چندی است که در برخی مغازهها و فروشگاهها، سوسیس کالباس گیاهی عرضه میشود. اگرچه به ادعای فروشنده و یا تولیدکننده، صددرصد گیاهی و بدون استفاده از گوشتهای فرآوریشده معرفی میشوند اما از نظر طعم، بافت و رنگ با نمونههای تهیهشده از گوشت هیچ تفاوتی ندارند. رئیس انجمن صنایع غذایی ایران، صحت این مدعا و سلامتمحور بودن این محصولات را تا حدود زیادی نادرست خوانده است.
سوسیس کالباس گیاهی بخوریم؟
این محصولات برخلاف ادعای فروشندگان و تولیدکنندگانشان، کاملا هم گیاهی نیستند. در فرمول تهیه آنها از تخم مرغ نیز استفاده شده و با اینکه مصرفشان نسبت به فراوردههای حاوی گوشت ارحجیت دارد، با این حال مصرف زیاد و مداوم آنها نیز به دلیل دربرداشتن رنگ و مواد افزودنی توصیه نمیشود.
مواد تشکیل دهنده سوسیس کالباس گیاهی
فرمول این فرآوردهها شامل پروتئین گیاهی بافتدار (گندم)، روغن مایع خوراکی، تخم مرغ، صمغ خوراکی (E415 و E407)، ادویه (فلفل قرمز، فلفل سیاه، تخم گشنیز)، نمک تصفیهشده خوراکی، رنگ طبیعی، پاپریکا و آب است. در تهیه این محصول هم از چربی استفاده میشود. از آنجا که گوشت و خمیر مرغ در تولیدشان به کار نرفته، نیازی به افزودن مواد نگهدارندهای چون نیتریت و نیترات در آنها نیست.
طعم گیاهی این محصولات به واسطه افزودن برخی سبزیجات معطر و ادویهجات، همچون فراوردههای گوشتی شبیهسازی شده است. سوسیس یا کالباسی که پایه گوشتی دارد به صرف اینکه برخی سبزیها و ادویه معطر یا به ادعای برخی خمیر گردو و کنجد در تولیدش استفاده شده باشد، در گروه فرآوردههای گیاهی قرار نمیگیرد.
با این حال اگر این فراوردهها را میخرید حتما باید به خاطر بسپارید که آنها را در یخچال نگهداری کنید و زمان نگهداری آنها نیز حداکثر سه ماه است.
منبع
دکتر محمد حسین عزیزی، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس