اکثر افراد در هنگام ابتلاء به سرماخوردگی دچار بیاشتهایی یا کماشتهایی میشوند که همین موضوع به شدت آنها را نگران میکند که علت چه میتواند باشد؟ و چه تدبیری بیندیشند که در این زمان دچار ضعف شدید یا کاهش وزن جدی نشوند. بنابراین در این پست از مجله اینترنتی طبایع با ما همراه باشید تا در خصوص کماشتهایی دوران سرماخوردگی، علل و راهکارهای ساده درمانی آن از منظر طب سنتی بحثی داشته باشیم.
تعریف کماشتهایی یا بیاشتهایی در زمان سرماخوردگی
در واقع کماشتهایی یا بیاشتهایی، مقاومت بدن در برابر خوردن هر چیزی که به فرآیند بهبود کمک کند، تعریف میشود. در زمان سرماخوردگی نیز چون بدن به علت بیماری آب خود را از دست میدهد، فرد یا نسبت به خوردن غذا بیمیل میشود یا میترسد که چیزی بخورد.
آیا بیاشتهایی یا کماشتهایی در دوران سرماخوردگی مضر است؟
خیر. در واقع کماشتهایی یا بیاشتهایی در طول دوره سرماخوردگی فرآیندی سودمند در راستای پاکسازی دستگاه تنفس و بهبودی فرد بشمار میرود. بنابراین اصرار به خوردن غذا (مخصوصاً غذاهای سنگین) به ویژه در مورد کودکان توصیه نمیشود و سعی کنید در زمان سرماخوردگی، به اجبار غذا نخورید.
علل رایج کماشتهایی در زمان سرماخوردگی
گاهی اوقات خود بیماری و از دست دادن آب بدن، تنها علت کاهش اشتها نیست و میتواند دلایل زیر را به دنبال داشته باشد:
عوارض جانبی داروهای آنتیبیوتیک و داروهای مسکن و ضدالتهاب
بسته به فرد، برخی از داروها، احساس چشایی را غیرفعال کرده و باعث کندی حرکت غذا در روده شده و احساس پری بعد از خوردن غذا را به فرد میدهند یا باعث تهوع، برگرداندن غذا و سیری کاذب میشوند.
عفونت کردن بدن
وجود عفونت در بدن نیز، میل به غذاخوردن را بدن کاهش داده و فرد را دچار بیاشتهایی یا کماشتهایی مینماید.
عدم داشتن سلامت روانی
اشتهای کسانی که درگیر تنشها، فشارها و استرسهای روحی و روانی یا افسردگی هستند، در زمان سرماخوردگی بیشتر دچار اختلال میشود.
کمبودهای غذایی
افرادی که از کمبود انواع پروتئینها و ویتامینها به خصوص روی در بدن رنج میبرند در هنگام ابتلاء به سرماخوردگی، بیشتر با بیاشتهایی یا کماشتهایی دست و پنجه نرم میکنند.
پیری و افزایش سن
آهسته شدن سازوکار بدن، کم شدن وزن ماهیچهها، ضعف جسمانی و در رأس آنها، کاهش احساس چشایی و ترشحات معدهای در زمان پیری، سبب میگردد تا با کوچکترین بیماری از جمله سرماخوردگی، اشتها از دست رفته یا تقلیل یابد.
راهکارهای سنتی درمان بیاشتهایی و کماشتهایی در زمان سرماخوردگی
- در این شرایط، غذای بیمار باید سبک باشد تا علاوه بر ارزش تغذیهای، عملکردهای دارویی نیز داشته باشد.
سوپ رقیق کم گوشت با هویج و جعفری و مرزه، شلغم و کمی سیر، بعلاوه پودر آویشن شیرازی و دارچین نمونه خوبی از آن است.
حتما بخوانید:دستور پخت آش شلغم و سوپ شلغم برای افزایش اشتها در زمان سرماخوردگی
- در طول روز چندبار آب پرتقال تازه نوشیده شود تا اشتها باز گردد.
- نوشیدن دمنوش نعناع (2 قاشق چای خوری برگهای نعناع خشک شده را در یک فنجان آب داغ بریزید. بگذارید 10 دقیقه بماند) برای درمان سرماخوردگی و افزایش اشتها خالی از لطف نیست.
- بدن را 3 الی 4 بار در هفته با روغن زیتون یا بادام ماساژ دهید تا گرفتگی رگها و عضلات بدن باز شود و اشتها افزوده گردد.
- غذایتان را با سوپ سبزیجات شروع کنید، و به آن فلفل بیفزایید، غذای تند در بهبود سرماخوردگی و تقویت اشتها مؤثر است.