با آمدن بهار اخلاط فاسدی که غلیظ و منجمد شده بودند، شروع به رقیق شدن و به حرکت در آمدن میکنند، در این زمان بیماریهای کهنه و مزمن سرباز میکنند! بنابراین این فصل نیز مانند سایر فصول، جهت تندرستی و سالم زندگی کردن، تدابیر خاص خود را میطلبد.
توصیه هایی برای سالم تر زندگی کردن در فصل بهار
- در فصل بهار باید عرقیاتی بخورید که خستگی، رخوت و سستی مربوط به این فصل را از بدن خارج کند. عرق بهار نارنج، بیدمشک، گلاب و عرقیاتی که از گل یا گلبرگ نارنج، نارنگی یا پرتقال بدست آمده باشد، بهترین عرقیات برای مصرف عموم در فصل بهار به شمار میرود.
- نوشیدن عرق کاسنی یا عرق شاهتره به جای آب
- پرهیز از نوشیدن آب با معده خالی
- پرهیز از ورزش شدید و انجام ورزش معتدل
- پرهیز از جنبشهای زیاد روانی، چون خشم و اضطراب
- پرهیز از حمام یا سونای خیلی گرم
- پاکسازی بهاره بدن با خوردن آشهای ملین و جلوگیری از بروز یبوست
- پرهیز از مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی
- پرهیز از پرخوری، برهمخوری و باهمخوری
- کاهش خوراکیهای تلخ، تند و تیز و شور که مزاج گرم دارند مانند آجیل شور، گردو و دیگر مغزها و همچنین ادویه تند
- مصرف نوشیدنیهای خنک مانند شربت ریواس، شربت عناب، شربت نارنج، لیمو و به
- پرهیز از نوشیدنیهای گرمیبخش و یا بسیار تریبخش مانند شربتهای بسیار شیرین، شیر و دوغ زیاد و …
- پرهیز از خوردن غذاهای سنگین مانند گوشت، غذاهای چرب و سرخ کردنی، خامه و شیرینی زیاد.
- کم خوردن غذاهای خونساز مانند شیرینیها و گوشتها و خوردن غذاهایی مانند آشهای ساده کمگوشت با چاشنی ترش، کاهو سکنجبین، سمنو و …
- خوردن سوپ جو، ماءالشعیر طبیعی و چلو گشنیز با گوشت جوجه خروس برای تقویت سیستم ایمنی و قوای جسمی
- بهترین پوشش برای فصل بهار، لباسهایی با جنس کتان است. این نوع پارچه به لحاظ مزاج و طبع، سازگاری زیادی با فصل بهار دارد.
- همچنین نوشیدن عرقهای گیاهی به ویژه گیاهان بهاره چون شاهتره، کاسنی و خرفه، در پیشگیری از ابتلا به حساسیتها و آلرژیهای فصلی توصیه شده است.
سلامتی در بهار از نظر حکیم جرجانی
از طعام كمتر و لطيفتر(سبکتر) خورند و معده را از طعام لطيف نيز پر نكنند. هر بامداد، پيش از طعام اندكى رياضت(ورزش) كنند و از طعام گرم و تر، چون رشته و تتماج(نوعی آش) و گوشت بسيار و از شراب(هر نوع نوشیدنی) و از طعامهای تلخ و شور و تيز پرهيز كنند.
مقابله با حساسیت بهاره
پرهیزات غذایی
- پرخوری
- مصرف میوه همراه با غذا
- مصرف غذاهای چرب و روغنی
- مصرف بیش از اندازه شیرینی
- مصرف گوشت قرمز
درمان
- حجامت زیر نظر متخصصین طب سنتی
- روزه گرفتن یا حذف وعده ناهار
- استحمام با آب ولرم
- تحرک معتدل و دوری از ورزش سنگین
- مصرف ملینها مانند تمر هندی، خاکشیر و گل ختمی