زالو اندازی یک تجربه تاریخی و یک دانش کهن است که ایرانیان مهارت بالایی در به کار گیری آن داشته اند. درمان به وسیله زالو قطعا یکی از اسرار طول عمر است که تمدن جدید به تازگی به اهمیت آن پی برده است.
زالو درمانی (MLT) یا هیرودوتراپی نوعی روش درمانی مکمل و یکپارچه است که با زالوهای مکنده خون استفاده میشود. یک یا چند زالو به پوست ناحیه مشکل دار وصل شده است و هدف این است که بتوانید از بزاق زالو که هنگام تغذیه زالو ترشح میشود استفاده کنید.
زالو درمانی قرن هاست که مورد استفاده قرار میگیرد و اصطلاح زالو از کلمه “laece” (پزشک) ارائه شده است. اولین کاربردهای ثبت شده در مصر باستان مشاهده شد. علاوه بر این، سوابق پزشکی چینی، عربی، آنگلوساکسون، یونان باستان و روم ارجاعات زیادی به زالو درمانی دارند. در قرن 17 اروپا، زالو درمانی به وسیع ترین حوزه کاربرد خود رسید. از دهه 1900، توجه متخصصان پزشکی به این موضوع کاهش یافته است، اما در 30 سال گذشته، زالو درمانی به بخش مهمی از تحقیقات علمی تبدیل شده است.
زالوها در آب شیرین زندگی می کنند و به هرمفرودیت و کرمهای گوشتخوار تقسیم بندی شده اند. آنها به ارتعاشات آب، لمس، نور، گرما، صدا و مواد شیمیایی مختلف حساس هستند. آنها چند بخش دارند و هر بخش دارای اندام های مختلفی مانند گانگلیون ها و بیضه ها است. دو قسمت مکنده برای خزیدن کار میکنند. قسمت قدامی دارای سه فک شامل تعداد زیادی دندان است. آنها معمولاً قسمتهای گرم میزبان را گاز میگیرند و با انقباضات موزون خون او را میمکند.
تا به امروز، بسیاری از مطالعات علمی مکانیسمهای تأثیر زالوها را روشن کرده اند. اگرچه بیش از 100 پروتئین خاص با جرم مولکولی متفاوت در ترشحات زالو مشاهده میشود، اما تعداد کمی از آنها که نقش عمده ای دارند، شناسایی شده است. پس از نیش، زالو باید مسیر مکیدن را ایجاد کند. مهار چسبندگی، تجمع و انعقاد (مهار عملکرد پلاکت ها و اثر ضد انعقادی) افزایش جریان خون و محافظت از خود (فعالیت ضد میکروبی) از کارهایی است که پس از زالو درمانی باید انجام دهید.
اما این تکنیک نیز مانند سایر اعمال یداوی از جمله حجامت، فصد و … آدابی دارد و رعایت کردن این موارد بعد از انجام زالو اندازی ضروری است. اگر میخواهید بدانید چگونه خون زالو را تخلیه کنیم با این مقاله همراه باشید.
نکاتی که باید بعد از زالواندازی رعایت شود
عوارض بعد از زالو درمانی در صورت رعایت نکات ضروری خود را نشان میدهند.
- تا ۴۸ ساعت موضع زالو درمانی با آب معمولی تماس نداشته باشد. البته اگر آب را بجوشانید موردی ندارد.
- موضع زالوها به طور طبیعی ۸ تا ۱۶ ساعت خونریزی دارد و در صورت خونریزی عادی و ملایم نگران نباشید. تحرک کمتر و حالت دراز کش سبب کاهش خونریزی می گردد . پس از ۱۲ ساعت در صورت ادامه خونریزی به پزشک مراجعه کنید یا با مطب تماس بگیرید. نحوه پانسمان زالو درمانی بسیار مهم است.
- ۲۴ ساعت پس از زالو درمانی پانسمان را باز کنید و در صورت خونریزی ضماد گیاهی انعقاد را روی موضع بریزید و مجددا پانسمان کنید و برای رفع سریع جای نیش زالو از روغن بادام تلخ روی موضع استفاده کنید.
- گاه خارش موضعی زالو پس از ۲۴ ساعت شروع می شود و گاهی تا یک هفته ادامه دارد و در صورت خارش محدود از روغن بنفشه یا روغن گشنیز یا روغن کافور یا روغن بادام تلخ استفاده کنید و در موضع زالو استعمال کنید. در موارد خارش شدید به مطب مراجعه کنید.
- پس از زالو درمانی تا ۲۴ ساعت مقاربت جنسی نداشته باشید.
- پس از زالو درمانی استراحت فیزیکی و بدنی و حتی استراحت فکری (پرهیز از تنش, مطالعه, تلویزیون, مهمانی یا …) توصیه می شود. (حدود ۸ ساعت )
- تا ۲۴ ساعت نمک, تخم مرغ, ماهی و ترشی جات و به طور کل سردی جات مصرف نشود.
- تماس سرما و آب سرد با موضع زالو سبب خارش شدید و تورم می گردد.
- علائم عفونت زالو را جدی بگیرید.
بعد از انداختن زالو بیشتر از غذاهای معتدل مصرف کنید
- به طور کلی غذاها و ادویه و میوه های بسیار گرم و بسیار سرد پس از زالو درمانی ممنوع و مضر می باشد.و بیش تر از غذاهای معتدل نظیر کرفس, جو, آبگوشت, گلابی, شیر برنج, قیمه, سیب, سوپ جو, سکنجبین, سرکه شیره و … باید استفاده کرد. البته شربت گلاب با عسل یا آب انار بعد از زالو درمانی خیلی مفید است.
- مصرف غذاهای سنگین, مقوی و چرب (مانند دل, جگر, قلوه و…) و پرخوری پس از زالو درمانی بسیار ضرر دارد. چون این مواد مولد خون غلیظ و کثیف هستند و اثر زالو درمانی را به شدت کاهش می دهد.
- پس از زالو درمانی حتی المقدور کم تر سرپا بایستید و پیاده روی کم تر داشته باشید.
- خواب پس از زالو درمانی تا ۶ ساعت ممنوع است .به علت مزاج سرد خواب.
- مصرف غذاهای شور و حمام گرم پس از زالو درمانی جایز نیست( هر ۸ ساعت یک لیوان شربت عسل تا ۳ روز ) مصرف شربت عسل, آب انار و گلاب, مالت جو و شربت زعفران و بیدمشک پس از زالو درمانی مفید است.
- ندرتا پس از زالو درمانی عوارضی نظیر تب و تپش قلب, ازدیاد فشار خون, اضطراب, سردرد, سردی و لرزش بدن, رنگ پریدگی, تهوع و … پیش می آید که پزشک شما را راهنمایی خواهد کرد. (این عوارض موقت و مقطعی بوده و جای نگرانی ندارد)
- تا بیست و چهار ساعت پس از زالودرمانی مصرف تخم مرغ و غذاهای حاوی تخم مرغ ممنوع است.
- غذاهای بسیار تند و تیز وبسیار ترش و بسیار شیرین تا بیست و چهار ساعت ممنوع است.(ادویه و کتلت و…).
بعد از زالو درمانی ماءالشعیر بنوشید!
- در صورت عطش وخشکی دهان پس از زالودرمانی ماء الشعیر و شکر سرخ هر هشت ساعت میل شود.
- جهت جبران خون از دست رفته ۵ شب هر شب یک سیخ گوشت گوسفند کباب شده (بدون نان و برنج) خالی میل نمایید (بجای شام)با سماق و لیمو ترش و عسل میل شود کاملتر خواهد بود. شیره انگور نیز استفاده شود.
- زالو ها وقتی از خونخواری سیر شوند خود به خود منطقه را رها می کنند باید صبر کرد تا مقداری خونریزی ادامه یابد.
- به توصیه ی اغلب اطبای سنتی بهتر است با بادکش کردن موضع زالو درمانی مقدار بیشتری خون و مواد مضر را بیرون کشید.
- محل را با یک ماده ضدعفونی کننده مانند دم کرده صاف شده آویشن یا آب جوشیده ولرم شستشو داده , تمییز می کنیم و سپس پودر زردچوبه , خاکستر باقلا و… روی محل خونریزی (نیش زالوها) می ریزیم.
- خونریزی بعد از افتادن زالوها نقش مهمی در بیرون راندن کثافات خون دارد . بنابراین توصیه می کنیم که مانع ادامه خونریزی نشوید و هیچ نوع نگرانی به خود راه ندهید چرا که پس از گردش آب دهان زالو در داخل رگ های بدن و حل کردن غلظت ها و رسوبات دیواره رگها, خون آلوده ی متاثر از بزاق دهان زالو به تدریج در طول چند ساعت از محل نیش زالو خارج می شود. سپس خونریزی به خود ی خود بسته شده و خون منعقد می شود.
- در صورت بروز عفونت در محل زخم زالو که علامت آن با سفید و سرخ شدن دور زخم و دردناکی و ورم مشخص می شود برای گرفتن داروی ضدعفونی کننده به طبیب خود مراجعه کنید.
- در صورت ضعف و سرگیجه, بیمار سریعا دراز بکشد و پاها را بالا نگه دارد و سر را روی زمین قرار دهد و به او شربت گلاب, زعفران یا بیدمشک بدهید.
حجت
سلام من زالو برای عصب پشت گردن انداختم لطفا بگین میشه بعدش سیگار کشید یا چند وقت بعدش میشه کشید ممنون
حجت..
سلام بعداز زالو درمانی پشت عصب گردن میتوان سیگار کشید،اگ نمیشه بگید تا چند وقت باید اجتناب کنیم؟؟
کامران
من زالو انداختم روی پاهام پاد داشت پای چپم خوب شد اصلا فکرشو نمیکردم کلی دکتر رفتم اصلا تشخیص ندادن علت ورم پاهام چی بود با یه زالو خوب شد