بررسی خواص و مزاج جو در طب سنتی
خواص و مزاج جو در طب سنتی بدین قرار است:
- مزاج آن سرد و خشک است.
- مصرف آن باعث تسکین حرارت بدن و جلوگیری از غلبه صفرا و خون میشود.
- برای پیشگیری از تشنگی مصرف آن توصیه میشود.
- مصرف آش ساده جو در تب های گرم مفید است.
- حرارت اعضای درون را تسکین میدهد. لذا در معده و کبد گرم مفید است.
- جو برای لاغر کردن مخصوصاً برای ورزشکارانی که کارهای سنگین انجام میدهند مناسب است.
- نان جو در درمان اسهال و تبهای گرم که با ضعف معده همراه نباشد مفید است.
- در تسکین سرفه خشک موثر است.
- در سردرد های گرم مفید است.
- جو ادرار آور و قابض است و سبب قبض طبع میشود.
- فرنی جو بهترین غذا برای اطفال است و باعث تقویت و افزایش وزن آنها میشود.
روش از بین بردن خشکی جو
- اگر جو را نيم كوب كنید و با آب بپزید خشكی آن از بين میرود. (به خاطر رطوبتي كه از آب كسب میكند)
بهترین شیوههای مصرف جو
- استفاده از جو به صورت ماء الشعیر، نان جو، سویق،فرنی، آش و سوپ از بهترین شیوه های مصرف جو میباشد.
- سوپ جو و آش جو به دلیل خنک بودن از بهترین غذاها برای رفع عطش و تسکین حرارت بدن در فصل گرماست. اگر خوب پخته باشد پیش غذای مناسبی است.
- بیماران مخصوصا افرادی که تب و عطش دارند، مصرف سوپ جو و آب جو مصرف گزینه مناسبی برایشان است.
طرز تهیه آرد جو برای پخت فرنی
جو را بو داده (تا حدی که نه خام باشد و نه بسوزد) سپس یک مرتبه با آب گرم و یک مرتبه با آب سرد بشویید، سپس خشک کرده و آرد و الک نمایید. سپس با این آرد و قدری شکر، فرنی بپزید.
طرز تهیه آب و لعاب جو
جو را با 14 برابر آب بجوشانید و زمانی که جو ها حالت شکفته گرفت شعله را خاموش کرده محتویات آن را از صافی رد کنید و لعابش را بخورید ( جهت رفع عطش و تسکین حرارت بدن در فصل گرما).
عوارض زیاده روی در مصرف جو و مشتقات آن
- نفخ شکم و تولید باد معده
- آسیب به مثانه و روده و نارسایی و ضعیف شدن آنها
مصرف افراطی جو برای چه کسانی مضر است؟
- افرادی که مشکلات گوارشی از جمله نفخ معده دارند.
- افراد با معده مرطوب
- افراد سرد مزاج
بنابراین، مصرف جو در افراد گرم مزاج و در فصول گرم سال مناسب است.
مصلحات جو و مشتقات آن
- برای دفع عوارض مصرف طولانی نان های جو از عسل یا خرما استفاده شود یا نان جو همراه با آبگوشت و مقداری ادویه مصرف شود.
- روغن کنجد، روغن زیتون, عسل، روغن یا کره گاو و گوسفند و بز و ادویه هایی مانند رازیانه، انیسون در رفع سردی و نفخ کنجد مؤثرند.