ترشیجات بخشی از فرهنگ غذایی ما ایرانیان است. نمیتوان در خصوص خوب یا بد بودن مطلق آن صحبت کرد. باید توجه داشت که مصرف زیاد این ماده غذایی میتواند پیامدهای منفی برای مصرفکنندگان به ویژه زنان به همراه داشته باشد. مصرف زیاد ترشی توسط زنان منجر به تشدید کمخونی و فقر آهن در آنها شده و در ادامه افت فشار به همراه دارد.
مبتلایان به چاقی ناشی از قلت دم (کم خونی)، بایستی از مصرف حموضات یعنی ترشها خودداری کنند. غذاها و میوههای ترش باعث پیری زودرس میشوند. شاید این سؤال در ذهن خواننده مطرح شود که چرا ترشیها باعث بروز پیری زودهنگام میشوند؟ در پاسخ باید گفت اسباب پیری را میتوان دو امر بیان کرد: 1- ضعف حرارت غریزی 2- خشک شدن رطوبت غریزی.
باید دانست که افراط در مصرف خوراکیهای ترشمزه، از یک سو موجب ضعف میشود و اعضای بدن را خشک میسازد و از دیگر سو باعث تضعیف حرارت غریزی و از بین رفتن قوای بدن میشود. به این ترتیب، مزه ترش هر دو سبب پیری را در خود دارد. مبتلایان به قلت دم (کم خونی) بایستی در مصرف خوراکیهای ترشمزه جانب احتیاط را مراعات نمایند تا عوارض ناشی از آن، موجب بدتر شدن مشکل شان نشود.
فصل مناسب برای مصرف ترشیجات
از نظر موقعیت زمانی، زمان مصرف ترشیجات، سه ماهه زمستان و ماه اول بهار است. از خوردن ترشیجات در فصل تابستان و پاییز باید پرهیز کرد. از نظر طب سنتی ایران، غذاهای فصل زمستان باید دارای طبع گرم باشند. لذا توصیه میشود کنار غذاهای با طبع گرم و خشک، مصرف ترشیجات را برنامهریزی کرد.
چه زمانی نباید ترشی خورد؟
از خوردن ترشیجات در شب پرهیز کنید. خوردن سرکه و ترشیجات در شب باعث دفع بیشتر کلسیم از بدن شده و موجب پوکی استخوان و ضعف اعصاب و حتی سکتههای مغزی و قلبی میشود.
منبع: کتاب تجربه های بالینی طب ایرانی، محمد عبادیانی