احتمالا ریزش آب دهان در خواب برای شما هم پیش آمده است. یعنی زمانی که از خواب بیدار شدید، متوجه شدید که بالش شما با آب دهانتان خیس شده، هر چند ممکن است این اتفاق باعث احساس ناراحتی شما شود، اما اتفاق عجیب و غیرقابل حلی نیست، در واقع ما در این مقاله قصد داریم به شما کمک کنیم تا متوجه شوید علت ریزش آب دهان در خواب چیست و درمان گیاهی ریزش آب دهان به چه صورت است. پس همراه ما باشید.
علت ریختن آب دهان هنگام خواب چیست؟
علت زیاد شدن بزاق دهان در طب سنتی و ریزش آب دهان در خواب میتواند ناشی از افزایش ترشح بزاق در پی علل متعددی باشد. این عوامل عبارتاند از:
- عفونت معده یا سوء مزاج سرد و تر معده (سردشدن گوارش به همراه ترشیدگی، رفلاکس، سکسکه و آروغ ترش در (معده و روده بزرگ و کوچک)
- بیماری سینوسها و نزله سرد
- غلبه خلط بلغم در بالا تنه بالاخص در سنین بالا
- باز ماندن دهان (به خاطر گرفتگی بینی به علت آلرژی، پولیپ، سرماخوردگی و…)
- وضعیت خواب (خوابیدن بر روی شکم)
- داشتن انگل گوارشی که بعضی مواقع با مورمورهمراه است
- فلج یا ضعیف شدن عضلات دهان و حلق (مانند بیماری پارکینسون) و کم کاری غدههای بزاقی دهان
- بزرگی لوزه سوم
- فاز ترشحی دوره قاعدگی (فاصلهی بین تخمکگذاری تا شروع قاعدگی بعدی یعنی روزهای 14 تا 28)
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- مصرف داروهایی مثل داروهای اعصاب، داروهای ضداضطراب، ضد تشنج، ضد آلزایمر و…
تدابیر مهم برای کاهش بزاق دهان و رفع مشکل ریختن آب دهان در خواب
قبل از هرگونه، مصرف دارو شیمیایی یا گیاهی، برای درمان اب دهان هنگام خواب ابتدا موارد زیر را امتحان کنید. در 90 درصد موارد با رعایت این تدابیر، مشکل برطرف میشود. چون ریزش آب دهان آنقدر مهم نیست که برای قطع آن از داروهای خشککننده دهان استفاده کنید.
1) بیماری و مشکلات زمینهای را حل کنید
همانطور که گفته شد، ممکن است علت ریزش آب دهان در خواب مربوط به بیماریها و مشکلات زمینهای باشد. از اینرو لازم است برای درمان اب دهان هنگام خواب این مشکلات را حل کنید. در صورت ابتلاء به عفونت معده، عفونت دهان و دندان، یبوست، سوء مزاج سرد و تر معده، انگل گوارشی، پولیپ بینی، لوزه سوم و… سعی کنید این مشکلات را رفع کنید.
2) مراقب سینوزیت خود باشید
سینوزیتها یکی دیگر از مشکلاتی هستند که میتوانند علت آبریزش دهان در بزرگسالان در خواب باشند. سینوزیتها هم در فصل تابستان و هم در فصل پاییز و زمستان به دلیل قرارگیری در معرض هوای خنک شیوع بیشتری مییابند ؛بعضی از سینوزیتها در منزل قابل درمانند. چنانچه سینوزیت خود را درمان کردید و این مشکل علت ریختن اب دهان هنگام خواب شما نبود، باید به فکر راه دیگری باشید. در ادامه راهحلهایی برای درمان سینوزیت شما خواهیم گفت:
راه حلهای پیشگیرانه یا درمانی سینوزیتهای ساده و خفیف
- راه حل اول
برای درمان سینوزیت خود لازم است بینی و سینوسهای خود را با آب نمک گرم روزی دو تا سه بار شستشو دهید و تا دو هفته آن را ادامه دهید.
برای این کار، یک لیوان کوچک آب جوشیده را کنار بگذارید تا از حرارت افتاده و ولرم شود، طوری که دست را نسوزاند اما هنوز هم به دمای محیط نرسیده باشد. سپس یک چهارم قاشق چایخوری نمک را در این آب ریخته و حل کنید و با سرنگ یا به وسیله دست خود این آب را از راه بینی به داخل کشیده و سپس مجدد از راه بینی یا حلق این آب را بیرون بریزید.
- راه حل دوم
راه حل موثر دوم استفاده از بخورهاست، یا از بخور بابونه به تنهایی استفاده کنید یا مقدار مساوی آویشن، مرزنجوش، بابونه و ختمی را مخلوط کرده و دوقاشق غذاخوری از آن را داخل یک لیتر (۴ لیوان) آب ریخته و به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید. سپس تا زمانی که هنوز حرارت زیر آن روشن و کم است به فاصله حدود ۳۰ سانتی متری از آن بایستید و تنفس کنید، ترجیحاً وقتی از این بخور استفاده میکنید، یک پارچه رو سرخود بیندازید و حدود یک ربع هوای حاصله از بخور را تنفس کنید تا هم سینوسها باز و پاکسازی شوند و هم التهاب آنها کاهش یابد.
3) ترشحات پشت حلق (نزله) سرد را هم دریابید.
این عارضه نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که میتواند علت ریختن آب دهان هنگام خواب شود. برای حل این مشکل:
- کمتر بخوابید.
- بالشتان کوتاه باشد.
- سر پوشیده و در معرض هوا و سردی نباشد.
- بعد حمام و ورزش سرتان را با کلاه یا روسری بپوشانید.
- خواب روزانه و بلافاصله بعد غذا، برای شما مضر است.
- مصرف سردیجات خصوصا در شب هنگام را به حداقل ممکن برسانید یا در صورت شدت ترشحات، پرهیز کنید.
- مصرف آب و عسل به جای آب برای شما مناسبتر است.
- حرکت و ورزش اندام تحتانی مانند پیادهروی به دفع ترشحات شما کمک میکند.
- غذاهای نرم و ملین مثل سوپ حاوی شلغم و اسفناج برای شما خوب است
- آبگوشت با مرغ و بلدرچین و زعفران و گلاب و دارچین و تاس کباب به و سیب غذای مناسبی برای شماست.
- میوه و میان وعده مناسب شما بادام، مویز، فندق و سیب و به و گلابی است.
- برای صبحانه هم شله زرد، فرنی، حریره بادام و شیربرنج گزینههای خوبی هستند.
4) وضعیت خواب خود را تغییر دهید
چنانچه هیچ یک از مشکلات بالا را نداشتید لازم است که وضعیت خواب خود را تغییر دهید. وضعیت خواب شما نیز میتواند علت اب دهان هنگام خواب باشد. از اینرو سعی کنید برروی شکم نخوابید و به پشت بخوابید. با خوابیدن به پشت قادر خواهید بود کنترل جریان آب دهان خود را بهتر کنترل کنید تا بر روی صورت و یا بالش نریزد.
5) مراقب تغذیه خود باشید
همانطور که میدانید برخی از غذاها، میوه و سبزیجات دارای طبعی سرد و خشک هستند. از اینرو همراه غذا مخلفاتی مثل سالاد خیار و گوجه یا سالاد کاهو بدون مصلح، ترشی، ماست، دوغ و مانند آن مصرف نکنید. نتیجه تکرار این عمل فساد هضم، تولید اخلاط و مواد زاید در معده، بدن، چاقی و بیمار شدن خواهد بود. همچنین سرد بودن این غذاها باعث میشود مشکلاتی در خواب برای شما پیش آید که شایعترین آن میتواند علت ریزش آب دهان در خواب است.
- مصرف غذاها و میوههای سرد و رطوبتزا را خصوصاً در شب هنگام حذف یا به حداقل ممکن برسانید (در صورت مصرف با مصلح نصرف شود).
- مصرف غذاهای سرخ کرده و فرآوری شده را کاهش دهید.
- شبها از مصرف تره، شاهی، سیر و پیاز خام، آب یخ، شیر سرد یا پنیر کهنه، غذاهای منجمد شده، عدسی، بادمجان، غذاهای رشتهای و دیرهضم و… اجتناب کنید.
- در خوردن و آشامیدن، پرخوری و زیادهروی نکنید.
- مصرف قند و شکر و غذاهای شیرین و شکردار را کاهش دهید.
6) مصرف آب زیاد خصوصاً آب سرد ممنوع!
- در حد نیاز و در صورت تشنگی آب بنوشید، نوشیدن آب زیاد، باعث افزایش رطوبت بدن و افزایش ترشح بزاق و ریزش آب دهان در هنگام خواب میشود
- برای افرادی که ریزش شدید آب دهان یا نزله سرد دارند، آب و عسل بهتر از آب است.
7) مراقب باشید چاق نشید
چاقی زیاد یکی دیگر از مشکلاتی است که میتواند ناشی از افزایش بلغم در بدن باشد که در ادامه منجر به خرو پف یا عارضه آپنه در خواب، باز ماندن دهان حین خواب و ریزش آب دهان شود. بهتر است آب را کمی در محیط خارج از یخچال قرار دهید تا اندکی هم دما با محیط شود. سپس آن را نوش جان بفرمایید.
آشنایی با چند راهکار ساده خانگی برای درمان اب دهان هنگام خواب
توصیه ما به شما این است قبل از انجام این مرحله، ابتدا مراحل بالا را امتحان کنید و درصد رفع مشکل زمینهای باشید. چنانچه تمامی راههای بالا را امتحان کردید و بازهم علت آب دهان در خواب را متوجه نشدید، میتوانید از راهکارهای زیر که البته تا حدودی موقتی است استفاده کنید:
- ریختن چندقطره روغن بادام شیرین به داخل ناف و ماساژ شکم
- گذاشتن عسل یا موم عسل در دهان به مدت 15 دقیقه و خوردن شیرابه آن
- گذاشتن روزانه چند برگ نعنا در دهان به مدت چند دقیقه
- گذاشتن یک تکه کوچک زنجبیل یا دانه قهوه در زیر زبان به مدت چند دقیقه و سپس دورریختن آن
نتیجه
در این مقاله سعی کردیم علت ریختن اب دهان هنگام خواب را مورد بررسی قرار دهیم و برای درمان جمع شدن آب در دهان در طب سنتی اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. اما لازم است بدانید اگر آبی که از دهان بیرون میریزد خیلی زیاد باشد و با تدابیر بالا برطرف نگردد، میتواند نشانهی یک بیماری عصبی باشد. علاوه بر این، کسانی هم که پیش از آن دچار مشکلاتی مثل سکته شدهاند، بیرون ریختن آب دهان هنگام خواب را بیشتر و شدیدتر تجربه میکنند. ولی در هر صورت اگر ریزش آب دهان بیشتر از حد باشد و علت ریزش آب دهان در خواب با تدابیر و توصیههای ذکر شده، مشخص و برطرف نشد؛ باید حتما به پزشک مراجعه کنید.
احمد زمانی
سلام
آب دهان و بزاق بقدری زیاد شده است که هنگام خواب از گوشه دهان بیرون میرود و از اینرو گوشههای لبم زخم و سفیدک شده. چکار کنم ؟ از چ دارویی استفاده کنم ؟ چه پرهیزی کنم ؟
حمید هستم
سلام من مدتیه شبا از لثه هام خون میاد ابم ازدهانم زیاد میاد ب حدی ک شبا باید چند بار بیدارشم بریزم بیرون جدیدا دیگه قوطی کنار بالشتم میذارم چون خیلی سخته برام. ممنون میشم راهنمایی کنید
محمدرضا میر
در مورد ریزش آب دهان در شب که علل رو گفتیم و باید اون علل رفع بشه تا این روند متوقف بشه، عصر به بعد حای الامکان غذاهای سرد و تر مصرف نکنید. و سایر نکات گفته شده را رعایت کنید. اگر بهتر نشدید حتما برای اصلاح مزاج معده تون به پزشک متخصص طب سنتی مراجعه کنید.
در مورد خونریزی لثه، جدیدا داروی خاصی مثه داروهای رقیق کننده خون مصرف نمی کنید؟