معرفی بیماری صرع
صرع یک نوع اختلال عصبی مزمن می باشد که با حملات عصبی خود را نشان می دهد، که ممکن است این حملات خفیف یا بسیار شدید باشد. در بیشتر موارد دلیل این بیماری نا معلوم است، ولی در برخی از اشخاص ممکن است به علت آسیب دیدگی مغزی، مصرف الکل، تومور و سکته مغزی، ژنتیک، بیماری های مادرزاد و داروهای عوارض دار باشد.
این بیماری قابل درمان نبوده ولی می توان میزان حملات را تا حدود ۷۰ درصد کاهش داد، که در ابتدا باید روش های دارویی آغاز گردد و در صورت عدم پذیرش به تغییر نوع تغذیه، تحریک عصبی و سپس جراحی آن را کاهش داد.
درمان صرع در طب سنتی
دماغ (مغز)
از دیدگاه طب سنتی و بر طبق تقسیمبندی اعضای بدن، مغز، کبد و قلب جزء اعضای رئیسه بدن میباشند، که کنترل اعضای مرئوسه بدن (سایر اعضای بدن) را بر عهده دارند. بنابراین اگر اختلالی و مرضی بهطور مستقیم متوجه اعضای رئیسه بدن باشد، میتواند عملکرد سایر اعضای بدن نیز تحت تأثیر خود قرار دهد. بیماری صرع یک بیماری است که بهطور مستقیم با مغز و اعصاب در ارتباط میباشد.
در بیماری صرع، بررسی مزاجی مغز ازآنجهت اهمیت دارد که، هر عاملی سبب بر هم زدن تعادل مزاجی در مغز گردد، میتواند سبب تشدید بیماری صرع در فرد مبتلا گردد. بنابراین یکی از اولین اقدامات در کنترل بیماری صرع حفظ تعادل مزاجی مغز در مبتلایان است.
مزاج دماغ(مغز)
تنظیم ساعت خواب
بیخوابی و بدخوابی یکی از دلایل مهم و عمدهای است که مزاج مغز افراد را به سمت خشکی میبرد. بنابراین میبایست با بررسی علت بیخوابی و بدخوابی و رفع عوامل ایجادکننده آن به جلوگیری از تشدید حملات در مبتلایان به صرع کمک کنیم. تنظیم ساعت خواب بیماران مبتلا به صرع یکی از سادهترین شیوهها برای کنترل حملات صرع و افزایش فواصل بین حملات و تشنجهای ناشی از این بیماری است. استراحت کافی، خواب عمیق و آرام، از مهمترین نکاتی است که در تسکین حملات بیماران مبتلا به صرع از سوی درمانگران توصیه شده است. از علل اساسی بیخوابی رژیمهای غذایی بد میباشد.
معمولاً رژیمهای غذایی خشک سبب تشدید حالت بیخوابی میگردند، اما رژیمهای غذایی تر به مدت زمان خواب کمک میکنند.
همچنین نوع رژیم غذایی و تأثیری که رژیم بر روی گوارش فرد میگذارد، نقش بسزایی در خواب دارد. باید توجه گردد که غذاهایی که سبب نفخ معده و همچنین کمک به یبوست و عدم دفع میگردند، موجب تشدید حالت بیخوابی و بدخوابی میگردند. این نکته حتی در طب مدرن نیز ثابت گردیده است، که افرادی که دارای دفع مناسب میباشند، کمتر دچار بدخوابی و یا بیخوابی میگردند. و بالعکس افرادی که دارای یبوست میباشند، بیشتر دچار کمخوابی و بدخوابی میگردند.
سنگینی و انباشتگی غذا در بدن نهتنها موجب بیخوابی میگردند، بلکه در کیفیت خوابی که فرد میبیند نیز تأثیر دارد. تا آنجا که طب اسلامی نیز خوابهای کابوسواری که پس از صرف یک وعده غذای سنگین دیده میشود را فاقد یک تعبیر دقیق میداند و علت آنها را سنگینی ناشی از وعده غذایی میداند.
نکات طب سنتی برای مبتلایان به صرع
- یکی از بهترین دمنوشها برای مبتلایان به صرع دمنوش زنجبیل میباشد. این دمنوش برای تسکین دردهای ناشی از بیماری صرع به بیماران توصیه میشود. بهتر است همراه با زنجبیل مقدار بسیار اندکی نیز زعفران همراه شود. مصرف این دمنوش تا دو فنجان در روز مجاز میباشد.
- بهارنارنج یکی از یکی گیاهانی است که برای کنترل سردردهای ناشی از صرع بسیار توصیه میگردد. بهارنارنج به هر صورتی که مصرف گردد (چه بهصورت دمنوش، و چه بهصورت عرق بهارنارنج و….) مفید است. اگر میزان و مقدار سردرد زیاد باشد، میتوان در دمنوش بهارنارنج از گیاه زوفا نیز کمک گرفت.
- این بیماران بهتر است از مصرف مواد و نوشیدنیهای حاوی کافئین اکیداً خودداری کنند. نوشیدنیهای کافئین دار سبب بر هم زدن تعادل مزاجی مغز میگردند و همچنین سرعت جریانهای الکتریکی مغز را افزایش میدهند و از این طریق میتوانند سبب فزونی طوفانهای الکتریکی و تشنجی مغز گردند.
- نوشیدن چای، قهوه، نسکافه و انواع نوشابههای گازدار برای افراد مبتلا به صرع جایز نیست. همچنین استفاده از مواد خوراکی شیرین مانند قندوشکر و شیرینیها مناسب نیست. علاوه براین تخممرغهای ماشینی و استفاده از انواع گوشتهای قرمز، سس، گوجهفرنگی، عدس و سیبزمینی را کمتر در رژیم غذایی روزانه خود مصرف کنند.
- ورزش ملایم و آرام و پیادهروی منظم و مرتب حداقل به مدت 30 دقیقه در طی روز برای این دسته از افراد توصیه میگردد.
- استعمال انواع مواد مخدر و دخانیات برای مبتلایان به صرع ممنوع میباشد. ازآنجهت که استعمال انواع مواد مخدر سبب بر هم زدن جریان ثابت عصبی مغزی میگردند، میتواند موجب بر هم زدن ریتم ثابت بیماری صرع گردد.
- از خیره شدن مستقیم به انواع نورها و در معرض صدای بلند قرار گرفتن، همچنین از مواجهه با هوای سرد و یا گرم شدید میبایست اکیداً پرهیز شود.
- مبتلایان به صرع میبایست در وعدههای غذایی خود بهطور ویژه از بادمجان استفاده کنند.
برخی از توصیههای غذایی
- مصرف دارچین، مشک و هر چیز خوشبو و معطر.
- نوشیدن سکنجبین که در زمستان با آب گرم و در تابستان با آب سرد نوشیده شود.
- مصرف نان تهیهشده از گندم سفید و مناسب.
- مصرف گوشت جوجه، گنجشک، بزغاله، آهو و کبوتر.
- مصرف تخممرغ، عسل، انجیر و و پسته.
- پرهیز از نوشیدن آب یخ پس از استحمام.
- پرهیز از خوردن گوشت گاو و گوسفند و بز و ماهی.
- پرهیز از مصرف شیرینی و چربی.
- پرهیز از مصرف سبزیها بهویژه کرفس.
- پرهیز از شلغم، ترب، کلم و هویج.
منبع: تیم تولید محتوای طبایع