عمومی نیست و مربوط به شخص خاص با بیماری خاص بوده است.
- از خوردن تخممرغ هم تا یک هفته پرهیز شود؛ این دستور به ویژه برای افراد سردمزاج با جدیت باید رعایت شود؛
- تا ۲۴ ساعت پس از حجامت از مصرف انواع نوشیدنیهای کافئین دار خودداری کنید. خوردن چای بعد از حجامت نیز به دلیل کافئین موجود در چای درست نیست.
- بهتر است از میوههای ترش مانند پرتقال یا لیمو و آبمیوه استفاده نکنید.
- غذاهای پر ادویه مانند فلفل، دارچین و زنجبیل را مصرف نکنید.
- از خوردن سیر و پیاز بلافاصله پس از دوره حجامت اجتناب کنید.
- بعد از حجامت، نمک، غذای شور، گوشت ها و ماهی نمک سود خورده نشود.
چرا بعد از حجامت باید از مصرف غذاهای سنگین و غلیظ پرهیز کرد؟
اولا اکثر حجامت شوندگان، تنها، با مصرف این گونه خوراکیها، دوباره به وضعیت نامطلوب قبل از حجامت برمیگردند.
و در ثانی عده کمی هم که پس از حجامت نیاز به تقویت دارند بهتر است از خوراکی هایی مانند شربت عسل، آب انار شیرین شده با عسل، خرما، مویز، گوشت کباب کرده پرندگان کوچک و… استفاده کنند. خوردن چای بعد از حجامت حتی اگر با نبات باشد، باز هم توصیه نمیشود.
البته در زمان حجامت نیز باید به نوع تغذیه توجه کرد:
- حجامت با شکم خالی به خصوص صبح قبل از مصرف صبحانه، باعث ایجاد ضعف در قوای بدن میشود
- و حجامت پس از صرف غذا سبب نقصان هضم و جذب ماده غذایی میگردد.
- اما این را بدانید که از یکساعت قبل و بعد از حجامت نباید شکم پر باشد.
- برای دفع بهتر مواد زائد از بدن از 3 روز قبل از انجام حجامت، آش آلو، خاکشیر با آب گرم، سوپ جو، آب انار و آب زرشک مصرف کنید.
- از خوردن غذاهاییچون جگر، ماهی، پنیر و تخم مرغ قبل و بعد حجامت بپرهیزید.
حجامت روشی درمانی است که هم از ابتلاء به بیماری ها پیشگیری می کند و هم خاصیت درمانی دارد. حال که حجامت کردید خداوند را شکر بگویید. توصیه های پیش از حجامت را در اینجا خواندید. در این متن سعی داریم تا ملاحضات پس از انجام آن را برایتان بنویسیم تا اثرات این روش را بیش از پیش ببینید.
پانسمان محل حجامت
پس از خاتمه خون گیری، موضع ، پاكسازی و پانسمان می شود:
- بهترین پانسمان، پانسمان با عسل است. البته برخی نیز گذاشتن زردچوبه را پیشنهاد کرده اند. مالیدن شیر یا ژل تازه برگ آلوئه ورا روی زخم هم خوب است.
- پاکسازی موضع و اطراف آن، با مقداری پنبه کفایت می کند و نیازی به استفاده از الکل یا بتادین نیست. قبل از پانسمان بهتر است تاول های احتمالی ایجاد شده را با فشار ملایم پنبه یا گاز تخلیه شود.
- در پانسمان محلّ حجامت، ضرورتی به استفاده از گاز استریل نیست و می توان از گازهای غیراستریل هم استفاده کرد.
- برای چسب زدن روی پانسمان بهتر است از چسب های ضدّحساسیت(معروف به چسب CM یا چسب کاغذی) استفاده کرد.
- در حجامت سر، نیازی به پانسمان نیست. در حجامت آلرژی هم ضرورت دارد که روی موضع باز بماند. پس از پایان و به دليل سطحی بودن خراشها، موضع ، دچار خونريزی مجدد نمی شود امّا ممکن است تا دو سه روز، آلودگی های مختصری روی لباس زیر دیده شود.
- به هیچ وجه برای ضدّعفونی کردن زخم از بتادین و یا موادّ مشابه استفاده نشود که عملا باعث تاخیر در ترمیم زخم خواهد شد.
- درصورت دردناک بودن محل، ۵ تا ۶ بار و هر بار به مدّت يک دقيقه يا درحدّ تحمّل روی موضع ، كيسه يخ بگذارید.
- كبودی، تورّم و اندكی خارش در محل، طبيعی است و پس ازگذشت چند روز، خود به خود، مرتفع می شود. امّا خارش شدید در محلّ حجامت می تواند ناشی از این دلایل باشد. 1) عدم خون گیری کافی که باعث شده است مقداری از موادّ زائد در زیر پوست محبوس بماند. 2) کثیفی بیش از حدّ خون. در این موارد بهترین راه این است که با رعایت تمهیدات، ناحیه مجدّدا خراش داده و مقداری خون گیری شود. اگر به هر دلیلی این کار مقدور نیست، کارهایی مانند کمپرس سرد، ضماد «سدر و گلاب» و … می تواند مشکل را حل کند.
غذا خوردن پس از حجامت
بهتر است تا یک ساعت پس از انجام ، صبر کنید و سپس غذا بخورید.
- صفراوی مزاج ها: خوب است این موارد: انار یا آب انار / آب کاسنی با شکر / کاهو با سرکه یا سکنجبین / شربت گلاب را بخورند. همچنین برای غذا از گوشت جوجه یا بز همراه با سرکه یا آش آبغوره استفاده کنند.
- سرد مزاج ها: بهتر است شربت عسل / شربت به یا سکنجبین ادویه زده بخورند. برای غذا نیز از گوشت جوجه، گنجشک و یا کبوتر استفاده کنند. این افراد بهتر است در روز انجام این روش کمتر غذا بخورند و بیشتر آشامیدنی مصرف کنند. خوردن تخم مرغ بعد از حجامت در افراد سرد مزاج ممنوع است
- مصرف غذاهای نمک دار پس از حجامت تا سه ساعت ممنوع است. زیرا بیماری های پوستی ایجاد می کند.
- خوردن آب انار پس از انجام این روش درمانی، باعث زنده شدن خون و نشاط تن می شود.
خواب و رابط جنسی پس از حجامت
- بلافاصله پس از حجامت نخوابید.
- تا 24 ساعت پس از آن، از رابطه جنسی پرهیز کنید.
حرکات نفسانی
از حرکات نفسانی شدید مانند خشم و هیاجانات عصبی پس از حجامت پرهیز کنید.
دانلود جزوه جامع اعمال یداوی (حجامت) طبایع
جزوه جامع اعمال یداوی حاضر، حاصل سالها تولید محتوا در مجموعه طبایع و بهرهگیری از منابع علمی و تخصصی و مصاحبههای پزشکان متخصص طب سنتی است.
ویرایش ۱.۰۱ جزوه جامع اعمال یداوی فعلی در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ در ۳۴۵ صفحه و ۷۲ سرفصل اصلی تهیه و تدوین شده است. شما می توانید از طریق لینک درج شده توضیحات بیشتری در رابطه با این جزوه کسب کنید. (مشاهده جزوه)
نتیجه
گرسنگی هنگام حجامت برای بدن مضر است. باید قبل از حجامت، غذاهای پروتئیندار خورده شود تا به هنگام حجامت، بدن دچار ضعف نشود. علاوه بر این بعد از حجامت باید از پرخوری پرهیز کرد و با مصرف مایعات و خوراکی های مقوی مانند شربت عسل، آب انار شیرین شده با عسل، خرما، مویز، گوشت کباب کرده پرندگان کوچک و… بدن را تقویت نمود تا خون از دسترفته جبران شود. بهترین زمان برای حجامت زمانی است که فرد خیلی گرسنه یا خیلی سیر نباشد. با رعایت آداب حجامت اثرات آن را ماندگارتر کنید! در این مقاله سعی کردیم پاسخ سوال بعد حجامت چی بخوریم و بعد از حجامت چه نکاتی را باید رعایت کرد را برای شما بیان کنیم. امیدواریم این نوشتار راهنماییهای لازم در این زمینه را برای شما داشته باشد.
ابراهیم
ممنون از توضیح کاملتون
متاسفانه من رژیم غذایی بعد از حجامت به دلیل عدم آگاهی رعایت نکردم و نمیدونم که تاثیر مثبتی دریافت خواهم کرد یا خیر ؟؟؟