حتما شما هم به واژههایی با پیشوند «پزشکی» یا «طب» برخوردهاید. این واژهها و اصطلاحات مانند طب رایج یا مدرن، طب سنتی، طب مکمل، طب فولکلور، طب جایگزین و طب تلفیقی یا ادغام یافته چه تعاریفی دارند؟ جایگاه آنها در حفظ و ارتقاء سلامتی و درمان بیمارها چیست؟ در این پست تعاریف و ماهیت این واژهها را به صورت خلاصه مرور میکنیم.
تعریف طب
- از منظر منابع مکتوب پزشکی ایرانی علم طب علمی است که به واسطه آن احوال بدن انسان از نظر صحت و مرض شناخته میشود. اگر سلامت پا برجاست آن را حفظ کرده و اگر از دست رفته آن را بازمییابد (کلیات طب سنتی ایران).
- نکته مهم در این تعریف این است که هدف پزشکی و وظیفه پزشک را حفظ تندرستی انسان دانسته و درمان را در اولویت بعدی قرار داده است. این دیدگاه حتی بسیار متعالیتر از آن چیزی است که امروزه در پزشکی رایج با عنوان طب پیشگیری مطرح شده است.
تقسیم بندی علم طب
دانش پزشکی به دو بخش تقسیم میشود: طب نظری و طب عملی
طب نظری
دانشی است که چگونگی عملکرد طبیعی و تغییرات بدن انسان را در نظر میگیرد. همچنین عوامل مؤثر بر بدن را که منجر به سلامتی یا بیماری میشوند را بررسی میکند. در نهایت، پزشک با توجه به این عوامل به تشخیص میرسد. طب نظری شامل سه بخش است:
- امور طبیعیه: اموری هستند که هستی، قوام و حفظ کمالات جسمی بدن انسان، بر آنها مبتنی است.
- اسباب و علل: علت ایجاد تغییرات در بدن انسان و عوامل مؤثر بر آن و چگونگی بروز بیماری را بررسی میکند.
- دلایل و علائم: به بررسی علائم و نشانههایی مانند نشانههای مزاجی، نبض و ادرار شناسی میپردازد. این طب پزشک را برای تشخیص حال سلامت یا بیماری راهنمایی میکند.
طب عملی
شامل علم و عمل به روشهایی است که برای حفظ یا بازگرداندن سلامتی به کار میروند.
طب عملی خود شامل سه بخش است:
- تدابیر: که شامل مدیریت بر رفتارها، سیستمهای تغذیهای و سایر عوامل مؤثر بر سلامتی است.
- دارو درمان: که شامل استفاده از عوامل گیاهی، حیوانی و معدنی است.
- اعمال دستی: مانند ماساژ، حجامت و سایر اعمال فیزیکی.
آشنایی با اصطلاحات رایج در علم طب
طب رایج یا مدرن (Current or Modern Medicine)
- منظور از طب رایج یا نوین، دانش پزشکی مبتنی بر شواهد اثبات شده است.
- شواهد مطالعات و کارآزماییهایی هستند که اثربخشی روشها و درمانهای تجربی را بررسی میکنند.
- جزئیات تشخیص، درمان و عوارض احتمالی در این روش بسیار اهمیت دارد.
- هر چند سال یکبار (اغلب 4 تا 6 سال)، منابع تخصصی پزشکی براساس یافتههای جدید به روزرسانی میشوند.
- براساس تعداد مطالعات و موضوعات تخصصی مورد مطالعه در این دوره زمانی، بسیاری از قوانین قبلی تغییر مییابند.
تاریخچه مختصر طب مدرن
- تاریخچه پزشکی با استفاده از این شیوه به قرن 19 میلادی میرسد. شیوه مرسوم پزشکی قبل از این تاریخ، استفاده از تجارب بالینی و سنتی پزشکان بود.
- قابل ذکر است که کتاب قانون ابن سینا یکی از منابع علمی معتبر پزشکی قبل از این تاریخ بود که سالها به عنوان کتاب درسی معتبر در دانشکدههای پزشکی اروپا تدریس میشد.
طب سنتی (Traditional Medicine)
- براساس تعریف سازمان جهانی بهداشت، طب سنتی مجموعهای از دانش، مهارت و شیوههای مبتنی بر نظریهها، باورها و تجارب بومی در فرهنگهای مختلف است.
- با توصیه این سازمان، دستورالعملهای طب سنتی صرف نظر از این که با اطلاعات پزشکی جدید، قابل توضیح باشند یا نباشند، به منظور حفظ سلامتی و همچنین در پیشگیری، تشخیص، بهبود و یا درمان بیماریهای جسمی و روانی به کار گرفته میشود.
- نکته قابل توجه در طب سنتی، ریشه فرهنگی و بومی این طب است. در مناطق جغرافیایی متفاوت، طبهای سنتی متفاوت وجود دارند که هم در نظریهها و هم در حیطه درمانی مانند نوع گیاهان دارویی بومی و کارهای دستی تفاوت دارند.
- آنچه را که پیشینیان ما بر پایه تجارب و فرهنگ کشورمان جمعآوری و جمعبندی کردهاند را طب سنتی ایران مینامیم. بنابراین طب سنتی هر کشوری مختص آن کشور است.
- مطالعات انجام شده در کل دنیا، تمایل روز افزون مردم به استفاده از این طب را نشان میدهند.
- نگاهداشت سلامتی، بهترین رویکردی است که طبهای سنتی به آن توجه دارند.
- بسیاری از مردم عمل حجامت را معادل با طب سنتی میدانند، در صورتی که حجامت تنها یکی از روشهای درمانی در طب سنتی است. این روش درمانی باید با صلاحدید پزشک صاحب نظر در این زمینه و با رعایت تدابیر لازم در قبل و بعد از آن انجام گیرد.
تاریخچه مختصر طب سنتی
- تاریخ طب سنتی به قدمت تاریخ پیدایش انسان است. بسیاری از نظریههای بنیادین طب سنتی بر پایه نظریههای فلسفی و تفکرات کلینگری به جهان هستی است.
- مقرون به صرفه بودن، در دسترس بودن، اثرات مثبت به خصوص در پیشگیری و درمان بیماریهای مزمن و بیضرر بودن از نکات مثبت این طب است.
- البته مواردی مانند نبود داروهای استاندارد یا درمانگران قابل اعتماد، داروهای گیاهی یا معدنی ناخالص و تقلبی، احتمال وجود تداخل با داروهای پزشکی رایج از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
- این طب هنوز در بسیاری از کشورهای آفریقایی به عنوان مرجع اصلی پیشگیری و درمان بیماریها محسوب میشود.
- استفاده از آن بدون در نظر گرفتن شواهد طب رایج میتواند منجر به تأخیر در تشخیص یا تشخیص اشتباه و یا تداخل در تشخیص و درمان شود و سلامت فرد را با محروم کردن از درمانهای مؤثر رایج به خطر بیندازد.
آیا طب سنتی همان طب اسلامی است؟
- گاهی به اشتباه طب سنتی را همان طب اسلامی فرض میکنند. لازم به ذکر است تعالیم و دستورات درمانی که توسط پیامبر اکرم (ص) ومعصومین توصیه و ارائه شده است، فراتر از اصول علمی است ولی در قالب یک مکتب درمانی به شمار نمیآید.
- از طرف دیگر زمان و اقلیم و شرایط و شرح حال هر بیمار در زمان توصیه دستورات درمانی از سوی پیامبر(ص) و امامان باید مورد توجه قرار گیرد.
- بسیاری از سفارشهای تغذیهای درمانی معصومان ویژه مخاطب یا مخاطبان همان ظرف زمانی و مکانی بوده است. از همین رو نمیتواند به عنوان طب اسلامی معرفی به عنوان نسخه عمومی استفاده شود. حتی عسل که فیه شفاء للناس (نحل69) است نیز خوردن آن برای همه شفاء نیست. بلکه ضماد دیگر فراوردههای آن نیز مورد شمول است.
- اوامر تغذیهای معصومان در بسیاری از مواقع در برابر کسانی بوده است که زعم بر کراهت داشتهاند. مثلا به خاطر رواج اندیشههای مزدکی، هندویی و برخی گرایشات مسیحی در نهی از خوردن گوشت حضرت به صورت امر میفرماید: گوشت بخورید. و این امر در برابر گمان نهی است.
- نواهی تغذیهای معصومین نیز ویژه مخاطبین در زمان مکان خاص بوده است مانند نهی از خوردن ماهی که برای لشگریان در هنگام جنگ زیرا باعث سستی میشده است.
تفاوت طب سنتی با طب اسلامی
- تفاوت طب اسلامی با انواع دیگر طب، نه در روش بلکه در جهانبینی آن است. از همین رو در طب اسلامی میتوان از روش سنتی یا مدرن بهره برد.
- طب اسلامی بر اساس توحید اعتقاد به حکمت قدرت لایتناهی خداوند متعال بوده و نظام علی را به عنوان سنت الهی حاکم بر خلقت در بیماری درمان پذیرفته است.
- در طب اسلامی خدمات کادر درمانی (از پزشک پرستار گرفته تا دیگر زحمتکشان این مجموعه) به انسان بیمار به عنوان خلیفه خداوند در زمین، از نعمتهای الهی موجب ذخایر اخروی شمرده میشود. ان حوایج الناس الیکم من نعم الله علیکم فلا تملوا النعم (امام حسین.ع) نیازهاى مردم به شما از نعمتهاى خدا بر شماست از آنها ملول نشوید.
- در طب اسلامی همان گونه که بیماری از ناحیه خداوند است دارای حکمتهایی دانسته شده است، مبارزه با بیماری یافتن درمان نیز از واجبات شمرده شده است.
- در طب اسلامی تمامی داروهای گیاهی، معدنی و شیمیایی مخلوق خداوند بوده و از نوعی شعور برخوردارند. از این رو ارتباط پزشک کادر درمانی به ویژه بیمار با خالق میتوانند داروها را موثرتر یا بیاثر کند. و ان من شیء الا یسبح بحمده ول کن لا تفقهون تسبیحهم (اسراء/44). در این زمینه تفاوتی بین هیچ یک از مخلوقهای الهی از داروهای گیاهی مفرد تا داروهای مرکب، گیاهی، معدنی یا شیمیایی نمیباشد. قرص، آمپول، سرم همه اینها باز هم مخلوق الهی بوده و خواص آن از جانب حق تعالی قرار داده شده است.
طب سنتی ایران (Traditional Iranian medicine)
- همانطور که بیان شد، آنچه را که پیشینیان ما بر پایه تجارب و فرهنگ کشورمان جمعآوری و جمعبندی کرده اند را طب سنتی ایران مینامیم.
- طب سنتی ایران را طب مزاجی یا طب اخلاطی نیز میگویند؛ زیرا اساس تشخیص و درمان بر مبنای تعیین مزاج در حالت صحت و در حالت بیماری است.
طب مکمل (Complementary Medicine)
- طب مکمل به مجموعه گستردهای از شیوههای مراقبتهای بهداشتی اشاره دارد که مانند طب سنتی بخشی از فرهنگ و سنت یک کشور نیست. از طرفی به طور کامل با سیستم بهداشتی و درمانی رایج تطابق ندارد.
- درواقع، طب مکمل مجموعه پراکندهای از روشهای تشخیصی و درمانی سنتی است که اثرات آنها تا حدودی در مطالعات جدید بررسی و گزارش شده است.
- طب مکمل مانند طب سنتی بر نظریههای پایهای و فلسفی کار نمیکند و به عنوان روشی کمکی در طب رایج مورد استفاده قرار میگیرد.
- این اصطلاح در برخی کشورها به جای طب سنتی به کار میرود ولی برعکس آن محدود به کشور یا منطقه خاصی نیست.
- به عنوان مثال وقتی طب سنتی از کشور چین وارد کشور ایران میشود، نام آن را طب سنتی نمیگذاریم بلکه میگوییم «طب مکمل» یعنی تکمیل کننده درمان پزشکی رایج.
طب جایگزین (Alternative Medicine)
- به مجموعه روشهای تشخیصی و درمانی که اثربخشی آنها از دیدگاه دانش پزشکی رایج اثبات نشده یا رد شده، طب جایگزین میگویند.
- براساس این تعریف طب سنتی، هومئوپاتی، انرژی درمانی، سنگ درمانی، گیاه درمانی و … در این مجموعه قرار میگیرند.
- از این موارد با عنوان «شبه علم» در مقابل علم پزشکی رایج نام برده میشود.
- طب جایگزین یک اصطلاح کلی و قدیمی است، هرچند هنوز هم گاهی همراه با اصطلاحات طب مکمل و سنتی مورد استفاده قرار میگیرد.
- با توجه به استراتژیهای سازمان جهانی بهداشت در مورد طب سنتی و مکمل، استفاده از واژه «جایگزین» در پزشکی اشتباه است.
طب فولکلور (Folk medicine)
- Folk کلمه لاتینی به معنای «توده مردم و عامه» است. این طب هیچ مبنای علمی ندارد و فقط تجربیات عامه مردم در زمینههای مرتبط با سلامتی و بیماری است. این تجربیات به صورت سینه به سینه منتقل شده و اغلب آمیخته با خرافات است.
- درکتابهای مرجع طب سنتی مشاهده میشود که دانشمندان طب سنتی مانند ابن سینا و رازی از افرادی صحبت میکردند که مجموعهای از خرافات را با عنوان طب به مردم منتقل کرده و سلامتی ایشان را به خطر میاندازند.
- به نظر میرسد مداخلات بیاساس افراد غیرمتخصص در حیطه مهم سلامتی به قدمت تاریخ پزشکی است.
تلفیق طب سنتی و طب مدرن
طب تلفیقی یا ادغام یافته (Integrative Medicine)
- سازمان جهانی بهداشت، ادغام دستاوردهای طب سنتی در نظام سلامت عمومی را به عنوان هدف نهایی از ارائه مجموعه استراتژیهای طب سنتی بیان نموده است.
- با استفاده از این رویکرد، دستاوردهای این طب به صورت همزمان با طب رایج مورد استفاده قرار میگیرد. در نتیجه عوارض ناشی از اشتباهات تشخیصی و درمانی استفاده از طب سنتی به تنهایی کاهش مییاد. همچنین بهرهگیری حداکثری از منافع هر دو گزینه طبی به صورت همزمان قابل دسترسی است.
- سازمان جهانی بهداشت راهکارهای متعددی جهت دستیابی به این روش ارائه داده است. به عنوان مثال: تاسیس رشته تخصصی طب سنتی. این رشته با هدف آشنایی پزشکان مسلط در طب رایج با مفاهیم طب سنتی تاسیس شده است.
- البته مفهوم طب تلفیقی بسیار گستردهتر است. هدف طب تلفیقی، در نظر گرفتن همه ابعاد جسمی، روحی، عاطفی، اجتماعی، معنوی و محیطی مرتبط با سلامتی افراد است.
- دسترسی به طب تلفیقی کار سادهای نیست و نیازمند مطالعه عمیق هر دو طب به صورت هدفمند است. این امر با حضور فعال متخصصین بالینی و طب سنتی در قالب تیم تحقیقاتی و درمانی امکانپذیر است.
- به تدریج راهکارهای تلفیق طب سنتی و پزشکی رایج در بیماریهای مختلف به خصوص در زمینه بیماریهای دستگاه گوارش را در قالب نوشتههای ساده منتشر میکنیم.
منبع: با سپاس از دکتر مریم عظیمی، دکتر مرتضی مجاهدی، دکتر مهدی فلاح و محمد شمس الدین دیانی، سعید نمازی زادگان
اشرف ظریفهوشیار
سلام و خداقوت، تعاریف جامع و مانع و کاربردی. خیلیممنونم.
حسین
سلام. خیلی مطالب مفیدی بود مرسی
محمدرضا میر
سلام و عرض ادب، سپاس از لطف شما دوست بزرگوار
مریم رستمی
مقاله بسیار کامل و جامعی بود
محمدرضا میر
سپاس از لطف و محبت شما؛ خداروشکر براتون مفید بوده
امیرحسین سالاری
مقایسه جالبی بود
با این توضیحات شما در واقع نمیشه گفت که طب سنتی جایگزین طب جدید بشه و دیگه همه چی حل میشه
درسته؟
یعنی استفاده از هر نوع طبی باید سر جای خودش اتفاق بیفته!
محمدرضا میر
سلام و عرض ادب
بله دوست عزیز، دقیقا همینطوره که فرمودید، طب سنتی با یک دیدگاه کلی و متفاوت به بدن شما نگاه میکنه، مبحث مزاج وارد عمل میشه، اما این به معنی جایگزینی کامل طب سنتی به جای طب نوین نیست و نمیشه گفت تمام دردها و مریضیها در طب سنتی درمان دارند یا قابل درمانند، چون طب سنتی یک پروسه زمانبر هست و برخی از بیماری های به صورت اورژانسی نیاز به اقدام فوری و یا حتی جراحی دارند مانند توده های سرطانی، آپاندیسیت های حاد که در این موارد طب سنتی در کنار طب نوین باعث میشن روند درمان سریعتر رخ بده
از طرفی چیزی که مهمه این که باید بررسی کنید که چه نوع درمان هایی برای مشکلات شما وجود داره؟ هر کدوم چقدر زمان، هزینه و رفت و آمد داره؟ هر کدوم چه عوارضی دارند یا ممکنه براتون ایجاد کنند و در نهایت این خود شما هستید که با جمع بندی موارد بالا، باید بین درمان های طب سنتی و طب غربی یکی رو متنایب با مشکلتون انتخاب کنید. و در طب سنتی اصل مهم اینه که واقعا خودتون بخواید خوب بشید، حاضر بشید از یک سری موارد پرهیز و سبک زندگی که با اون بزرگ شدید رو در راستای بهتر شدن تغییر بدید و صبور باشید تا نتیجه بگیرید.
امیرحسین سالاری
سپاسگزارم
ممنون از توضیحات کاملتون