خوردن و آشامیدن

غوره میوه نارس اما پرخاصیت در طب سنتی

آشنایی با فواید و مضرات مصرف غوره و آبغوره در طب سنتی

اکنون تابستان است و فصل غوره و آبغوره گیری، غوره، انگور خام نارس سبز و ترش است که اگر درست و به اندازه مصرف شود، می توان نسبت به بسیاری از مشکلات این فصل فائق آمد. پس در ادامه با ما همراه باشید تا کمی بیشتر در مورد سود و زیان غوره و یکی از مشتقات آن یعنی آبغوره بحث نماییم.

مروری بر سود و زیان مصرف غوره و آبغوره

فواید

  • غوره انگور، طبیعت سرد و خشک داشته، تا حدی قابض است یعنی باعث جمع شدن موضع می‌شود.
  • برای کسانی که اسهال‌های خونی ناشی از حرارت و گرمازدگی دارند، مفید است.
  • همچنین در کسانی که غلظت و حرارت مفرط خون دارند سودمند شمرده شده است.

غلظت و حرارت خون با نشانه‌هایی مانند سرخی تیره در چهره و لب ها و مخاط دهان همراه با بی‌قراری از گرما و عطش و علامات گوناگون دیگر آشکار می‌شود.

  • غوره اگر چه طبع سردی دارد ولی بدلیل خاصیت نفوذ کنندگی آن، باعث قطعه کردن بلغم شده و به دفع بهتر آن از بدن کمک می‌کند.

مضرات

  • مصرف زیاد یا مداوم غوره یا مشتقات آن (آبغوره، ترشی غوره و …) همچون همه ترشی‌ها، به دلیل طبیعت سرد و خشکی که دارد برای مبتلایان سردی معده زیان‌آور است.
  • مصرف غوره و آبغوره برای افراد کم‌خونِ کم‌خواب‌ِ کم‌ توان پر گزند است.
  • در مصرف غوره باید احتیاط کرد. چرا که مصرف ناصحیح آن می‌تواند حتی در مقدار کم باعث یبوست مزاج شود.
  • خوردن آب غوره بلوغ دختران را جلو می اندازد و قاعده را باز می کند.

موارد منع یا محدودیت مصرف غوره و آبغوره

  • از لحاظ طب سنتی غوره و آبغوره طبع سرد و خشک دارند و برای افراد سرد مزاج و کسانی که ممکن است دچار ضعف اعصاب باشند توصیه نمی شود.
  • همچنین افراد باردار باید به طور محدود این چاشنی را مصرف کنند، زیرا آبغوره و غوره خاصیت مدر دارد و ممکن است سلامت جنین را به خطر بیندازد.
  • از آن جایی که گاهی اوقات برای جلوگیری از رشد کپک به آبغوره نمک اضافه می کنند، در این صورت مصرف آن برای بیمارانی که باید مصرف نمک را محدود کنند مانند بیماران مبتلا به پرفشاری خون، بیماران قلبی و کلیوی توصیه نمی شود.
  • استفاده از این چاشنی برای بیمارانی که زخم معده دارند و یا مبتلا به التهاب روده هستند نیز منع مصرف دارد.

غوره و آبغوره در کبد چرب

  • آبغوره با طعم گس و ترش، طبیعت سرد و خشک دارد و قابض است،
  • چشیدن قدری اندک از آن‌ (مثلا یک قاشق غذاخوری) پس از غذای پرچرب، می‌تواند برای انقباض دهانه معده و جلوگیری از برگشت غذا سودمند باشد؛
  • ولی نوشیدن زیاد یا مداوم آن در مبتلایان چربی خون بالا و کبد چرب هرگز توصیه نمی‌شود.
  • و چه‌بسا که قوای هاضمه را در کبد ناتوان‌تر کند که پیامد آن انباشت بیشتر چربی است.‌
  • مصرف زیاد و مداوم آبغوره در فیبروز کبد نیز خردمندانه نیست زیرا گسی و قبض آن می‌تواند صُلبیت کبد را تشدید کند.

یا آبغوره در کاهش و کنترل وزن موثر است؟

  • گاهی اوقات افراد به منظور کاهش وزن به طور ناشتا آبغوره مصرف می کنند،
  • این افراد باید بدانند که مصرف ناشتا و مداوم آبغوره می تواند به مخاط دستگاه گوارش آسیب وارد کرده و آن را مستعد زخم کند.
  • تغییر شیوه زندگی از جمله؛ افزایش فعالیت بدنی همراه با رژیم غذایی کم کالری می تواند در کاهش وزن افراد موثر باشد.

آشنایی با برخی از غذاها و نوشیدنی هایی که با غوره و آبغوره تهیه می‌شوند

نکته مهم: یکی از این آش‌های مناسب پاکسازی در فصل بهار و تابستان، آش غوره است، به این صورت که کمی گوشت آب‌پز را با مقداری کدو، گشنیز و اسفناج و یک قاشق غذاخوری عدس و جو و برنج بپزید و در دقایق آخر آبغوره به آن اضافه کنید. همچنین می‌توانید کمی نمک و ادویه یا شکر به آن اضافه کنید. (در افرادی که مزاج گرم و تر دارند و یا عضلانی هستند می‌توانند این آش را بدون گوشت تهیه کنند.)

محصولات مختلف حاصل از غوره و آبغوره

عصاره‌، رب و شربت غوره خواصی مشابه آبغوره دارند، در زیر انواع و روش‌های تهیه آن‌ها را بخوانید.

عصاره آبغوره

با جوشاندن آبغوره یا قرار دادن آن در آفتاب به مدت طولانی درست می‌شود، با این کار کمی  از آب آن تبخیر شده و عصاره آبغوره به دست می‌آید.

رب غوره

آنقدر آبغوره را می‌جوشانند تا یک سوم یا تنها یک چهارم آن باقی‌مانده و باقی تبخیر شود.

شربت غوره

آبغوره و عسل را به نسبت سه به یک با هم مخلوط کرده و به مدت یکسال داخل ظرف دربسته نگهداری و سپس مصرف می‌کنند.

منبع: با سپاس از دکتر مجید انوشیروانی و دکتر محبوبه ابریشم کار

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۴.۲ (۵ رای)
برچسب ها
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
4.2 (5 رای)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

بستن