مصرف شیر به صورت شیربرنج و فرنی بسیار مورد توصیه طب سنتی برای اکثر افراد خصوصاً افراد خشک مزاج است، از طرفی برنج به تنهایی غذاییت زیادی ندارد! (یعنی ماده زیادی از آن برای بدن تولید نمیشود) ولی اگر با شکر سرخ یا شیر (شیربرنج) مصرف شود، غذاییت زیادی داشته و چاق کننده است.
شیر برنج ، غذایی زود هضم
- شیر برنج یکی از قدیمی ترین غذاهای ایرانی است که در عین سادگی غذایی کامل محسوب می شود که به آن «آش شیر» هم می گویند و در شاهنامه فردوسی از آن با نام «شیربا» یاد شده است.
- در طب سنتی عقیده بر این است که مصرف غذاهایی چون شیر برنج و فرنی در شرایط مناسب، باعث تقویت بدن، طولانی شدن عمر، خوش رنگ شدن پوست و چهره و تقویت قوای جنسی میشود.
- در واقع شیر به همراه برنج و مقداری شکر سرخ یا عسل حرارت داده می شود و ماده یکدستی حاصل می شود که غذایی بسیار مفید، مقوی با هضم راحت (به خاطر حرارتی که دیده) می باشد و برای اکثر افراد خصوصاً افراد خشک مزاج، قابل استفاده و مفید است.
بیشتر بخوانید!
چرا شیربرنج غذای مناسبی برای افراد خشک مزاج است؟
- شیر برنج دارای مزاج معتدل است.
- افراد دارای مزاج خشک، میتوانند از شیربرنج استفاده کنند،
- چون این غذا رطوبترسان ملایم بدن است و عمر را طولانی میکند و میتواند کمک به چاق شدن در افراد خیلی لاغر نماید.
- خصوصا اگر این غذا همراه با شیره انگور مصرف شود، یک غذای کامل است.
- از طرفی برنج به تنهایی غذاییت زیادی ندارد! ولی اگر با شکر سرخ یا شیر (شیربرنج) مصرف شود، غذاییت زیادی داشته و چاق کننده است.
توجه!!!
سالمندانی که آروغ ترش و ریفلاکس معده ندارند شیربرنج را به عنوان یک غذای کامل استفاده کنند.البته میتوانند مقداری گل سرخ هم به آن اضافه کنند.
نشانه های بارز افراد با مزاج خشک چیست؟
- این افراد معمولاً به راحتی چاق نمیشوند.
- پوست خشک و رنگ چهره کدری دارند.
- تیرگی و فرورفتگی زیر چشم داشته و آدمهای بسیار دقیق و سخت گیری هستند.
- معمولا در فصل پاییز دچار تشدید بیماری هایی مثل بواسیر، ترک لب و تشدید خشکی پوست میشوند.
طرز تهیه شیربرنج
مزاج: معتدل
مواد لازم:
- برنج نیم کوب: (یک پیمانه)
- شیر محلی: (سه پیمانه)
- گلاب: (دو قاشق غذاخوری)
- شکر سرخ یا عسل: (در صورت تمایل)
طرز تهیه:
- برنج را از شب قبل خیس کرده و با ۴ برابر آب می پزیم (به ازای یک پیمانه برنج، ۴ پیمانه آب میریزیم).
- برنج آنقدر باید پخته شود تا نرم شود.
- در این مرحله برنج را مرتب هم می زنیم.
- سپس شیر را اضافه کرده و ۳۰ دقیقه می پزیم.
- ۱۰ دقیقه مانده به پایان پخت گلاب را اضافه می کنیم (قابل حذف است).
- اگر از شکر استفاده می کنید، می توان آن را به همراه شیر به برنج اضافه کرد؛ در غیر این صورت هنگام میل کردن از عسل یا شیره خرما یا شیره انگور استفاده گردد.
بیشتر بخوانید!
نکات مصرف شیربرنج
- در سردمزاج ها با عسل و در گرم مزاجها با شکر کم مصرف شود.
- در افراد با طبع معتدل، اگر به جای افزودن شکر از عسل یا شیرههای گیاهی استفاده شود، مصرفشان مفیدتر خواهد بود.
- در کنار شیر برنج از غذاهای ترش مزه، تخم مرغ، میوه ها، غذاهای نفاخ بویژه برخی حبوبات و … مصرف نشود و حداقل یک وعده میان آنها فاصله باشد.
- تا حداقل سه ساعت بعد از شیربرنج آب نوشیده نشود.
- مصرف آن بعد از وعده غذایی اصلی توصیه نمیشود.
- در افراد مستعد نفخ زیاد از زعفران، زیره یا کرویا (شاه زیره، زیره رومی) در پخت استفاده شود یا بعد از آن کمی گلپر مصرف شود.
- مصرف گلاب در تهیه شیربرنج مضرات آن را کاهش داده و طعم و عطر دلنشینی به آن میبخشد.
- در مصرف شیربرنج نکات ذکر شده رعایت شود و در صورت جواز مصرف، در هفته بیش از سه مرتبه مصرف نشود.
منبع: با سپاس از همکار محترم دکتر مینا محبی