عدس یکی از حبوبات پرطرفدار و بسیار مفید برای سلامتی است که به استفاده از آن در طب سنتی نیز تاکید شده است. عدس سرشار از پروتئین گیاهی، پتاسیم، فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی نظیر ویتامین B9 و اسید فولیک است که همگی باعث شدهاند خواص این محصول بالاتر رود. در این مقاله قرار است در خصوص این خواص و این که عدس گرم است یا سرد نکاتی را بیان کنیم. پس همراه ما باشید.
بررسی خواص و طبع عدس در طب سنتی
قطعا شما با عدس و این که ماهیت آن چیست اشنایی دارید اما با وجود این افرادی زیادی هستند که هنوز نمیدانند طبع عدس گرم است یا سرد؟ خواص و طبع عدس در طب سنتی بدین قرار است:
- طبع عدس سرد و خشک است.
- نزله گرم ( نزله زرد همراه خارش و سوزش که معمولاً در افراد گرم مزاج رخ میدهد) را درمان میکند.
- عدس به کاهش خونریزی قاعدگی در افرادی که خون قاعدگی آن ها زیاد است کمک میکند. البته در خانم های با مزاج خشک باعث تأخیر در قاعدگی میشود.
- عدس به دليل مزاج سرد، براي گرم مزاجان عارضه كمتری دارد و مفيد است؛ در افراد با مزاج گرم و تر سبب کاهش حرارت خون میشود.
- خوردن عدس برای درمان و کاهش جوش يا دملهای پوستی ناشي از گرمی مزاج مفید است.
- مصرف عدس با آبغوره یا کمی سرکه و مقداری گلپر، برای درمان بیماریهای ناشی از گرمی، مفید است.
- از عدس برای پخت عدسی نیز استفاده میشود که این مسئله شاید برای عدهای مهم باشد که بدانند طبع عدس پخته و یا خام تفاوتی دارد یا خیر؟ در جواب باید گفت طبع عدسی همانند طبع عدس خام است و هیچ گونه تفاوتی با عدس خام ندارد.
مضرات مصرف عدس
اگرچه عدس خواص زیادی را با خود به همراه دارد اما مضرات آن نیز کم نیست از اینرو بهتر است به آن توجه کنید.
- عدس نفاخ است و هضم آن مخصوصاً برای معده های ضعيف، مشكل است،
- در اثر هضم عدس خون سوداوی (خون تیره و غلیظ) توليد میشود.
سودا در حد كم برای رقت قلب و برای افرادی كه اصلاٌ متاثر نمیشوند یا نمیتوانند گریه کنند میتواند مفيد باشد. - عدس تا حدودی قابض است و به دليل افزايش ماده سودا، زمينه بروز واريس، هموروئيد و تودههای درون اعضا و زير پوست را هموار میكند.
- عدس برای قوای جنسی مضر است.
عوارض مصرف بیش از حد عدس
- ضعف بینایی
- گرفتگی عضلات
- موهای زائد
- لک و خال های تيره پوستي
- تغيير حالت يا شكستن ناخن
- اختلال خواب يا كابوس
- افزایش غم و اندوه
- زیاده روی در مصرف عدس، خصوصاً در مزاجهای سرد و خشک باعث افزايش فكر و خيال، توهم، بدبينی، ترس و وحشت يا اصطلاحاً ماليخوليا خواهد شد.
مصرف عدس برای چه افرادی توصیه نمیشود؟
از ديدگاه طب سنتی با توجه طبع عدس، این محصول جزء غذاهايی است كه برای افراد سرد مزاج مخصوصاً افراد دارای مزاج سرد و خشک و افراد با معدههای ضعیف توصيه نمیشود.
مصلحات عدس
حالا که متوجه شدید طبع عدس چیست بهتر است در خصوص مصلح آن نیز بیشتر بدانید تا بتوانید راحتتر طبع آن را متعادل سازی کنید. عدس را بهتر است همراه مصلحاتی از قبیل روغن یا کره گاو و گوسفند و بز، روغن کنجد، روغن بادام شیرین، سرکه و ادویههایی مانند پونه، مرزه، زعفران و گلپر مصرف کرد.
نتیجه
یکی از خونساز ترین حبوبات که خواص زیادی برای ان در طب سنتی نیز ذکر شده است مربوط به عدس میباشد. در این مقاله در خصوص عدس و طبع عدس نکاتی را بیان کردیم. امیدواریم استفاده از این مقاله برای راهتمایی شما در خصوص این محصول و این که طبع عدس گرم است یا سرد مفید بوده باشد.
علی
خیلی چیزها در مورد عدس یاد گرفتم خیلی ممنون