در دیدگاه طب سنتی ایران کم بودن حجم مایع منی به عنوان یک عامل ضعف نیروی جنسی شناخته شده است که دلایل و علل مختلفی داشته و هر کدام علائم و توصیه های غذایی مربوط به خود را دارند. پس برای آگاهی از علل کاهش مایع منی و تدابیر غذایی جهت درمان آن، در ادامه پست با ما همراه باشید.
افزایش آب کمر طب سنتی
در ابتدا باید دلیل کم بودن منی مشخص شود. ضعف عمومی و سوءمزاج های دستگاه تناسلی از جمله علل کم شدن مایع منی هستند. پس از شناسایی علت با توجه به آن، درمان متناسب انجام می شود.
علل کاهش مایع منی+ توصیه های غذایی
کاهش مایع منی ناشی از ضعف عمومی بدن
از علائم آن میتوان به ضعیفی و لاغری بدن، زردی رنگ چهره و از دست دادن مایعات بدن مانند خونریزی ها در گذشته اشاره کرد.
توصیه های غذایی: گوشت بره و مرغ و کبک، قلیه کدو و شلغم و پیاز، شربت سیب، عصاره گوشت، قلیه با ادویه های گرم و زردک و نخود و پیاز و سیر، مربای زنجبیل، نارگیل، حلوای نشاسته و بادام و پسته، زرده تخم مرغ عسلی، نارگیل با شکر (منظور شکر سرخ است)، شیربرنج.
غذاهایی نیز به طور اختصاصی برای مواقعی که ضعف بدن به دلیل از دست دادن مایعات (رطوبات لازم) است، توصیه شدهاند. مانند: نخوداب، گوشت بره، کبک، حلیم از گوشت بره و مرغابی، حلوا از قند و نشاسته، حلیم از گوشت مرغ، حلوا از روغن بادام یا روغن کنجد.
کاهش مایع منی ناشی از سوء مزاج آلات منی (دستگاه تناسلی)
این سوء مزاج خود به ۴ دسته تقسیم میشود:
1) سوءمزاج خشک دستگاه تناسلی
از علائم آن می توان به غلظت منی، خروج منی با دشواری، کم خونی، کم بودن گوشت بدن و بهتر شدن وضعیت با چیزهایی که رطوبت را در بدن افزایش می دهند؛ مانند غذاهای رطوبت افزا اشاره کرد.
توصیه های غذایی: استفاده از غذاهای مرطّب افزاینده منی که ایجاد لینت میکنند، در درمان سوءمزاج خشک دستگاه تناسلی مفید هستند. از جمله شوربای چرب، لبنیات، حلیم، شیر و خرما، ماهی کبابی با پیاز خام.
2) سوءمزاج سرد دستگاه تناسلی
از علائم آن می توان به وجود منی بسیار غلیظ و منجمد و سرد، خروج منی با دشواری و بهتر شدن وضعیت با چیزهایی که حرارت را در بدن افزایش می دهند؛ مانند گرسنگی، حرکات و یا ورزش معتدل و مصرف غذاهای گرم اشاره کرد.
توصیه های غذایی: استفاده از مواد غذایی با مزاج گرم و افزاینده منی. مانند مربای زردک، مربای زنجبیل، مربای ترنجبین، حلیم با گوشت بزغاله، قلیه با دارچین و خولنجان، پسته، نخوداب با دارچین، زعفران و گوشت مرغ.
3) سوءمزاج گرم دستگاه تناسلی
از علائم آن میتوان به زرد بودن رنگ منی، سرعت انزال (خروج راحت و سریع منی)، بزرگی بیضه ها، برآمدگی عروق آلت تناسلی (واریس در بیضه ها) و بهتر شدن وضعیت با چیزهایی که سردی را در بدن افزایش می دهند؛ مانند غذاهای سرد اشاره کرد. در این حالت، منی ممکن است غلیظ یا رقیق باشد.
توصیه های غذایی: سکنجبین، شربت لیمو، دوغ گاو شیرین، غذاهایی که با زرشک، لیمو، انار و غوره درست می شوند، آش زرشک با گوشت بزغاله و مرغ و جوجه، آش ماش پوست کنده و نخود، شیر، مزوره (آش بدون گوشت) با زرشک، گوشت جوجه مرغ و بزغاله با انار، مربای به، مربای آمله، رب انار شیرین.
4) سوءمزاج مرطوب دستگاه تناسلی
علائم آن عبارتند از رقیق بودن منی، سفیدی و غلظت ادرار، بدتر شدن با هر چیزی که رطوبت را در بدن افزایش می دهد؛ مانند مصرف زیاد آب و بهتر شدن با چیزهایی که رطوبات بدن را خشک کرده و کاهش میدهند.
توصیه های غذایی: قلیه های ادویه دار، کباب با ادویه گرم مانند دارچین و زیره و آویشن، گوشت مرغ و گنجشک، سرخ کردنی های ادویه دار با دارچین و زیره و آویشن، گوشت کبک، قلیه های خشک و ماهی خشک.
کاهش مایع منی ناشی از سوءمزاج های مرکب دستگاه تناسلی
کم بودن مایع منی می تواند ناشی از سوءمزاج های مرکب دستگاه تناسلی باشد که علائم آن ها شامل ترکیبی از سوءمزاج های مفرد است. توصیه های غذایی در این سوءمزاج ها به شرح زیر است:
توصیه های غذایی در کاهش منی ناشی از برودت و یبوست دستگاه تناسلی
استفاده از غذاهای گرم و تر که موجب افزایش منی هستند، مانند گوشت گوسفند، کله گوسفند که با پیاز و شوید و نعناع و هلیون پخته شده باشد، موز، گردو، زردک، زرده تخم مرغ، مربای شقاقل، مربای زنجبیل، پیاز، شلغم، مرغ با برنج، گندم پخته شده با شیر تازه، چلغوزه، غذاهای گرم و نفاخ مانند قلیه پیاز و نخود و گوشت با پیاز، حلیم، مغز گنجشک با زنجبیل، باقلا با نمک و تخم گزنه.
توصیه های غذایی در کم بودن منی ناشی از برودت و رطوبت دستگاه تناسلی
استفاده از غذاهای گرم و خشک افزاینده منی مانند گوشت گنجشک.
کم بودن حدت و حجم مایع منی ناشی از اختلال در حرکت اسپرم
علائم آن عبارتند از منی بسیار غلیظ و منجمد، دشواری در انزال، سابقه مصرف مخدرات مانند تریاک و بنگ و کوکنار. در بسیاری از موارد با وجود تعداد کافی اسپرم، کیفیت آن پایین تراز میزان طبیعی بوده؛ یا تحرک اسپرم پایین است و یا مورفولوژی (شکل) آن غیرطبیعی است که این موارد منجر به ناباروری می شوند.
افرادی که از قلیان و سیگار استفاده می کنند، باید به این مسأله توجه کنند!
توصیه های غذایی: استفاده از غذاهایی که غلظت و جمود (بی حرکتی) منی را از بین میبرند؛ مانند حلوای کنجد و ارده، مربای زنجبیل، مربای شقاقل، مربای زردک، زرده تخممرغ نیمبرشت با دارچین و کمی مصطکی، نخوداب با مغز قرطم، گوشت گنجشک به شکل کباب یا مطنجن (سرخ کرده)، غذاهای گرم.
کم بودن مایع منی ناشی از ضعف در سایر اندام ها
ممکن است کم بودن منی به دلیل ضعف در سایر اندام ها از جمله مغز، معده، قلب یا کلیه باشد. در این صورت باید از غذاهای تقویت کننده آن اندام استفاده شود.
منبع:کتاب «تغذیه در درمان ناباروری با رویکرد طب نوین و طب سنتی ایرانی»، دکتر فاطمه نجات بخش و همکاران