درباره کیست سینه
کیست سینه عارضه ایست که این روزها زیاد نام آن را می شنویم. کیست سینه ممکن است در تمام سنین برای بانوان عارض شود ولی در سنین بین 35 تا 50 سال بیشتر رایج است. کیست سینه (Breast Cysts) کیسههایی پر از مایع در داخل پستان هستند. آنها یکی از مهمترین دلایل ایجاد توده پستانها هستند.
تعداد کیست ها ممکن است کم یا زیاد و اندازه های آن ها نیز مختلف باشند. اگر اندازه آن ها بزرگ و یا تعداد آن ها زیاد باشند فرد احساس درد هایی دائم و یا به صورت تیر کشیدن می کند.
این عارضه اغلب بی خطر و بدون درد می باشد، ولی نباید نادیده گرفته شوند و پیوسته باید چکاپ های لازم انجام شود، زیرا ممکن است در اثر بی توجهی، این عارضه به بیماری های خطرناکی مانند کیست های بدخیم تبدیل شوند.
در ادامه به معرفی کیست سینه، انواع آن و بررسی علل به وجود آمدن آن و همچنین روش های درمانی آن ها به کمک طب سنتی خواهیم پرداخت.
انواع کیست های سینه
همانظور که گفته شد کیست سینه (فیبروکیست) بی خطر کیستهای آبکی هستند که در بافت سینه وجود دارند.
کیستهای سینه از لجاظ اندازه به دو دسته میکروکیستها(Microcysts) و ماکروکیستها(Macro cysts) و از لحاظ نوع به سه دسته کیست های ساده، پیشرفته و کمپلکس تقسیم می شوند.
میکروکیستها(Microcysts)
این کیستها بسیار کوچک هستند و تنها بعد از انجام آزمایشهای تشخیصی و تصویربرداری مثل ماموگرافی و سونوگرافی تشخیص داده میشوند.
ماکروکیستها(Macro cysts)
این کیستها قطری بین ۲.۵ تا ۵ سانتیمتر دارند و آنقدر بزرگ هستند که بهراحتی احساس میشوند. ماکروکیستها به بافتهای اطراف سینه فشار وارد میکنند و باعث ایجاد درد و ناخوشایندی در فرد میشوند.
کیست سینه ساده
این نوع کیست ها مملو از مایع هستند. این کیستها همیشه غیر سرطانی و بی خطر هستند.
کیست سینه پیشرفته
این نوع کیست حاوی قطعات جامد شناور در مایع است. در این مواقع ممکن است پزشک تشخیص دهد که باید آسپیراسیون کیست سینه و یا بیوپسی سوزنی (برداشت نمونهای از مایع بهمنظور بررسی دقیق) انجام شود.
کیست سینه کمپلکس
وجود این نوع کیست نگرانکننده است، زیرا دارای بافت جامدی است که ممکن است، سرطانی باشد. کیستهای کمپلکس اغلب دیوارهی ضخیمی دارند و به شکل توده قابل لمس هستند.
کیستهای کمپلکس همیشه خطرساز نیستند و ممکن است مانند کیست های ساده بی خطر باشند و فقط گاهی ایجاد درد نمایند، اما گروهی دیگر از آنها خطرناک هستند و باید با نمونهبرداری تشخیص داده شوند و درمان آنها به سرعت شروع شود. کیستهای کمپلیکه نیاز به پیگیری و تکرار سونوگرافی دارند. کیستهای ساده بوده و فقط موجب درد میشوند.
علائم کیست سینه
- بیماران در سینه خود احساس وجود یک یا چند توده متورم دارند.
- قرمز بودن اطراف و مرکز آن ناحیه.
- وجود جوش های سیاه رنگ.
- ترشحات نوک سینه که ممکن است زردرنگ، قهوه ای رنگ، شفاف یا کدر باشند.
- آن ها کاملا نرم هستند، آسان حرکت می کنند و گرد و یا بیضی با لبه های مجزا می باشند.
- قفسه سینه بیمار دردناک است، به خصوص در ناحیه وجود کیست های سینه.
- نوک سینه تمیز و زرد یا قهوه ای تیره است.
- افزایش اندازه کیست سینه و بالارفتن حساسیت سینه قبل از دوره عادت ماهیانه.
- سایز سینه پس از قاعدگی به طور ناگهانی کاهش می یابد.
- بزرگ شدن سینه، به علت حجم کیست و مسدود کردن کانال های ترشح شیر.
کیست های سینه بدخیم
کیستهای سینه در ۸۰ درصد از موارد خوش خیم هستند و قابلیت جابهجایی از محلی که در آن قرار گرفتهاند، به نقطهای دیگر از سینه را ندارند. اما در بعضی موارد، کیست سینه از نوع بدخیم یا تهاجمی است و در بافتهای اطراف هم گسترش پیدا میکند. کیستهای بدخیم سینه دو نوع هستند:
سرطان سینه داکتال: این نوع سرطان سینه، شایعترین نوع سرطان سینه است که در آن تومور در مجرای شیر شکل می گیرد، دیوارهها را هدف قرار میدهد و در نهایت به تمام بافت سینه حمله میکند.
سرطان سینه لوبولار: این نوع سرطان سینه بسیار نادر است و در آن، سلولهای سرطانی در غدد شیر به وجود میآیند و سپس به تمام بدن منتقل میشوند.
علائم کیست سینه بدخیم
- کاهش وزن غیر عادی و ناگهانی.
- متورم و نمایان شدن رگ های پستان.
- نوک سینهها تغییر میکنند و پوستهپوسته، فرو رفته یا چروکیده میشوند.
- در حالت و فاصله بین سینهها تغییر ایجاد میشود.
- یکی از سینهها بزرگتر از سینه دیگر میشود.
- توده موجود بزرگ میشود و بعد از دوره قاعدگی از بین نمیرود.
- غدد لنفاوی زیربغل بزرگ میشوند.
- درد در واژن احساس میشود.
علل به وجود آمدن کیست سینه
- داشتن مزاج سرد و غلبه بلغم در بافت سینه.
- مصرف غذاهای سرد و مضر، نوشیدن آب سرد و سایر مایعات حین و پس از غذا.
- وجود خلط پشت گلو (نزله) و ریزش نزلههای پشت حلقی به داخل بافت سینه.
- بلوغ زودرس.
- نازایی و درمان آن.
- استرس و اضطراب بیش از حد.
- تغییرات ماهانه در سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون.
- مصرف چربی های حیوانی.
- فیبروآدنوم پستان.
- توده چربی.
- آبسه یا عفونت سینه.
- صدمه فیزیکی.
- سرطان سینه.
- هماتوم بافت پستان ((انگلیسی: Breast hematoma ) به جمع شدن خون در درون پستان گفته میشود که معمولاً ناشی از خونریزی است و در اثر تروما (مثلا ضربه به پستان یا جراحی پستان) یا دلایل دیگر ایجاد میشود.).
- پاپیلوم مجاری پستان (پاپیلوما تودهای خوشخیم و بیخطر است که ممکن است در بافت سینه و غدههای شیری ایجاد شود. ).
- ترشح بیش از حد هورمون استروژن. میزان این هورمون با افزایش سن بیشتر و در زمان یائسگی کم می شود یا از بین می رود. ولی در بانوانی که تحت هورمون درمانی در زمان یائسگی هستند ممکن است کیست ها هنوز باقی باشند.
خطر ابتلا به کیست سینه در چه افرادی وجود دارد؟
در اینجا افرادی هستند که در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند:
- زنان بین 30 تا 40 ساله.
- زنانی بعد از 55 سال یائسه می شوند، یا زنانی که 10 سال زودتر یائسه می شوند.
- زنانی که فرزندی ندارند و یا یک فرزند با بیش از 35 سال دارند یا شیردهی نداشته اند.
- زنان مبتلا به سرطان تخمدان و سرطان آندومتر.
- زنانی که اغلب در معرض مواد شیمیایی و اشعه قرار دارند.
- زنانی که دارای رژیم ناسالمی هستند:گوشت زیاد، چربی زیاد و سبزی کمی مصرف می کنند.
- زنان که به طور منظم سیگار می کشند و الکل زیادی مصرف می کنند.
تدابیر طب سنتی برای کوچک شدن یا درمان کیست سینه
شاید توصیه کلی برای پیشگیری از کیستساز شدن سینه یا درمان آن وجود نداشته باشد اما وقتی یافتههای علم پزشکی و طب سنتی را کنار هم بگذارید، میتوانید با اطمینان بیشتری خطر را از خود دور کنید. درمان کیست سینه در طب سنتی به سادگی صورت میگیرد. به خصوص درمان گیاهی کیست سینه دارای روشهای ساده و پرکاربردی میباشد.
- زنجبیل: زنجبیل حاوی مواد ضدالتهابی است و می تواند به درمان و کاهش درد سینه ناشی از کیست ها مفید باشد. ماساژ ناحیه کیست سینه با روغن زنجبیل و سپس گرم نگه داشتن آن نیز یکی از راه های درمان کیست سینه می باشد.
- زردچوبه: زردچوبه هم یکی از قویترین ادویهجات برای مبارزه با سلولهای سرطان پستان است. کورکومین که از گیاه زردچوبه استخراج شده است، در پیشگیری از برخی از سرطانهای تومورال تاثیر شگفتآوری دارد.
- سیاه دانه: روزی یکبار یک قاشق مرباخوری سیاه دانه را همراه با عسل که مصلح آن است میل کنید. اگر بیماری قند دارید و نمیتوانید عسل بخورید، سیاه دانه را روی پنیر و ماست بریزید و بخورید.
- تخم کتان: یک قاشق مرباخوری از تخم کتان قهوهای رنگ را دم کرده و همراه با عسل میل کنید. این دمنوش میتواند کیست سینه را کوچکتر کند.
- ترکیب عرق اسطوخودوس + سنبل الطیب + بادرنجبویه: ترکیب یک لیوان از ترکیب عرق اسطوخودوس، سنبل الطیب و بادرنجبویه را به همراه نبات یک قاشق مرباخوری عسل میل کنند.
- روغن تخم کتان: ماساژ سینه ها با روغن تخم کتان بعد از مدتی باعث کوچکتر شدن کیست سینه، کاهش درد ناشی از کیست و کاهش التهاب سینه ها میشود.
- ضماد پودر تخم کتان: تخم کتان قهوهای را پودر یا آسیاب کنید و به شکل آرد درآورید. از آن خمیری تهیه کنید و روزی یکبار روی سینهها ضماد کنید، یعنی خمیر را روی سینه بگذارید و با یک دستمال تمیز نخی ببندید تا کیستها از بین بروند. تخم کتان را به میزان مصرف آسیاب کنید و همان زمان مصرف نمایید چرا که نگهداری پودر آسیاب شده باعث تولید سم می شود.
- روغن گل مغربی: این روغن نوعی اسید چرب است که مصرف آن در دوران قاعدگی باعث کم شدن درد سینه ناشی از کیست سینه میشود.
- روغن بنفشه: روغن مالی سینه ها با روغن بنفشه روزی یک بار باعث کوچک شدن کیست ها و کاهش درد می شود.
- روغن اسطوخودوس: روغن مالی سینه ها با روغن اسطوخودوس روزی یک بار باعث کوچک شدن کیست ها و کاهش درد می شود.
- روغن پامچال: روغن مالی سینه ها با روغن پامچال روزی یک بار باعث کوچک شدن کیست ها و کاهش درد می شود.
- ویتامین E: مصرف ویتامین E نیز برای کاهش درد ناشی از کیست سینه مفید است. برای این کار می توانید از غذاهای حاوی ویتامین E مانند جوانه حبوبات، جوانه گندم، بادام و شیر بادام نیز استفاده کنید.
- پوشیدن سوتین مناسب: استفاده از سوتین های مناسب و طبی نیز در کاهش دردهای ناشی از کیست سینه مفید می باشد. از پوشیدن سوتین های تنگ اجتناب کنید.
- کمپرس سرد و گرم: برای کاهش درد از کمپرس های سرد و گرم در ناحیه کیست ها استفاده کنید.
- مصرف گوشت های کبابی: مصرف گوشت های با طبع سرد برای این افراد مضر است ولی در صورت مصرف این گوشت ها بهتر است آن ها را به شکل کبابی استفاده کنید یا آن ها را آب پز کنید و تا حد امکان از مصرف گوشت های سرخ شده در روغن پرهیز کنید.
- مصرف مصلحات غذاها: در صورتی که نیمساعت بعد یا قبل غذا میخواهید ماست، سالاد، خیارشور و. . . میل کنید باید به فکر تهیه مصلحاتشان هم باشید؛ مثلا باید ماست را با مصلحاتش که گل سرخ یا نعناع است، بخورید.
- مصرف سبزیجات: برای از بین بردن کیستها لازم نیست گیاهخوار شوید، فقط کافی است انواع سبزیجات را در طول روز مصرف کنید، سبزیجاتی مثل کاهو و هویج برای مبتلایان به کیست بسیار مفید است.
- مصرف سبزی خوردن همراه غذا: مصرف سبزیجاتی مانند ریحان، پونه و نعناع در کنار غذا مفید می باشد.
- سوپ جو دو سر سبوس دار به همراه یک قاشق غذا خوری روغن زیتون بودار و یک قاشق غذا خوری سرکه سیب طبیعی.
- سالاد به همراه روغن زیتون، آویشن و لیموترش بدون سس.
- اصلاح سبک زندگی مانند منظم شدن زمان خواب، غذا خوردن و آشامیدن.
پرهیزات برای افراد مبتلا به کیست سینه
- پرهیز از مصرف عرق رازیانه: مصرف گیاه یا عرق رازیانه، در کنار فواید بسیاری که دارد، میتواند برای خانمهایی که در ناحیه سینه یا هر ناحیه دیگری کیست دارند، مضر باشد
- مبتلایان به کیست سینه باید از مصرف ماست، دوغ و سالاد همراه غذا خودداری کنند، اما خوردن سبزی خوردن همراه غذا در افرادی که دچار کیست سینه هستند، اشکالی ندارد.
- غذاهای کارخانهای که مواد نگهدارنده دارند، نخورید و به شدت از مصرف سوسیس و کالباس و بهطور کلی فستفود پرهیز کنید.
- پرهیز از مصرف غذاهای سودازا مـثل بادمجان، عدس و قارچ.
- خودداری از مصرف کافئین: مصرف مواد حاوی کافئین مانند چای پر رنگ، کاکائو، شکلات، قهوه و نسکافه را قطع یا تا حد امکان کم کنید.
- از مصرف قند، شکر، شیرینی قنادی و خامه خودداری کنید.
- پرهیز از مصرف آب میوههای صنعتی، نوشابههای گازدار، روغن جامد و مایع صنعتی، کله پاچه، انواع کنسروها و غذاهای زیاد سرخ شده.
- پرهیز از در هم خوری و روی هم خوری.
- پرهیز از مصرف غذا در ظروف پلاستیکی و یک بار مصرف.
آیا وجود کیست های ساده برای بارداری مشکل ایجاد میکند؟
- برخی از زنان که مبتلا به کیستهای سینه ساده هستند از باردار شدن میترسند، زیرا تصور میکنند که بارداری ممکن است برای خود و جنینشان آسیبزا باشد در این حالیکه این باور نادرست است.
- فقط در دوران بارداری به خاطر ترشح زیاد هورمونها این احتمال وجود دارد که کیستها کمی بزرگ شده و ایجاد درد کنند.
- اما زنان باید به این نکته توجه داشته باشند که این تغییرات گذرا بوده و پس از اتمام دوران بارداری به وضعیت اولیه برمیگردند.
- مراجعه زنان بارداری که دارای کیست ساده هستند به پزشک متخصص و انجام آزمایشهای لازم در صورت نیاز به منظور رفع نگرانی آنها ضروری است.
سخن پایانی
برای حفظ سلامتتان و کم کردن خطر ابتلا به بیماریهای سینه توصیههای زیر را هم جدی بگیرید:
- از اپیلاسیون زیر بغل صرفنظر کنید چون این کار عملکرد طبیعی غدد زیر بغل را مختل میکند.
- از مامهای ضدعرق کارخانهای و دئودورانتهای زیر بغل بیش از حد استفاده نکنید چون راه را بر خروج مواد زائد از بدن میبندند.
- تا جایی که امکان دارد از استرس دوری کنید. کارهایی را که فکر میکنید از استرس و تنش روزانهتان میکاهد، انجام دهید.
- خودتان را در معرض امواج موبایل قرار ندهید. روزها سعی کنید موبایل از بدنتان فاصله داشته باشد و شبها آن را بالای سر خود نگذارید.
- اگر دچار کیسیت سینه شده اید، از ملاعبه و فشار سینهها توسط همسر پرهیز شود.
- از تغذیه سودا + تغذیه سرد واقعا دوری کنید.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع
سمیرا
سلام من برای ریزش موهام میخوام قرص فیتو بخورم اما کیست سینه دارم. به نظرتون مشکل ایجاد می کنه. ترکیباتش توی سایت لوماسیس زده گیاهیه. اما نگرانم نکنه ضرر کنه.
الهه مرتضی پور
مزاجتون رو اصلاح کنید، کبپ و کلیه تون رو پاکسازی کنید، سیستم ایمنیتون رو قوی کنید، روزی یک لیوان دم نوش یا دم کرده بابونه میل کنید تا چهل روز
۰۹۱۹۴۰۳۰۴۸۲مشاور ارشد طب سنتی
مریم کرانی
سلام وقت بخیر ببخشید روغن حیوانی برای کیست سینه مفید یا مضر
بانو
عالی بود
سمیه
عالی بود ممنونم.