رابطه مزاج با حالات روحی
رابطه مزاج بدن و حالات روحی و روانی رابطهای دو سویه و متقابل است. یعنی حالات روانی مانند: غم، اندوه، شادی، لذت، شجاعت، امید، ناامیدی، اندیشه، یأس و کارهای دقیق و ظریف، خجالت و ترس، بر بدن تاثیر میگذارند. متقابلاً گرمی و سردی و تری و خشکی بدن این حالات را ایجاد یا تشدید میکنند.
- همه حالات روانی دارای مزاج و طبیعتی از جنس گرمی و سردی هستند.
- کلمات امیدبخش گرم هستند و پیامهای ناامیدکننده، سردی به تن و روان میدهند. دوستی ها گرماند و دوری و قهر، سردند.
- از این رو پنداری سرد، میتواند اشتهای انسان را کور کند، ضربان قلب را کاهش دهد و کارایی بدن را به حداقل برساند. برعکس، پنداری گرم، میتواند ضربان قلب را افزایش دهد، به انسان نشاط بخشد و توان و انرژی انسان را چندین برابر نماید.
- مزاج خشم و شادی گرم و خشک میباشد. در اینجا هر دو باعث میشوند که حرارت، روح و قوا از بدن بیرون رفته و چهره شخص برافروخته گردد. شادی این کار را آرام آرام در شخص ایجاد میکند؛ شادی ملایم و درست، خوشایند مزاج قلب میباشد. اما خشم به طور ناگهانی این کار را انجام میدهد. به همین دلیل است که هنگام خشم، صورت سرخ و برافروخته میشود و هنگام ترس، به سبب حرکت گرمی و خون به درون بدن، رنگ بدن پریده میشود.
- مزاج ترس سرد و تر و مزاج اندوه سرد و خشک است. سردی و تری و سردی و خشکی روح و قوا را به عمق بدن میبرند. ترس به طور ناگهانی این کار را میکند که شخص یکدفعه دلشوره میگیرد و میترسد، ولی اندوه تدریجا و کم کم این کار را انجام میدهد.
مزاج حالات روحی و روانی
- مزاج خشم گرم و خشک است.
- مزاج شادی گرم و خشک است.
- مزاج هیجان گرم و خشک است.
- مزاج نگرانی گرم و تر است.
- مزاج ترس سرد و تر است.
- مزاج افسردگی سرد و خشک است.
- مزاج غم و اندوه سرد و خشک است.
تأثیر متقابل حالات روحی و روانی و مزاج بدن بر یکدیگر
- حکیم سید اسماعیل جرجانی در کتاب اغراضالطبیه درباره اعراض نفسانی یا حالات روحی و روانی میگوید: «اعراض نفسانی، شادی، غم، خشم، لذت، ایمنی، ترس، خجالت، اندیشه کارهای مهم، امید و نومیدی است و هر یک را اندر تن مردم اثری ظاهر است». این بدین معنی است که مزاج انسان به شدت از حالات روانی تأثیر میپذیرد؛ برخی از این حالات با سرعت بسیار زیاد و برخی با سرعت کمتر مزاج انسان را تحت تأثیر قرار میدهند (در قسمت بالای جدول بدان اشاره گردید).
- حکیم جرجانی همچنین متذکر میشود که: اثر حالات روحی روانی در افراد بیشتر و سریعتر از خوردنیها، نوشیدنیها و دیگر اصول ضروری برای حیات است. شناختن و بکار گرفتن فواید و ضررهای حالات روحی روانی و مزاج آنها، اصلی بزرگ در حفظ سلامتی و درمان بیماریها میباشد.
- افراد گرم مزاج زود عصبانی و برانگیخته میشوند، به نظر دیگران در مورد خودشان توجه نمیکنند، با جرات و جسارت کارهای جدید را شروع میکنند، زیاد حرف میزنند، سرعت و روانی کلام زیادی دارند و صدایشان بلند است.
- اما در افراد سرد مزاج برعکس این حالتها مشاهده میشود، این افراد، اما کمسخن و پراحتیاط هستند و تأنی در کلام دارند. آنها میتوانند آرام و بدون عجله کارها را انجام دهند.
- افرادی که مزاجشان گرم و تر است، معمولاً شجاع، جسور و خونگرم هستند. رطوبتی که همراه با گرما میشود، باعث میشود بتوانند راحت با دیگران ارتباط برقرار کنند.
مزاج حالات روحی و روانی، عاملی مؤثر در سلامتی و تعادل انسان
- طب سنتی در کنار دیگر عوامل موثر در سلامتی و تعادل انسان، در درمان بیماری، به حالات روحی و روانی فرد و مزاج این حالات، توجه لازم را دارد.
- هر کس با توجه به مزاج خود قادر خواهد بود حتی المقدور عواطف و حالات روانی خود را کنترل کرده، یا از قرار گرفتن در شرایط به وجود آورنده و یا تشدیدکننده اجتناب کند.
مثال :
- شخص صفراوی مزاج (گرم و خشک ) باید از قرار گرفتن در شرایطی که موجب هیجان و یا خشم او شود، حتی المقدور اجتناب کند.
- یا شخص سوداوی مزاج (سرد و خشک ) باید از قرار گرفتن در شرایطی که باعث تشدید غم و اندوه می شود، جدا پرهیزکند.