خوردن و آشامیدن

انواع سویق و خواص آنها

خواص و ملاحظات مصرف انواع سویق در طب سنتی

سویق، خوراکی تازه به بازار آمده یا عجیب و غریبی نیست، این ماده غذایی خوشمزه و ساده آرد تفت داده شده نباتات بخصوص غلات و حبوبات است، که کیفیت مواد غذایی را تا بالاترین حد ممکن نگه می‌دارد و سرشار از خواص مفید برای تمام سنین بخصوص کودکان است. در فارسی قدیم به آن پِست یا پَست می‌گفتند و در زبان عربی و امروزه به آن سویق یا صویق می‌گویند.

خواص هر سویقی با خواص همان چیزی که از آن تهیه شده تناسب دارد. مثلاً جو از گندم سردتر است، پس در اینصورت طبع سویق جو هم از سویق گندم سردتر بوده و بنابراین خوب است قبل از تهیه و خوردن سویق، طبع و مزاج خود را بشناسید تا بتوانید درست انتخاب کنید.

بعضی از سویق‌ها را نیز به همین دلیل براساس ویژگی مصرف‌کننده و یا خاصیت آن نام‌گذاری کرده‌اند. مانند سویق کودک، سویق چاقی و سویق لاغری و …. در خرید اینگونه سویق‌ها نیز باید دقت کرد که به آن نیاز است یا نه. مثلاً اگر چاقی یا لاغری به کم‌کاری یا پرکاری غده تیروئید مربوط می‌شود، یا برای بیماری خاصی دارو مصرف می‌شود، یا فرد بیماری‌ گوارشی دارد، با مشورت پزشک سویق را مصرف کند.

۱- سویق گندم

مهمترین نوع سویق که در طب اسلامی و روایات نیز به خوردن آن توصیه شده، سویق گندم است. سویق گندم باعث تقویت عمومی بدن، تقویت کودکان درحال رشد و افزایش نیروی جنسی شده و همچنین خوردن آن برای مادران باردار و شیرده مفید بوده و از ناهنجاری‌های مادرزادی جنین پیشگیری می‌کند. مصرف سویق گندم برای رفع ضعف و لاغری مفید بوده و باعث چاقی می‌شود.

 ۲- سویق جو

سویق جو هم غذاست و هم دارو و همانند سویق گندم برای تقویت عمومی بدن بسیار عالی بوده و تنظیم کننده قند خون است و همچنین در درمان دیسک گردن مؤثر است. ترکیب سویق جو و گندم هم تقویت کننده است هم چاق کننده و مناسب برای کودکان لاغر و ضعیف. همچنین از خستگی زودرس جلوگیری کرده و به سیستم گوارش کمک می‌کند. این سویق را می‌توان با خرما یا شیر و عسل ترکیب و روزانه ناشتا مصرف کرد و یا به کودک خود داد. این ترکیب به اندازه‌ای مفید بوده که طی مدت سه روز متوجه میزان اثر بخشی و نتیجه آن خواهید شد.

۳- سویق عدس

سویق عدس به رفع تشنگی کمک می‌کند و باعث تقویت معده کودک می‌شود همچنین این سویق به پیشگیری و درمان کم خونی کمک کرده و در درمان خونریزی‌های شدید قاعدگی موثر بوده و باعث تقویت معده و کاهش صفرا می‌شود.

از دیگر خواص این سویق افزایش فعالیت سلول‌های مغز و تقویت هوش و حافظه، تقویت عضله قلب و حفظ سلامتی آن، شفاف کننده پوست، تقویت کننده عضلات و کمک به رشد کودکان، کم کردن دوران نقاهت و افزایش شیر مادر است.

۴- سویق برنج

از خواص سویق برنج می‌توان به تقویت بنیه و سلامت دستگاه گوارش به ویژه روده بزرگ و همچنین درمان لاغری اشاره کرد. این سویق همچنین برای درمان اسهال در کودک داروی مناسبی است.

۵- سویق سیب

از سویق سیب در طب اسلامی برای برطرف کردن مسمومیت دارویی استفاده می‌شود، این نوع سویق دفع کننده انواع سموم از بدن مانند مواد مخدر بوده و برای درمان نیش مار و عقرب استفاده می‌شود و همچنین برطرف کننده خون دماغ است و به کاهش تب کمک می‌کند.

۶- سویق سیب و برنج

این سویق به درمان اسهال و مسمومیت‌های غذایی کودک کمک می‌کند و یک مکمل غذایی مناسب برای کودکان در حال رشد محسوب می‌شود.

۷- سویق سنجد

سویق سنجد بسیار مقوی بوده و بهترین غذا برای رژیم غذایی دوران شیردهی است و باعث مهار طبع، تقویت نیروی بدن و سیستم ایمنی می‌شود، این سویق همچنین به انسجام استخوان‌های کودک کمک بسیاری کرده و جهت رشد و چاق شدن کودک بسیار مفید است.

۸- سویق کدو تنبل

این سویق به درمان بیش فعالی کودکان و مشکلات مغز از جمله پارکینسن و… کمک می‌کند. این سویق همانند همه سویق‌ها خواص بی نظیر کدو تنبل را دارد و برای کسانی که به خوردن کدو تنبل علاقه‌ای ندارند خوش خوراک تر است.

 ۹- سویق نخود

این سویق از جمله سویق ‌ای خوب و پر کاربرد است. سویق نخود تقویت کننده کمر است و به رفع ضعف کمر و تسکین دردهای استخوان کمک می‌کند و به همین خاطر درمان خوبی برای دیسک کمر است. این سویق همچنین به تراکم استخوان‌های کودک کمک کرده و باعث تقویت عمومی بدن و تقویت نیروی جنسی می‌شود.

۱۰- سویق کودک

این سویق از ترکیب انواع سویق‌ها به دست می‌آید که البته باید گفت جهت سهولت ترکیب آن با شیر ذرات ریزتری باید داشته باشد. این سویق نه تنها برای کودک بلکه برای همین سنین مناسب بوده و از پوکی استخوان جلوگیری می‌کند. استفاده از آن مخصوصاً به مادران شیرده توصیه شده چون باعث افزایش شیر مادر می‌شود، بهترین جایگزین قرص آهن محسوب شده و همچنین برای کمک به بهبود پوکی استخوان و شکستگی استخوان و تقویت ساق پا موثر است. این سویق به همراه خرما بهترین ترکیب در وعده سحری برای روزه داران بوده و در روایات استفاده از آن بسیار توصیه شده است.

۱۱- سویق ماش

از مهمترین خواص سویق ماش استحکام استخوان‌بندی، تقویت قوای جسمانی و کمک به کودکان در حال رشد است.

نکاتی که باید درباره مصرف سویق رعایت شود

  1. از مصرف سویق با آب جدا پرهیز کنید.
  2. مردان باید از مصرف آب و شکر همراه سویق اجتناب کنند، زیرا سبب ضعف و ناتوانی جنسی آنها شده و بهتر است آن را به همراه خرما، عسل و شیر میل کنند.
  3. همانند سایر مواد غذایی، از زیاده‌روی در خوردن سویق پرهیز کنید زیرا باعث چاقی و اضافه وزن می‌شود.
  4. مقدار مصرف سویق در هر وعده دو کف یا همان دو یا سه قاشق غذاخوری است.
  5. برای تهیه یک سویق خوشمزه و مقوی می‌توان مقداری عسل، شیره خرما، شیر یا روغن زیتون به آن اضافه کرد، اما توصیه می‌شود از افزودن آب یا شکر به سویق خودداری شود تا اثرات درمانی این معجون به خوبی حفظ شود.
  6. استفاده از سویق بهتر است همراه روغن زیتون باشد نه اینکه با هم تفت داده شود.
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۰ (۰ رای)
برچسب ها
درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
0 (0 رای)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

بستن