همه گیری همچنان ادامه دارد و مجدد به پیک پنجم کرونا و قرمز شدن وضعیت اکثر شهرها نزدیک میشویم، و تا زمانی که ایمنی جمعی حاصل شود، همچنان این که چی بخوریم؟ چی نخوریم؟ چیا رو بیشتر یا کمتر بخوریم و …. دغدغه بسیاری از افراد است. بنابراین سعی میکنیم در این پستها، حتماً به این سوالات و حتی در مورد خوراک بیماران مبتلا به کرونا صحبت کنیم تا به تقویت سیستم ایمنی بدنتان کمک کند.
توصیههای غذایی مهم در ایام همه گیری کرونا
تغذیه مهمترین سپر در برابر کروناست، پس حواستان به تغذیه مصرفیتان باشد.
چیا بخوریم؟
- از غذاهای کم حجم، سبک، زودهضم و در عین حال مقوی استفاده کنید.
- غذا را به مقدار کم اما در وعدههای متعدد میل کنید.
- از سیب، به، شلغم، ماش، هویج، زردک، جو و البته برنج در طبخ انواع سوپ و آش استفاده کنید.
- استفاده از سبزیجاتی چون گشنیز و اسفناج در طبخ انواع آش، توصیه میگردد.
- در صورت کمبود وقت، جو پرک میتواند جایگزین جو پوست کنده در طبخ انواع آش گردد.
- استفاده از پیاز (ترجیحاً سفید) به طور آبپز و پخته شده در انواع سوپ و آش، مناسب است.
- از چاشنیهای طبیعی مانند رب انار ملس و آب نارنج استفاده نمایید (این چاشنیها غذا را در حد بسیار کم متمایل به ترشی کرده و موجب برانگیختن اشتها میشوند).
- از ماش سبز در طبخ غذا، به جای عدس، استفاده گردد.
- در صورت مصرف چای، حتماً چای کمرنگ و غیرعطری باشد.
- همچنین بهترین روغنها در طبخ غذا، روغن زیتون، کره و روغن حیوانی (گاوی) و در موارد سرخ کردنی روغن کنجد و ارده کنجد است.
سایر چاشنیها و دورچینهای پیشنهادی
- رب به (در مادران باردار،علاوه بر مادر، در حفظ و سلامت جنین، نقش مثبت دارد).
- زیتون
- یکی دو پر سیرترشی
- سبزی ریحان
- زعفران (در مقادیر بسیار اندک و در حد عطر و رتگ دادن به غذا استفاده شود).
چیا نخوریم؟
- اجتناب از مصرف بی رویه شیر و لبنیات خصوصاً در ایام تب.
- پرهیز از مصرف نان لواش، نان ساندویچی و سایر نانهای صنعتی و جایگزینی آنها با نان سنگک و و نهایتاً تافتون.
- حتی الامکان پرهیز از مصرف پنیر، خصوصاً پنیر خشک، کهنه و شور.
- پرهیز از مصرف زیاد گوشت قرمز و انواع ماهی.
- پرهیز از مصرف سیر، پیاز خام و سرخ کردنیها.
- پرهیز از مصرف زیاد گوجه فرنگی، بادمجان، قارچ و ذرت.
- پرهیز از مصرف سس قرمز و سفید، رب گوجه و ادویههای تند.
مایعات و نوشیدنیهای مناسب
- آبمیوههای طبیعی، مثل آب سیب، آب انار شیرین و آب هویج.
- سیب بخارپز، زردک بخارپز و کدوحلوایی بخارپز.
- فالوده سیب (به خصوص در ضعف و بی حالی).
- بادام درختی یا فندق.
- دمنوش گل گاوزبان.
- شیر یا شیرابه بادام شیرین (به رفع سرفه کمک میکند).
- لعاب حاصل از خیساندن دانههای «به شیرین» در آب.
- شربت جلاب.
- ماء الشعیرطبی.
حواستون باشه یبوست نگیرید!
بیماران مبتلا به کرونا، نباید یبوست داشته باشند، درصورت یبوست، جهت پیشگیری از آن، میتوانید:
- صبح ناشتا یک قاشق چایخوری خاکشیر و یک قاشق چایخوری تخم شربتی را در یک استکان آبجوش بریزید، روی آن نعلبکی بگذارید تا دم بکشد بعد از چند دقیقه با کمی قند یا شکر، شیرین نمایید و جرعه جرعه میل نمایید.
- صبح ناشتا یا یک ساعت قبل از ظهر، استفاده از گلقند، به منظور رفع یبوست توصیه میگردد.
- در طبخ انواع خورش، استفاده از آلوبخارا و میوه تمرهندی به منظور رفع یبوست، تب و التهاب توصیه میگردد.
نکته پایانی
از جمله توصیههای بسیار موثر در بهبود مبتلایان به کرونا، ماساژ دادن کف پای بیماران به مدت 5 دقیقه، دوبار در روز، میباشد (اگر پوست بیمار بسیار خشک است، از روغن زیتون یا بادام شیرین هنگام ماساژ استفاده شود).
منبع: دکتر علیرضا یارقلی