مواد زائد و ضروری

کنترل غذا بعد از حجامت

توصیه های غذایی اطبای طب سنتی بعد از انجام حجامت

با توجه به اینکه

  1. حجامت در افزایش اکسیژن رسانی به بافت‌های خون و عضلات نقش موثری دارد به طوری که منجر به عملکرد بهتر اعضای بدن می‌شود.
  2. همچنین در تنظیم سیستم ایمنی و ترشحات غدد هورمونی بدن، تنظیم دستگاه اعصاب، سم‌زدایی از بدن، کاهش چربی خون، کاهش کلسترول و اوره، فشار خون و هم چنین قند خون کاربرد فراوانی دارد.
  3. دفع سموم از بدن و درمان و پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی و بیماری‌های مغزی از دیگر فواید حجامت است،
  4.  حتی یکی از روش های پیشگیری و درمان بیماری های ناشی از پرخونی به حساب می آید.
  5. حجامت، بدن را سبک می کند و بر خلاف خون دادن، قوت بدن را نمی گیرد، اما موضع حجامت تا زمان بهبودی کمی ضعیف می شود.
  6. و کلی فواید دیگر حجامت که در اینجا بیان کردیم.

اما باید نکاتی را در انجام حجامت و پس از آن رعایت کنید. یکی از این موارد این است که:

در غذاخوردن بعد از حجامت عجله نکنید

پرهیزها و محدودیت های غذایی بعد از حجامت

  • اگر ضعف، سرگیجه یا افت فشار ندارید تا یک ساعت پس از حجامت چیزی نخورید.
  • در صورت وجود مشکل، قرار دادن کمی عسل در دهان تا خودش کم کم آب شود یا نوشیدن شربت عسل کفایت می‌کند و نیازی به غذا خوردن نیست.
  • اگر فرد در اثر ضعف ناگهانی، احساس سرگیجه و سردرد دارد به جای غذا خوردن، دستمالی را به گلاب یا عطر گل محمدی یا عطرهای گرم‌مزاج دیگر (مریم، یاس و…) آغشته کنید و برای استنشاق به بینی او نزدیک کنید، سردرد او به سرعت بهبود می‌یابد.
  • پرخوری و یا خوردن غذاهای سنگین، چرب و دیرهضم، حدّاقل تا ۱۲ ساعت (و ترجیحا تا ۲۴ ساعت) اوّل بعد از حجامت به تاخیر انداخته شود.
  • برای جبران خون از دست رفته در حجامت، اصراری بر مصرف امعاء و احشاء حیوانات (جگر، قلوه و …) و غذاهای سنگین دیگر نداشته باشید چرا که:

اولا اکثر حجامت شوندگان، با انجام حجامت، تنها، اضافه بار خود را بر زمین نهاده به تعادل رسیده اند و با مصرف این گونه خوراکی ها، دوباره به وضعیت نامطلوب قبل از حجامت برمی گردند

و در ثانی عده کمی هم که پس از حجامت نیاز به تقویت دارند بهتر است از خوراکی هایی مانند شربت عسل، آب انار شیرین شده با عسل، خرما، مویز، گوشت کباب کرده پرندگان کوچک و … استفاده کنند.

  • برخی از صاحب نظران تاکید کرده اند که در روز انجام حجامت (یا تا ۱۲ ساعت پس از آن)، از مصرف ترشی و غذاهای ترش، لبنیات، گوشت های سرد مزاج مانند ماهی هم پرهیز شود و به ویژه شام با ماست خورده نشود.
  • البته در برخی احادیث توصیه به خوردن ماهی بعد از حجامت شده است که توصیه ای عمومی نیست و مربوط به شخص خاص با بیماری خاص بوده است.
  • همچنین از خوردن غذاهای دیرهضم و یبوست‌زا لااقل تا ۲۴ ساعت بپرهیزید.
  • از خوردن تخم‌مرغ هم تا یک هفته پرهیز شود؛ این دستور به ویژه برای افراد سردمزاج و مخصوصاً درباره تخم مرغ صنعتی با جدیت باید رعایت شود؛
  • تا ۲۴ ساعت پس از حجامت از مصرف انواع نوشیدنی‌های کافئین دار خودداری کنید.
  • بهتر است از میوه‌های ترش مانند پرتقال یا لیمو و آبمیوه استفاده نکنید.
  • غذاهای پر ادویه مانند فلفل، دارچین و زنجبیل را مصرف نکنید.
  • از خوردن سیر و پیاز بلافاصله پس از دوره حجامت اجتناب کنید.
  • تا ۴۰ دقیقه بعد از حجامت، نمک، غذای شور، گوشت ها و ماهی نمک سود خورده نشود:  «وَ أَکْلُ الْمُلُوحَهِ وَ اللُّحْمَانِ الْمَمْلُوحَهِ وَ أَکْلُ السَّمَکِ الْمَمْلُوحِ بَعْدَ الْحِجَامَهِ وَ الْفَصْدِ لِلْعُرُوقِ یُوَلِّدَانِ الْبَهَقَ وَ الْجَرَبَ‏: و خوردن غذاهاى شور، گوشت‌ها و ماهی نمک سود، بعد از حجامت و فصد موجب بهق و جرب می‌گردد».

توصیه های غذایی بعد از حجامت

  • سردی ناگهانی تن، بی‌حالی و ضعف در لحظه حجامت یا بعد از آن بیشتر در افراد دموی مشهود است.
  • برای اینکه به‌موقع ضعف و بی‌حالی فرد جبران شود، قبل از حجامت یکی از این شربت ها را آماده کند تا بعد از حجامت میل شود: شربت زعفران و عسل، شربت عرق نعناع و عسل، شربت عرق بهارنارنج با عسل، گلاب با عسل یا آبلیمو با عسل.
  • در فصل سرما بهتر است برای جبران ضعف، سکنجبین عسلى استفاده شود که این شربت شما را از بیماری‌هاى خطرناک، لقوه، برص، بهق و جذام ایمن خواهد داشت.
  • طبق گفته برخی از منابع، طی ۶ ساعت اول پس از حجامت خوردن شربت عسل (یک قاشق عسل با یک لیوان آب ولرم مخلوط کرده) سکنجبین و ماء‌الشعیر طبی مطلوبست.
  • همچنین انار و عرق شاهتره نیز پس از حجامت بسیار مفید است.
  • در چند روز اوّل بعد از حجامت، اولویت با مصرف آش ها، شورباها و سوپ های مقوی امّا سهل الهضم و سبک است.
  •  توصیه ما این است که اگر قصد مصرف قند یا شکر را بعد از حجامت داشتید، ترجیحا از شکر سرخ استفاده کنید.
  • خوردن انار، پس از حجامت هم توصیه می شود.

بیشتر بخوانید!

 انار املیسی، معانی مختلفی می تواند داشته باشد: انار ملس(ترش و شیرین)؛ انار دشتی و انار شیرین بی دانه. امّا با توجّه به حدیث ذیل، شاید انار شیرین، تعبیر مناسب تری باشد: امام حسن عسکری علیه السّلام می فرمایند:«کُلِ الرُّمَّانَ بَعْدَ الْحِجَامَهِ رُمَّاناً حُلْواً فَإِنَّهُ یُسَکِّنُ الدَّمَ وَ یُصَفِّی الدَّمَ فِی الْجَوْفِ: پس از حجامت انار شیرین بخور که خون را فرو می نشاند و آن را در درون بدن، تصفیه می کند.»

حرف آخر…

  • گرسنگی هنگام حجامت برای بدن مضر است. باید قبل از حجامت، غذاهای پروتئین‌دار خورده شود تا به هنگام حجامت، بدن دچار ضعف نشود.
  • علاوه بر این بعد از حجامت باید از پرخوری پرهیز کرد و با مصرف مایعات و خوراکی های مقوی مانند شربت عسل، آب انار شیرین شده با عسل، خرما، مویز، گوشت کباب کرده پرندگان کوچک و … بدن را تقویت نمود تا خون از دست‌رفته جبران شود.
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۳.۲ (۵ رای)
برچسب ها

اطلاعیه مهم!

همراهان گرامی طبایع می توانند برای تشخیص مزاج و انجام مشاوره تخصصی به لینک زیر مراجعه نمایند...

توجه توجه!

برای شرکت در کلاس‌های آموزشی با گواهینامه معتبر انجمن علمی به لینک زیر مراجعه نمایید...

مژده مژده!

برنامه موبایل اندروید طبایع با امکانات بسیار آماده شد! جهت آشنایی با اپلیکیشن و دانلود به لینک زیر بروید...

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
3.2 (5 رای)

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

بستن