شاید یکی از غذاهای فستفودی که طی سالیان اخیر، مردم کشورمان علاقه زیادی به آن پیدا کرده و طرفداران پروپا قرصی دارد، همین پیتزا ست،كسانی كه برای يكبار، خوردن پيتزا را میآزمايند، خواهان هميشگی آن میشوند و حتی اگر بيمار شوند، يا در مسير بيماری قرار گيرند، باز نمیتوانند از آن دل بكنند!
اما این غذا از لحاظ طب سنتی جزء غذاهای سنگین هضم یا غلیظ و خشک به حساب می آید که عوارض خاص خود را دارد، اما ما در این پست قصد داریم به شمار راهکارهایی را ارائه دهیم که تا حدودی آن را اصلاح کنید، به طوری که با کمترین عوارض ممکنه همراه باشد.
عوارض پیتزا، از نگاه طب سنتی
- پیتزا جزء غذای غلیظ و دیرهضم است و مواد زایدی که از آن تولید میشود به راحتی میتوانند در کنار هم تجمع کرده و ایجاد انسداد در عروق و مجاری کنند.
- ساندویچ و پیتزا به خاطر داشتن سوسیس و کالباس، بیماری های مختلفی را باعث می شوند.
- براي تهيه سوسيس و كالباس از ماده خامی به نام «خميرمرغ» استفاده میشود (پسماندهای پوست، روده و دورريزها و خميرشده با دستگاه بادر) كه طبيعتی سرد دارد و بلغمزاست.
- خمیر پیتزا چون از آرد نول بدون سبوس تهیه میشود، بعد از مصرف در روده تبدیل به قند شده و توليد الكل می کند که می تواند موجب بیماری میگرن شود.
- از دیگر عوارض ناشی از این غذاها بیماری های پوستی، عصبی و یبوست است که خود عوارضی مانند بواسیر، بیماری شقاق مقعد و بیماری کولیت یا قولنج روده و … را به دنبال دارد.
- پنیرهای پیتزا در اثر ماندن و تخمیر زیاد حالت کشدار پیدا می کنند که سودازا می باشند.
- همچنین پنیر پیتزا در مجاورت حرارت، تولید نوعی ماده سمی میکند که مصرف آن برای سلامت انسان و سیستم گوارش ما بسیار مضر است و تکرار مصرف آن در بلندمدت میتواند باعث ابتلا به بیماری ها و عوارض مختلف شود.
- طبق مطالعات صورت گرفته، مصرف انواع پیتزا، پاستا، سس انواع طعم دهنده های صنعتی با افزایش خطر سرطان پستان در سنین یائسگی همراه هستند.
- پيتزا با پنير سرد خود در كنار ديگر مواد مانند گوجه و قارچ سرد و تر، گوشت گوساله سرد و سوسيس و كالباس سرد و نان بیسبوس سرد، دستگاه گوارش انسان را دچار سرماخوردگی ميكند و افراد سردمزاج را وامیدارد كه ناگواری های بيشتری را تاب آورند.
- پیتزا در کل برای افراد دارای غلبه سودا و یا غلظت خون توصیه نمی شود.
بیشتر بخوانید!
چگونه خواص و طبع پیتزا را تا حدودی اصلاح کنیم؟
- به جای قارچ، هویج نیم پز بریزیم.
- یک کدوی رنده شده در آن استفاده کنیم.
- در صورت تمایل به مصرف گوشت از مرغ یا بوقلمون یا گوشت گوسفند استفاده کنیم.
- چند پر کاهو در مواد آن بریزیم.
- از پیاز، فلفل دلمه ای و انواع جوانه در آن استفاده کنیم اما به جای سرخ کردن بخارپز کنیم.
- زیاد ادویه تند استفاده نکنیم.
- پنیر پیتزای کم چرب بگیریم و کمتر پنیر پیتزا بریزیم.
- می توان به جای پنیر پیتزا از مقدار کمی پنیر لیقوان رنده شده استفاده کرد.
- خمیر نیم پز به جای خمیر خام شاید مناسب تر باشد.
- با انواع نان، مانند نان لواش هم میتوانیم پیتزا درست کنیم.
- به جای آرد نول، از آرد سبوس دار یا آرد جو دوسر برای تهیه خمیر استفاده کنیم.
- سس آماده نزنیم یا کمتر بزنیم و از سس های سنتی و سالم استفاده کنیم.
- با پیتزا نوشیدنی خصوصاً دوغ ننوشیم.
- کمی کنجد و تخم خرفه روی پیتزا بپاشیم.
- در تهیه مواد آن پودر آویشن و کمی زیره سبز استفاده کنیم.
- در تهیه آن به خصوص کودکان بدغذا، انواع سبزیجات را رنده کنیم و روی آن را با اندکی پنیر بپوشانیم.
بیشتر بخوانید!
با سپاس از همکار محترم خانم دکتر ویدا نظری