آلودگی هوا از مشکلات شایع در سراسر جهان و مخصوصا در شهرهای صنعتی و پرجمعیت است. وجود بیش از اندازه ذرات معلق در هوا سالهاست که سلامت انسانها را به خطر انداخته است. در ادامه برای مقابله با آلودگی هوا طب سنتی را به کمک میطلبیم.
غذاهای مناسب برای آلودگی هوا
مواردی که در ادامه معرفی شدهاند، خوراکیهای مناسب برای آلودگی هوا هستند:
- انار شیرین یا کمی مایل به ترش
- سیب شیرین
- گلابی شیرین
- پرتقال شیرین
- سالاد کاهو (با هویج رنده شده، روغن زیتون و آب نارنج طبیعی)
- سوپهای سبزیجات (با زرشک، هویج رندهشده، شلغم و به)
- غذاهایی که در آنها سیر یا پیاز و سرکه باشد.
- دمنوش گل گاوزبان همراه ریشه سنبل الطیب و بهارنارنج
مقابله با آلودگی هوا در طب سنتی
برای روشها و تدابیر آلودگی هوا طب سنتی موارد زیر را پیشنهاد میکند تا بتوانید برای مقابله با آلودگی هوا از آنها استفاده کنید:
- به گفته متخصصان طب سنتی بعضی از خوراکیها خاصیت خنثیکنندگی دارند و با مصرف آنها مواد سمی موجود در هوا که وارد بدن شده است تا حدی از بین میرود. برای مثال مصرف میوهها و سبزیجات تازه شامل اسفناج، کلم، کاهو
- سالاد شامل کاهو، هویج رندهشده، روغن زیتون با کمی آب نارنج طبیعی، کرفس، گوجهفرنگی، جوانه گندم، سیر، پیاز، تره، شوید، جعفری، لیموشیرین، نارنگی، پرتقال، انار شیرین یا کمی مایل به ترشی، انبه، سیب، طالبی، کیوی و… از جمله خوراکیهایی هستند که در هوای آلوده باید در برنامه غذایی روزانه خانوادهها قرار بگیرند.
- خوردن سالاد کاهو همراه با هویج رندهشده و کرفس خردشده، با روغن زیتون و مقدار کمی آب نارنج طبیعی بسیار مفید است. میتوان از سبزیجات خردشده معطر، آرامبخش و مقوی قلب مانند ریحان نیز در سالاد استفاده کرد. مصرف سالاد به ویژه برای مبتلایان به یبوست، افزایش چربی خون، چاقی و کبد چرب از دیگر تدابیر کاهش ضررهای آلودگی هواست.
- همچنین مصرف غذاهای دریایی، لبنیات، به ویژه شیر و ماست کمچرب و دوغ، تخم مرغ، زیتون، جگر، غلات و نانهای سبوسدار (نان سنگک و نان جو دو سر) و آجیل (پسته، بادام، فندق و گردو) هم جذب مواد سمی ناشی از استنشاق هوای آلوده در بدن را تا حدود زیادی کاهش میدهند.
- بوییدن برگ اکلیل کوهی (رزماری) یا بهارنارنج یا عرق آنها، بوییدن برگ شمعدانی عطری بسیار مفید است. همچنین افزودن آنها به چای طبیعی بهویژه برای افراد مبتلا به خستگی ذهنی و کاهش هوشیاری در زمان آلودگی، بسیار مفید است.
- این در حالی است که بسیاری از متخصصان طب سنتی مصرف لبنیات کمچرب را مهمترین توصیه برای مقابله با آلودگی هوا عنوان میکنند و بر این باورند افرادی که لبنیات کمتری مصرف میکنند بیشتر دچار عوارض ناشی از تنفس هوای آلوده میشوند. البته مصرف لبنیات برای دارندگان گروههای خونی O و A به هیچ عنوان مناسب نیست.
- نوشیدن آب ولرم کافی هم باعث تقویت کلیهها شده و املاح اضافی و سموم را از بدن دفع میکند.
طب سنتی و مقابله با آلودگی هوا
- ماسک ضد جوش برای هوای آلوده یکی از مهمترین عوارض آلودگی هوا بروز مشکلات پوستی، به ویژه جوشهای سر سیاه است.
- در چنین شرایطی طب سنتی استفاده از بخور گیاهی را برای مقاله با آلودگی هوا توصیه میکند. کافی است یک قاشق غذاخوری آویشن را با همان مقدار بابونه در یک لیتر آب بجوشانید و ۱۵ دقیقه صورتتان را با این گیاهان دارویی بخور دهید.
- بابونه خاصیت روشنکنندگی دارد و برای هر نوع پوستی هم مناسب است. این ماده در کنار آویشن باعث بهبود جوشهای سرسفید و سرسیاه میشود. برای پاک کردن گرد و غبار از روی پوست هم میتوانید هر شب قبل از خواب صورتتان را با گلاب شستشو دهید. گلاب باعث بسته شدن منافذ پوستی میشود و از بروز جوشهای پوستی پیشگیری میکند.
- مراقب چشمتان باشید! ریزش اشک و قرمزی و التهاب چشمها از جمله عوارض ناشی از آلودگی هوا است. این عارضه با شستشوی روزانه تا حدی قابل پیشگیری است. گاهی این آلودگیها باعث بروز گلمژه میشود. که با گذاشتن نمک روی پلک و مالیدن روغن بنفشه در طول یک تا دو روز درمان خواهد شد.
- دور خوراکیهای چرب و ادویهدار را خط قرمز بکشید. مصرف روغنهای صنعتی و غذاهای سرخشده و چرب از جمله اشتباههای بارز بسیاری از خانواده هاست. مصرف این روغنها تعادل اخلاط چهارگانه در بدن (دم، سودا، صفرا و بلغم) را به هم میریزند. اما در هوای آلوده مصرف آنها خطرناکتر است؛ چون باعث رسوب مواد سمی در خون میشود و زمینه بروز انواع بیماری را فراهم میکند.
- از طرفی در این شرایط باید مصرف خوراکیهایی را که باعث افزایش غلظت خون (گوشت گاو، عدس، بادمجان، سوسیس، کالباس و غذاهای خمیری مثل ماکارونی) و غذاهایی که باعث تولید خشکی در بدن میشوند، محدود کنید.
- برای مثال زردچوبه از جمله ادویههای پرکاربرد ایرانی است که رطوبت بدن را کم میکند و در هوای آلوده باید کمتر استفاده شود. همچنین فلفل باعث افزایش دمای بدن و کاهش رطوبت میشود و جلوی دفع سموم ناشی از استنشاق هوای آلوده را میگیرد.
درمان سردرد در هوای آلوده
برای درمان آلودگی هوا، طب سنتی نظریاتی مرتبط با مشکلاتی که به وجود میآید ارائه کرده است. برای سردرد پیشنهادات عبارتاند از:
- به گفته متخصصان طب سنتی نوشیدن روزانه یک فنجان عرق کاسنی همراه عرق شاتره (نسبت دو سوم کاسنی و یک سوم شاتره) و همچنین عرق ترکیبی اسطوخودوس سردرد ناشی از آلودگی هوا را تسکین میدهد. کافی است یک فنجان عرق اسطوخودوس را با همان مقدار عرق سنبلالطیب و آب مخلوط کرده و روزی یک تا دو فنجان میل کنید.
- این عرق ترکیبی با نام «عرق جادویی درمان قطعی سردرد» در بسیاری از عطاریها به فروش میرسد. شما میتوانید برای اطمینان بیشتر خودتان این عرقها را با هم ترکیب کنید.
- از طرفی مخلوط کردن چند قطره آب با بادام تلخ کوبیده شده و ماساژ سر با این پماد گیاهی، قرار دادن برشهای نازک لیمو روی پیشانی، ماساژ پیشانی با سرکه و بو کردن ریحان و برگ نعناع هم گزینههای مناسبی هستند.
- پاکسازی بدن زیر نظر یک متخصص طب سنتی به همه افراد توصیه میشود. البته راهکارهای خانگی زیادی برای پاکسازی بدن وجود دارد. برای مثال میتوانید سه روز متوالی از رژیم پاکسازی استفاده کنید. یعنی به عنوان صبحانه، ناهار، شام و میانوعده فقط آش گشنیز بخورید. پخت این آش بسیار ساده است و با گشنیز، شنبلیله، تره، جعفری، برگ چغندر یا برگ اسفناج، کمی برنج و البته بدون گوشت و مرغ تهیه میشود.
دمنوش های ضد آلودگی هوا
- متخصصان طب سنتی میگویند مصرف دمنوشهای سنتی برای مقابله با آلودگی هوا و عوارض ناشی از آن مفید است. برای مثال مصرف دمنوش آویشن برای مشکلات تنفسی، به ویژه در مبتلایان به آسم و برونشیت مزمن یکی از بهترین گزینههاست. برای تهیه این دمنوش کافی است مقداری برگ آویشن و یک عدد لیمو عمانی را داخل آب جوش بریزید. سپس اجازه دهید حدود ۱۵ دقیقه دم بکشد. آن را داخل فنجان بریزید و بعد از شیرین کردن با کمی نبات یا عسل روزی دو بار میل کنید. اگر هم برگ آویشن در دسترس نداشتید، میتوانید سراغ پودر آویشن بروید.
- همچنین نوشیدن دمنوش گل گاوزبان و سنبلالطیب برای افراد مبتلا به پرفشاری خون توصیه میشود. کافی است سه قاشق غذاخوری گل گاوزبان، یک قاشق غذاخوری سنبل الطیب، یک عدد لیمو عمانی و یک تکه نبات را در دو لیوان آب جوش بریزید. اجازه دهید تا نیم ساعت دم بکشد و به رنگ قرمز آلبالویی در بیاید. مصرف روزانه یک تا دو فنجان از این دمنوش هم آرامشبخش است و استرس را از بین میبرد و هم از بروز گرفتگی عروق قلب و سکته، به ویژه در هوای آلوده پیشگیری میکند.
کلام آخر
تقویت سیستم ایمنی بدن و استفاده از راهکارهای پیشگیرانه برای مقابله با آلودگی هوا از اهمیت زیادی برخوردار است. پیشنهاد میکنیم قبل از هر گونه تصمیم برای اصلاح رژیم غذایی خود و استفاده از خوراکیهای مختلف، از تناسب آنها با مزاج خود مطمئن شوید. همچنین اقدام خودسرانه برای پاکسازی بدن نیز جایز نیست و ممکن است بیشتر دچار آسیب شود تا اصلاح! جهت شناختن مزاج و مشاوره طب سنتی آنلاین به سامانه آزمون و مشاوره طب سنتی طبایع مراجعه نمایید.