بیماری ام اس ، یک بیماری خود ایمنی و یکی از شایعترین بیماری های حال حاضر در بین جوانان ۲۰-۴۰ سال است، که هنوز درمان قطعی برای این بیماری کشف نگردیده است اما مبتلایان به این عارضه با رعایت نکاتی میتوانند این بیماری را کنترل کنند، که ما در این پست از مجله اینترنتی طبایع قصد داریم، شما را با علل این بیماری و راه های پیشگیری و کنترل آن از دیدگاه طب سنتی آشنا نماییم.
بیماری ام اس چیست؟
- اماس یا اسکلروز مولتیپل، یک بیماری مزمن و بالقوه ناتوان کننده است که سیستم عصبی مرکزی شامل مغز و نخاع را درگیر میکند و در بروز التهاب در بدن نقش دارد.
- در بدن ما وقتی که به دلایلی (که هنوز کاملاً مشخص نشده) گلبولهای سفید اشتباهاً به میلین (به جای یک عامل بیگانه) حمله ور شوند، بیماری ام اس آغاز میشود.
- و هر بار که این گلبولها به رشتههای اعصاب مربوط به یکی از اندامهای بدنمان حمله میکنند، آن اندام دچار مشکل خواهد شد.
- مثلاً زمانی ممکن است در راه رفتن و زمانی دیگر در بینایی یا حفظ تعادل دچار مشکل شویم. به طورکلی با آسیب بافت عصبی اختلالاتی در ارسال پیام های عصبی از سوی مغز به دیگر اجزای بدن رخ میدهد.
علایم بیماری ام اس
بیماری ام اس اختلال سیستم عصبی مرکزی است به طوری که با پیشرفت بیماری زندگی عادی فرد دچار مشکل می شود. ام اس به راحتی قابل شناسایی نیست، اما با پیشرفت بیماری علائم جدی و عمده تری در بدن ظاهر میشود. برخی از این علائم عبارتند از:
- مشکلات بینایی، دو بینی و در مرحله نهایی از بین رفتن بینایی فرد
- بی حسی اعضای بدن و مور مور شدن
- سفتی عضلانی و اسپاسم های شدید
- خستگی و ضعف بدون علت و در مدت های طولانی
- عدم حفظ تعادل و داشتن سرگیجه
- مشکلات حافظه، ناتوانی در تمرکز
- تغییرات خلق و خوی و افسردگی
- اختلال در عملکرد دستگاه گوارش، عدم کنترل ادرار، اسهال و یبوست ، از مهم ترین علائم است.
چرا من ام اس گرفتم؟
- از نظر طب نوین علت این بیماری هنوز نامشخص است، اما از نظر طب سنتی این عارضه بیشتر بر اثر غلبه سردی در بدن بهویژه سودا بروز پیدا میکند، بنابراین بیماری اماس در مناطق سرد بیشتر شایع است و در زنان به علت طبع سردی که دارند بیشتر دیده میشود.
- در حالت کلی، افرادی که از نظر ژنتیکی دارای طبع سردی هستند و مدام از غذاهای سرد به حد وفور استفاده میکنند، بیشتر در معرض بیماری اماس قرار میگیرند.
منشا بیماری ام اس از نگاه طب سنتی
- زمینه ژنتیکی
- حرص خوردن بیش از حد
- حساس و زود رنج بودن
- عصبانیت شدید و کم تحملی
- خوردن بیش از حد غذاهای سرد مانند لبنیات بهویژه پنیر و ماست، ترشی، تنقلات مصنوعی، غذاهای کنسرو شده
- مصرف بیش از حد غذاهای تند مانند فلفل، شور، تلخ و ترش مانند سرکه و قرهقروت
- بینظمی در خواب شبانگاهی و شروع خواب شب دیرتر از موقع مناسب
- ابتلا شدید به یبوست
- کمبود شدید ویتامین D3
بخور و نخورهای غذایی برای مبتلایان به اماس
مواد غذایی مفید
- بیماران ام اس از نان های سبوس دار مانند نان سنگک به ویژه نوع تیره آن استفاده کنند.
- همچنین استفاده از زیتون و روغن آن به این اشخاص پیشنهاد میشود.
- این افراد بهتر است، به جای گوشت های گاو و گوساله از گوشت بوقلمون، گوسفند و شتر، کبک، بلدرچین استفاده کنند.
- از دیگر خوراکی های مفید برای این دسته از بیماران میتوان به زنجبیل، خاکشیر، انجیر، برگه زردآلو، انگور، گلابی، هویج، آناناس، انبه، طالبی، توت شیرین، بادام، سمنو، کنجد، زرده تخم مرغ، گلاب و زعفران اشاره کرد.
- این بیماران باید از مواد غذایی گرم استفاده کنند با این حال بهتر است مزاج سنجی شوند.
- استفاده از ملینها و هضم کنندهها برای سالم نگه داشتن دستگاه گوارش و پیشگیری از یبوست، به این افراد توصیه میشود.
- مصرف میوههایی مانند آناناس و موز برای افراد دچار این عارضه مفید است،
- از دیگر خوراکیهای مفید برای افراد دچار ام اس میتوان به گیاه سیاه دانه، انواع آجیلها مانند بادام درختی، پسته، گردو و فندق، آلوی خیس شده، نخود، چغندر (لبو)، ارده به همراه شیره انگور و عسل به همراه سیاهدانه اشاره کرد.
مواد غذایی مضر
- این دسته از بیماران از آب میوههای کارخانه ای نباید استفاده کنند.
- باید از مصرف لبنیات بهویژه پنیر و ماست، ترشی، سرکه، تنقلاب مصنوعی مانند چیپس، پفک و شکلات، غذاهای ساندویچی، سوسیس، کالباس، گوشت گاو، غذاهای کنسرو شده، چای، قهوه، نسکافه، شیرینیهای قنادی، عدس، نوشابههای گازدار و مواد غذایی اسیدی پرهیز کنند.
تدابیر طب سنتی برای پیشگیری و کنترل بیماری ام اس
- این اشخاص باید از حضور در اماکن شلوغ و پر سر و صدا تا حد امکان اجتناب کنند.
- مبتلایان به ام اس باید برای داشتن رژیم غذایی مناسب و روانی آسوده به متخصص تغذیه و روانشناس مراجعه کنند.
- این اشخاص باید از احساس ناامیدی و زود رنجی دوری کنند.
- ماساژ بدن بهویژه نواحی که دچار بیحسی شده است با روغنهایی مانند شترمرغ، کوهان شتر، بادام تلخ و زیتون برای مبتلایان به ام اس سودمند است.
- افراد دچار این عارضه بهتر است که از عطرهای گرم مانند گلمحمدی یا نرگس استفاده کنند (پرهیز از بوهای سرد و بوهای صنعتی).
- درصورت وجود یبوست از ملینهای طبیعی استفاده کنند.
- یکی از ریشه های این بیماری افسردگی و احساس شکست می باشد، برای درمان آن باید افسردگی را درمان کرد مشکلات زندگی را باید یکی یکی حل کرد؛
- و در صورتیکه قابل حل نیست آن را قبول کرده و در کنار آن زندگی کنید و با آن کنار بیایید. اگر این کار را بکنید ام اس پیشرفت نمیکند.
- سعی کنید تنها نباشید، وضعیت فعلی خود را باور و قبول کنید، به گذشته فکر نکنید، افکار مثبت داشته باشید .
- بعد از هر نماز تسبیحات حضرت زهرا(س) و ذکر الحمدالله بگویید، شفای روح و جسم خود را از خالق هستی بخواهید و با حالت طلبکارانه با خداوند سخن نگویید و راضی به رضای او باشید.
- در قرآن کریم آمده است که «هر چه خوبی به شما میرسد از ناحیه خداوند است و هرچه بدی میرسد از ناحیه خود یا دیگران میباشد.
تغذیه درمانی
همانطور که گفته شد، تاکنون نه در طب نوین و نه در طب سنتی، درمانی قطعی برای بیماری ام اس، کشف نگردیده است، اما با رعایت رژیم غذایی مناسب و افکار مثبت میتوان بیماری ام اس را کنترل و از پیشرفت آن جلوگیری کرد.
- دمنوشهای سنبل الطیب، اسطوخودوس و گزنه برای مبتلایان به ام اس مفید است،
- این اشخاص همچنین میتوانند از شربتهایی مانند زعفران، جنسینگ و گل بنفشه همراه با عسل استفاده کنند.
- مصرف روزانه ۷ عدد انجیر خشک خیس خورده برای مبتلایان به اماس مفید است.
- مبتلایان به ام اس برای رفع مشکلشان روزانه ۷ عدد مویز، ۷ عدد مغز بادام و عسل به مقدار دلخواه باهم مخلوط سپس این ترکیب را میل کنند.
- گوشت بوقلمون یا کبوتر پخته شده به همراه نخود، شویدپلو با زیره، خرما و آب لیموشیرین طبیعی برای مبتلایان به ام اس مفید است.
- افراد دچار ام اس میتوانند روزانه ترکیبی از جنسینگ، زعفران، هل و عسل را تهیه کرده و آن را میل کنند.
- همچنین گیاه شاهدانه موجب کاهش لرزش های ناشی از این بیماری میشود، میوه این گیاه را بو نداده با آب مخلوط کنید و میل کنید.
- زیرنظر پزشک و درصورت نیاز ویتامین D3 مصرف کنید.