توجه به تغذیه و وعدههای غذایی یکی از نکات مهم برای حفظ سلامت و تندرستی است. در مورد وعده غذایی شام بسیار صحبت شده است. در این مطلب به بررسی این وعده غذایی از نظر طب سنتی پرداختهایم. بهترين ساعت برای صرف شام همان ساعات ابتدایی شب يا غروب است که برای سلامت جسم بسيار مفيد است. اگر فردی خواهان سلامت جسم به همراه روح است بايد بداند كه تحمل مقدار كمی گرسنگی در روز هيچ ضربهای به سلامتی او نميزند و بيماریهايی مثل زخم معده و سوءهاضمه و… در اثر گرسنگی شدید نيست. این بیماریها دلایل ديگری دارد كه از حوصله بحث خارج است.
چه غذاهایی برای شام مناسب است؟
برنج با خورشتی كه هم با گوشت همراه باشد و هم مقداری آبكی باشد تا هم از خشكی برنج كاسته شود و هم از يبوست پرهيز شود.
مصرف ماهی در مناطق ساحلی و دريايی مفيد است، اما در غير اين مناطق بسيار مضر است. علت بسياری از نازايیها مصرف بیرويه اين گونه گوشتها است. در صورت خوردن ماهی، حتما باید بعد از آن از خرما به اندازه حداقل هفت عدد استفاده شود.
خداوند متعال تمام احتياجات ضروری بدن را در محصولات و مواد اطراف هر شهر و سرزمينی قرار داده و محصول هر شهری برای مردم همان مناطق مفيد است.
یکی از بهترين غذاهاي ايرانی، آبگوشت و تا حدودی خورشت قيمه با گوشت گوسفندی است كه متأسفانه امروزه از آن غفلت میشود. يكي ديگر از وعدههای شام میتواند علاوه بر آبگوشت، مصرف سيراب و شيردان گوسفند باشد كه شبيه آبگوشت پخته میشود و نيازی هم به نخود و سيبزميني ندارد. در اينجا تعدادی خورشت مفيد ديگر را علاوه بر اين دو (آبگوشت و قيمه) معرفی ميكنیم.
1. خورشت كرفس
به شرط آن كه كرفس آن، آبپز بوده باشد و با گوشت گوسفند همراه باشد. در ضمن كرفس خاصيت ضد چربی نيز دارد.
2. خورشت كدو
با کدو میتوان چند نوع غذا تهیه کرد. همچنین میتوان قيمه را به جای اینکه همراه با بادمجان (قیمه بادنجان) بپزید، آن را با كدو پخت و مصرف كرد. بادمجان مانند لوبیا از ارزش غذایی پایینی برخوردار است. به همین دلیل بهتر است در تهیه قیمه از کدو استفاده شود. چرا که کدو ارزش غذایی بالایی دارد و خاصیتهای آن بر کسی پوشیده نیست.
3. سوپ
سوپ در فرهنگ ایرانی با نام شوربا شناخته میشود. در حال حاضر به سوپ به چشم پيشغذا يا غذای بيمار نگاه میشود. در حالیکه كه اگر لااقل هفتهای يک بار مصرف شود، هم معده سبک و سالمی خواهيم داشت و هم از خاصيت حبوباتی مثل لپه و عدس در سوپ بهره خواهيم برد.
چند توصیه
- ياد بگيريم ابتدای روز را با مصرف صبحانه آغاز كنيم که باید آبکی و آشی باشد. یا حداقل یک لیوان آب جوش ولرم با عسل میل شود. تا زمانی كه گرسنه نشديم (آن هم بسيار گرسنه نه مقداری گرسنگی) به سمت غذا نرويم.
- خود را مقيد به ساعت و وعده غذایی نكنيم و از روی ميل غذا بخوريم نه از روی عادت.
- ياد بگيريم كه از ظرف غذای كوچک استفاده كنيم، چرا كه از نظر روانشناسي اشتها را كمتر كرده و باعث میشود كه كمتر ميل به خوردن غذا داشته باشيم.
- ياد بگيريم طبق فرامين و دستورات ديني و مذهبی غذا بخوريم. يعني صرف غذا با ذكر بسم الله، ابتدای به خوردن با چشيدن مقداری نمک و ختم غذا به چشيدن مقدار كمی نمک و مصرف مقداری سکنجبین شربت شده، خصوصا پس از غداهای خشک و غیر آبکی. قابل ذکر است که جویدن هر لقمه 20 بار عامل سلامتی است. هر چه جویدن لقمه به 40 بار نزدیک شود باعث لاغری در افراد چاق میشود.
منبع
علی اکبر خدابخشی