کدو حلوایی نماد آشپزی فصل پاییز است که در هر سبزی فروشی میتوان انواع آن را پیدا کرد، پس فصل پاییز شروع خوبی برای آشپزی با کدو حلوایی است. کدو حلوایی شیرین، مقوی، لطیف کننده و هضم کننده غذاست. بنابراین حالا که فصل پاییز و سپس زمستان را در پیش رو داریم، قصد داریم شما را با طرز تهیه دو غذای مفید با این کدو آشنا نماییم.
کدو حلوایی، پرچمدار سبزیهای پاییزی
اسمش کدو حلوایی است! البته به آن کدو تنبل هم میگویند. قد و قوارهای ندارد، گرد و قلمبه و بامزه است. اما زیر آن پوست کلفت و نارنجی رنگ دنیایی از خاصیت وجود دارد که سلامتی را تضمین میکند.
- کدوحلوایی جزو سبزیجاتی با طبع سرد و تر است.
- نارنجی است و پر از پیش ساز ویتامین آ، پس برای حفظ سلامت چشمها و بهبود بینایی نیز مفید است.
- سرشار از ویتامین ب، ث، ای، کلسیم، آهن، منیزیم و فسفر است.
- ملین است و استفاده از پخته آن همراه با غذا یا در خورشها (مثلاً خورش قیمه) از سردی آن کاسته و رطوبت مناسبی به بدن بخشیده و در درمان یبوست مزاج و خشکی پوست موثر است.
- سبب رفع تشنگی میشود.
- سرفه را کاهش میدهد.
- برای کسانی که به سرماخوردگی و آنفلوانزا دچارند نیز مفید است.
- در جلوگیری از بیماریهای پستان در بانوان معروف است.
- از دیگر خواص آن، خلط آور و مدر بودن آن است.
- مربای کدو حلوائی برای تولید خون خوب و دفع مواد سوداوی و تقویت اعصاب موثر است.
- مصرف آن در فصل پاییز از ابتلا به بیماریهای سرد و خشک نظیر خشکی پوست و یبوست مزاج جلوگیری میکند.
- مصرف کدو در انواع غذاها نیز خواص آن را به بدن رسانده و از آسیبهای آن جلوگیری میکند.
- کدو حلوائی عصاره انواع آنتی اکسیدان است، و در حفظ، شادابی و طراوت پوست موثر است.
- دارای فیبر فراوان، بدون چربی و قند کم است (هر 100 گرم، 20 کالری دارد).
- در رژیمهای لاغری اگر با شکر و شیره همراه نشود، به واسطه کم کالری بوده، معجزه تأمین ریزمغذی و سیر کردن فرد، به حساب میآید.
- پختهاش ماسک بینظیری است که پوست را درخشان میکند.
- تخمههایش سرشار از امگا 3 است، همان چربی محبوبی که خطر بیماریهای قلبی و عروقی را کم میکند.
- مصرف متعادل کدوحلوایی و روغن تخمه کدو، احتمال ابتلا به سرطان پروستات را در افراد بالای ۶۰ سال به میزان قابل ملاحظهای کاهش داده و از ورم پروستات میکاهد.
کدو حلوایی چند نوع دارد؟
کدو تنبل در کشور ما دو نوع است: نوع اول کاملاً گرد است و نوع دوم، سر باریک و انتهای پهنی دارد و شکل آن نامتقارن است.
که نوع دوم از نظر داشتن میزان بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین A) ارجحیت دارد.
علاوه بر این، کدو حلوایی نوع دوم، پتاسیم بالایی دارد و خوردن آن برای کسانی که از فشار خون بالا رنج میبرند، مفید است.
بهترین نوع کدو حلوایی کدام است؟
کدو حلوائی انواع مختلفی دارد و بهترین آن نوع شیرین و پوست نازک آن است که ریشهدار نباشد و از نظر بزرگی و کوچکی در حد متوسط باشد.
با کدو حلوایی چه غذاهایی میتوانیم درست کنیم؟
- بورانی کدو حلوایی
- خوراک کدو حلوایی
- حلوای کدو حلوایی
- پوره کدو حلوایی
- خورش کدو حلوائی با آلو
- پلو کدو با گوشت چرخ کرده
- سوپ کدو حلوائی
طرز تهیه سوپ کدو حلوائی
مواد لازم
- نیمی از یک کدو حلوائی کوچک
- هویج: 3 عدد
- آب مرغ: دو پیمانه
- سیب زمینی نگینی شده: یک پیمانه (اختیاری)
- ساقه کرفس خورد شده: یک پیمانه
- پیاز متوسط نگینی شده : یک عدد
- نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم
نحوه پخت
- پیاز نگینی شده رو با مقداری روغن (روغن ارده کنجد یا روغن زینون) با حرارت ملایم تف دهید.
- هویج، سیب زمینی و کرفس را اضافه کنید، با کمی نمک و فلفل تف مختصری دهید تا کمی نرم شود و حالا آب مرغ را اضافه کنید.
- کدو حلوائی را تکه تکه ببرید و پوست آن را بگیرید و به مواد اضافه کنید، نرم نرم که شد، مواد را با مخلوط کن یا گوشتکوب برقی هم زده تا یکنواخت شود.
- سوپ پرخاصیت و خوش بو شما آماده است.
خواص سوپ
- این سوپ طبیعت معتدلی دارد.
- در همه مزاجها توصیه میشود.
- یک سوپ خوشمزه و بسیار مقوی برای تمام ردههای سنی به خصوص کودکان و سالمندان در فصل پاییز و زمستان است.
- در درمان سرماخوردگی و تقویت قوای جسمی کودکان نقش بسزایی دارد.
- آنتی اکسیدان های نارنجی آن به تن و جان آدمی، ایمنی میبخشد.
- پاییزی و دلپذیر و رطوبت رسان ارزشمندی است.
طرز تهیه کدو پلو آستارایی
مواد لازم
- دارچین به مقدار لازم
- زردچوبه به مقدار لازم (زعفران هم میشود جایگزین کرد)
- برنج برای دو یا سه نفر: دو پیمانه
- شکر: یک قاشق غذاخوری
- نمک: به میزان لازم
- کدوحلوائی: به دلخواه و ذائقه افراد کم یا زیاد میشود
- شیر یا آب برای کته کردن برنج
نحوه پخت
- کدو حلوایی را مکعبی ریز خورد کرده و در مقدار کمی روغن، همراه دارچین، زردچوبه و شکر و نمک تف دهید.
- برنج را همراه با شیر یا آب به مواد اضافه کرده و به صورت کته بپزید.
- در شمال و در بخش گیلان، این پلو با ماهی شور یا دودی سرو میشود (شما میتوانید بدون ماهی نیز بخورید چون طعم شیرین، دلپذیر و لطیفی دارد.
- البته به خاطر مشکلات مزاجی و عدم مصرف لبنیات همراه ماهی، در صورت پخت با شیر، بهتر است ماهی در کنار آن مصرف نگردد.
- در مازندران، کدو پلو همراه با زیره و نیمرو هم میل میشود.
طرز تهیه کدو پلو با گوشت مرغ
مواد لازم
- پیاز: دو عدد متوسط
- سیر: 2 تا 3 حبه ساطوری شده
- سینه مرغ: دو عدد
- کدو حلوایی: 200 تا 300 گرم (به صورت مکعبی خرد شده)
- نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین: به مقدار لازم
نحوه پخت
- پیاز را نگینی کرده و در تابهای با نمک و زردچوبه و فلفل تف دهید.
- وقتی رنگ پیاز کمی برگشت و ادویهها هم سرخ شدند، مرغ را در تابه بریزید و تفت دهید.
- بعد از اینکه مرغ کمی سرخ شد یک لیوان آب به آن اضافه کنید تا مرغ کاملاً بپزد. آب مرغ باید کاملاً غلیظ شود.
- پیاز دیگری را خرد کرده و تف دهید، سپس سیر را به آن اضافه کرده و به تفت دادن ادامه دهید.
- بعد از اینکه عطر سیر بلند شد کدو حلواییهای خردشده را به ترکیب اضافه کرده و پس از کمی تفت دادن به آن زردچوبه و دارچین اضافه کنید.
- حالا مرغهای سرخشده را به سسی که با کدو تهیه کردهاید اضافه کرده و در ظرف را بگذارید.
- حرارت را کم کنید تا مرغ شما در این سس متفاوت به آرامی بپزد.
- حالا برنجی که از قبل آبکش کردید را به صورت لایهلایه با مواد تهیه شده مخلوط کنید.
- یک لایه برنج در قابلمه بریزید و روی آن را با مرغی که در سس کدو پخته پر کنید.
- سپس سراغ لایههای بعدی بروید و وقتی همه مواد را در قابلمه ریختید، در آن بگذارید برنج با مواد تهیه شده روی حرارت بسیار کم دم بکشد.
خواص کدو پلو
- کدو حلوایی در پیشگیری از بیماریهای زنان پیشرو است که در کنار برنج و ادویه از میزان برنج مصرفی کاسته و فیبر بیشتری به وعده غذایی شما اضافه میکند و مانع از یبوست میشود.
- این غذا طبیعی معتدل و هضمی خوب دارد.
منبع: گردآوری شده توسط تیم محتوایی طبایع (برگرفته از گفتههای دکتر الهام اختری)