از منظر طبسنتی برای داشتن زندگی سالم، ضروری است که ستّه ضروریه (اصول شش گانه) مورد توجه قرار گیرد. این اصول شش گانه که در واقع بنیان بهداشت در طب سنتی را تشکیل میدهند به طور خلاصه در ادامه قابل مشاهده هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر هر مورد را لمس کنید تا به صفحه توضیحات آن وارد شوید:
1. استفراغ و احتباس در اصول شش گانه
استفراغ از ریشه فراغت میباشد و در طب به معنی آزاد و رها شدن بدن از دست مواد نامتعادل و غیرطبیعی است. به عبارت دیگر استفراغ یعنی زدودن سموم و مواد زایدی که در هر یک از مراحل هضم و متابولیسم مواد غذایی ایجاد میشود.
2. اعراض نفسانی
حالات روحی و روانی مانند خشم، نگرانی، غم، خجالت و ترس نیز جزء اعمال طبیعی بدن هستند. بروز هر یک از این حالات موجب تعادل در مزاج اصلی انسان میگردد. همچنین سلامتی و سعادت بشر را به ارمغان میآورد.
3. هوا
طبع هوا نسبت به روح و روان انسان، بسیار سردتر است و دو عمل را برای آن انجام می دهد: الف) تـرویـح و جـلوگیری از احتباس ب) پالایش.
4. حرکت و سکون
ورزش در حدّی که رنگ و روی انسان، سرخ شود و عرق او در بیاید کفایت میکند. بنابراین؛ تمام ورزشهای سنگین و حرفهای، برای سلامتی انسان، مضر هستند.
5. خواب و بیداری
در طب سنتی، خواب و بیداری از ارزش خاصی برخوردارند. به عقیده حکما، روح که منشاء حس و حرکت اعضای بدن است، طی فعالیتهای مختلف روزانه تحلیل میرود و نیاز به تمدد و بازگشت دارد. این مورد با خواب قابل تأمین است.
6. خوردن و آشامیدن در اصول شش گانه
بدن دائماً در حال تحلیل است و اگر این تحلیلها از راه غذا و آب جبران نشود، انسان از بین خواهد رفت.