سبک غذا خوردن ما سالهاست تغییر کرده و همزمان با بالارفتن سرعت تکنولوژی، سرعت غذا خوردنهایمان هم بالا رفته. در حدی که خیلی از ماها دیگه به غذایی که می خوریم دقت نمی کنیم، چه برسه به اینکه برای خوردنش زمان کافی بذاریم و اون رو خوب بجویم. امروز می خواهیم در رابطه با تاثیر خوب جویدن غذا با شما صحبت کنیم.
جویدن غذا در طب سنتی و مدت زمان غذا خوردن
ما قبلا در مقاله مفصلی در مورد اصول مهم غذا خوردن از نگاه طب سنتی (لینک) صحبت کردیم ولی امروز می خواهیم بر روی جویدن غذا تاکید کنیم. لقمههای غذا باید کوچک برداشته شده و به خوبی و آرامی جویده شوند و سپس با ملایمت فرو برده شوند. جویدن کامل غذاها باعث پیشگیری از سوءهاضمه، نفخ، یبوست و بسیاری از اختلالات دیگر خواهد شد.
از طرفی دیگر، آهسته غذا خوردن، سطوح هورمون استرس شما را کاهش میدهد و وقتی که شما آهسته تر و برای مدت طولانیتری غذا بخورید کمتر تحت فشار و تنش قرار میگیرید.
پس در نتیجه غذای را باید به آرامی جویده و به آرامی فرو برد، چون از زمان شروع غذا تقریبا ۲۰ دقیقه طول میکشد که علائم سیری به مغز برسند بنابراین اگر شما ظرف پنج یا شش دقیقه غذای خود را تمام کنید، مغز فرصتی پیدا نمیکند که به بدنتان فرمان سیری بدهد و این باعث زیاده خوری و پر کردن معده بیش از مقدار مورد نیاز خواهد شد.، پس غذا خوردن باید حداقل ۲۰دقیقه طول بکشد.
رابطه سرعت غذا با چاقی
از زمان شروع غذا، ۲۰ دقیقه زمان لازم است تا پیام سیری به مغز برسد. بنابراین وقتی که سریع و تند غذا میخوریم، مغز فرصت دریافت سیگنالهای سیری را نداشته و اشتها افزایش پیدا کرده و بیش از نیاز غذا خورده میشود. این امر نهتنها باعث ناراحتی معده میشود، بلکه زیادخوردن غیرعمدی یکی از عوامل چاقی و افزایش وزن است. همچنین مشکلات سلامتی مزمن را بیشتر میکند و کمیت و کیفیت زندگی ما را کاهش میدهد.
از طرفی دیگر، وقتی شما تند غذا میخورید، غذا را کامل و بهدرستی نمیجوید و همین امر باعث میشود غذا به خوبی هضم نگردد و احساس سنگینی در معده داشته باشید. اگر می خواهید بدانید چرا آهسته غذا خوردن از افزایش وزن جلوگیری میکند به مقاله ای که قبلا در این رابطه نوشتیم مراجعه کنید (لینک)
تمرین جویدن خوب، آرام غذا خوردن و خوردن با تفکر
جویدن همراه با توجه به طعم و اجزاء غذای مصرفی توصیه میشود. اگر افراد سریع غذا میخورند و هر وعده غذاییشان کمتر از 15 دقیقه طول میکشد، حتماً تمرینهای مربوط به خوردن با تفکر (Mindful eating) را باید انجام دهند, به رنگ، شکل و بوی غذا باید دقت شود, خدا را برای نعمت غذایی که در برابر شماست، شکر کرد.
افراد از امروز تمرین خوبجویدن را آغاز کنند, بعد از هر لقمهای که در دهان گذاشته میشود، قاشق را بر زمین گذاشته و به طعم، بافت غذا و اجزائی که در غذا وجود دارد و احساسی که در دهان ایجاد میکند، فکر کنند، تا زمانی که غذا بهصورت کاملاً جویدهشده در نیامده، آن را فرو ندهید. این تمرین را بهمدت یک هفته ادامه دهند، برای انجام بهتر این تمرین، غذا در محیطی آرام خورده شود، از تماشای تلویزیون، بحث و خواندن روزنامه یا کتاب خودداری شود.
رابطه کارکرد کبد و کبد چرب با خوب جویدن غذا
دکتر منصور خرمی زاده متخصص طب سنتی ایران در این رابطه گفته است: افراد هنگام غذا خوردن، غذا را باید خوب بجوند در غیر این صورت غذا در معده درست هضم نمی شود و اگر هضم غذا درست صورت نگیرد ماده هضم نشده وارد کبد شده و کبد نمی تواند کارکرد درست خود را ارائه دهد.
بنابراین کبد ماده هضم نشده را در خود نگه می دارد و این خود باعث اختلالاتی در کبد و مجاری صفراوی می شود و این عامل باعث می گردد فرد در ناحیه بالای شکم احساس حرارت کند و یک سستی و بی حالی بدن او را فرا بگیرد و نکته حائز اهمیت در این باره این است که افرادی که غذایشان را تند تند می خورند و درست نمی جوند بیشتر از سایر افراد دیگر درمعرض خطر ابتلا به کبد چرب هستند.
فواید خوب جویدن غذا
۱- جذب بیشتر مواد غذایی
- جویدن مواد غذایی را از ذرات بزرگتر به ذرات کوچکتر می شکند.
- این امر سبب هضم راحت تر مواد غذایی خواهد شد که جذب آسان تر مواد غذایی در روده ها را نیز در پی دارد.
۲- حفظ وزن مناسب و تناسب اندام
- جویدن بیشتر، زمان بیشتری را برای پایان یک وعده غذایی به ما می دهد و این امر سبب می کردد که حجم کتری کالری را وارد بدن خود کنیم.
- حدود ۲۰ دقیقه طول می کشد تا مغز ما سیگنال مناسب را به اندام های گوارشی برساند تا احساس سیری اتفاق افتد. بنابراین تحقیقات نشان داده است که افرادی که آهسته تر غذا می خورند.
- در هر وعده غذایی ۱۰ درصد کالری کمتری را نسبت به افرادی که تند غذا می خورند، مصرف می کنند.
۳- مواد غذایی بیشتر در معرض بزاق قرار می گیرند
- بزاق حاوی آنزیم های گوارشی است. بنابراین با آهسته جویدن غذا ، زمان بیشتری به این آنزیم می دهیم تا شروع به شکسته شدن مواد غذایی کند و این امر هضم را آسانتر می کند.
- یکی از این آنزیم های بزاق لیپاز است که به شکستن چربی ها کمک می کند. همچنین ترشح بیشتر بزاق به حرکت روان تر مواد در مری نیز کمک می کند.
۴- هضم راحت تر
- فرآیند جویدن غذا و تبدیل آن به قطعات کوچک تر سبب آسان تر شدن هضم مواد غذایی می شود.
- هضم فرآیند دشواری است که نیاز به مقدار زیادی انرژی دارد.
- جویدن غذا سبب می شود که معده کار خود را به طور موثرتری انجام دهد و تجزیه مواد غذایی سرعت بیشتری داشته باشد.
۵- جویدن غذا، برای دندان ها بسیار مفید است
- استخوان های فک، دندان ها را حفظ می کنند و زمانی که جویدن انجام می شود، این امر برای تقویت استخوان های فک و دندان ها بسیار مفید است.
- همچنین همان طور که گفته شد، در حین جویدن مناسب ترشح بزاق افزایش می یابد که علاوه بر کمک به هضم مواد غذایی، به پاک شدن ذرات غذایی و محیط دهان از باکتری ها و سایر عوامل بیماری زا کمک شایانی می کند و ایجاد پوسیدگی و پلاک های دندانی نیز کاهش می یابد.
۶- مواد غذایی مدت کمتری در روده باقی می ماند
- هنگامی که ذرات غذایی به صورت نادرست جویده و وارد معده شوند، ممکن است به صورت هضم نشده باقی بماند و وارد روده شوند.
- در روده فعالیت باکتری ها برای شکستن مواد غذایی آغاز خواهد شد که این فعالیت زیاد منجر به تولید گاز بیشتر در سیستم گوارشی، نفخ، اسهال، یبوست، درد شکم و سایر مشکلات گوارشی می شود.
۷- لذت بردن از طعم مواد غذایی
- اگر در هر وعده مواد غذایی را به سرعت قورت دهیم و مواد غذایی کامل جویده نشود، طعم و مزه واقعی اجزای آن ماده غذایی را درک نخواهیم کرد.
- بنابراین آهسته غذا خوردن سبب بیشتر لذت بردن از طعم مواد غذایی خواهد شد.